Munka másik városban – Lakhatási támogatás a mobilitásért

lakhatási támogatásNagyon kevesen hagynák el otthonukat egy új munka érdekében, amelynek legtöbbször az az oka, hogy a munkavállalók nem, vagy csak nagyon drágán tudnák biztosítani a szállást az új településen. 2012. október 1-től vezették be a lakhatási támogatást, amely a lakóhelyüktől távol munkát vállalók lakhatási költségein segítene. Bár a kezdeményezés céljai támogatandók, eddig nagyon kevesen éltek a lehetőséggel, ami valószínűleg a szigorú feltételeknek is köszönhető. A kormány most ezek lazításával igyekszik még több embert bevonni a programba.

A magas munkanélküliség ellenére a magyarok mobilitása legendásan alacsony, sokan akkor sem vállalják a költözést, ha egy távoli városban esetleg biztos munkahelyük lenne. Az okok általában kézenfekvőek: nem biztosított a lakhatás, és míg jelenlegi lakhelyén saját otthonában él a munkavállaló, addig az új városban albérletbe kényszerülne, ami elvinné a kereset egy jelentős részét.

Ennek a problémának a feloldására vezette be a kormány tavaly októberben a lakhatási támogatást, amelyet azok igényelhetnek, akik állandó lakóhelyüktől legalább 100 km-re, vállalnak munkát, vagy az utazás legalább hat órát venne igénybe.

A lakhatási támogatás vissza nem térítendő támogatás, ami háromszor hat hónapig igényelhető. A munkavállaló az első hat hónapban legfeljebb havi 100 000, a második hat hónapban havi 60 ezer, a harmadik hat hónapban pedig havi 40 ezer forintnyi összeget kap. Ezek az összegek tovább növelhetők abban az esetben, ha az adott ingatlanba két vagy három, a feltételeknek külön-külön is megfelelő közeli hozzátartozó – élettárs, házastárs, gyerek – költözik.

Feltételek:

A pályázó legalább három hónapja álláskereső, pályakezdő munkanélküli, vagy csoportos létszámleépítésben érintett,
– Legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű munkaviszonyt vagy közalkalmazotti jogviszonyt létesít,
– Legutolsó bejelentett munkahelye nem azon a településen volt, ahova most költözni szeretne,
– Nem részesül a kérelem időpontjában más jogcímen lakhatási vagy közüzemi támogatásban

A legtöbben eddig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből igényelték a támogatást, és a három legfontosabb célterület nem meglepő módon Budapest, Pest, és Győr-Moson-Sopron megye volt. Bár minden egyes új munkavállalónak örülni kell, március végéig mindössze 500-an éltek ezzel a lehetőséggel. Valószínűleg a kormány is kevesellte ezt a számot, mivel alig félévvel a támogatás bevezetése után máris enyhítenének a részvételi feltéteken.

Tervezett változások:

– Az utazási időre vonatkozó korlát hatról öt órára csökken,
– A támogatási kérelem 30 nappal a munkavégzés megkezdése előtt, és 30 nappal utána is benyújtható,
– A támogatás előfinanszírozásra is fordítható, vagyis az albérlet kaucióját is ki lehet vele fizetni

Annak ellenére, hogy valószínűleg sokan érdeklődnének a lehetőség iránt, valóban elenyésző azok száma, akik ténylegesen igénybe is vették a támogatást. De ez nem is olyan meglepő, ha belegondolunk a pályázat folyamatába. Sokaknak eleve nehéz egy távoli városban hirdetett munkát megpályázni, hiszen egy személyes interjún való megjelenés és az ezzel járó útiköltség is komoly kiadást jelent számukra. De ha ezen túl is van pályázó, a kérelemhez jelenleg be kell nyújtani a megkötött munkaszerződést, ezt viszont valószínűleg sokan nem írják alá addig, amíg nem látják biztosítottnak lakhatásukat, főleg, hogy kaucióként sokszor egy-két havi munkabérnek megfelelő összeget kellene kifizetniük. Mindemellett az sem segít a támogatási forma elterjedésében, hogy sokan nem ismerik a programot és a részvétel feltételeit.

Bár a most tervezett változások sem tudnak a munkakeresés feltételein látványosan javítani, a feltételek lazításának köszönhetően talán többen tudnak majd csatlakozni a programhoz. Mindenesetre érdemes nyitott szemmel járni, és ha adódik egy munkalehetőség, akkor erre a támogatásra is gondolni. Ha valakit komolyabban is érdekel a lakhatási támogatás, további információkat találhat ezen az oldalon, a Nemzeti Foglalkozási Szolgálat honlapjáról pedig letöltheti a kérelem formanyomtatványát és a szükséges dokumentumok listáját.

Előző cikkünk: Veszélyes vizeken – védelmi tippek otthonra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.