Lakáspiac: nincs új a nap alatt

Tovább esik az ingatlanpiac, az építések mellett az eladott ingatlanok száma, és átlagára is tovább csökkent az év első felében. Egyre kevesebbet kell dolgoznunk egy lakás megszerzéséért és a hitelek is kedvezőbbé válnak, mégsem indul be a kereslet: a bizonytalan gazdasági helyzet és az állami támogatások visszavágása többet nyom a latba.

A KSH múlt héten adta ki a negyedéves lakásépítésekre vonatkozó adatokat, melyek az ingatlanszektor további lejtmenetéről tanúskodtak. Nem ez volt azonban az egyetlen most publikált információ: október végén jelent meg az idei év első félévére vonatkozó lakásárindex is, mely az árak mellett az értékesített ingatlanok számát is összesíti.

Zsugorodó tranzakciószám

Nem csak az építkezések, az eladások száma is meredeken visszaesett a válság utáni években, és idén úgy tűnik, még tovább is erősödhet ez a folyamat. Míg tavaly összesen 86 ezer lakást értékesítettek, az idei első félévben mindössze 32 ezret. Figyelemre méltó, hogy az újlakás-értékesítés lényegében eltűnt a hazai piacról, az egész országban hat hónap alatt mindössze 700 ilyen ingatlant adtak el. Igaz, már talán nem is olyan meglepő ez az adat annak fényében, hogy a harmadik negyedévig bezárólag alig több mint 4000 lakás épült.

Forrás: KSH, Lakásfókusz

Ahogy arra Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezetője egy interjúban rámutatott, a hazai ingatlanpiacon megközelítőleg 150 ezres tranzakciószám jelentené a normál állapotot, erre azonban legutóbb 2008-ban, közvetlenül a válság kitörésekor volt példa. Az alacsony tranzakciószám korántsem egészséges, hiszen a jelenleg érvényes 80-90 ezres éves értékesítés azt jelenti, hogy egy ingatlan átlagosan 40-50 évente cserél gazdát. Számításaik szerint egyébként jelenleg 100-150 ezer eladó ingatlan lehet egy időben a piacon, vagyis lényegesen több, mint amennyi egy évben elkel. Ez óhatatlanul az értékesítési idő megnyúlásához vezet. Egy panellakás átlagos értékesítési ideje 100 nap, egy családi házé 180 nap, de sok olyan ingatlan is van, melyet már három éve hiába árulnak.

Tovább csökkenő árak

Az egyre több eladatlan lakás természetesen az árakon is érezteti hatását. A használt lakások ára a 2012-es 3,8 százalékos csökkenése után 2013 első félévében 4,1 százalékkal tovább esett az előző év azonos időszakához képest. 2008 óta pedig 17,6 százalékkal lett alacsonyabb a használt lakások árszínvonala. Az új lakások esetében, ha kisebb mértékű is a visszaesés, de hasonló tendencia figyelhető meg.

A lakások átlagára az idei első félévben 9,2 millió Ft, és nem meglepő módon 13,3 millióval a Közép-Magyarországi Régióban juthatunk legdrágábban saját ingatlanhoz.

Egyre kevesebbet kell dolgozni egy lakásért?

Az utóbbi években népszerűvé vált annak a mutatónak a használata egyes országok vagy időszakok ingatlanpiacának összehasonlítására, mely azt mutatja, hogy egy átlagfizetésből élőnek hány havi jövedelem elegendő egy négyzetméternyi lakás megvásárlására, ha semmi egyéb másra nem költ.

Forrás: FHB, Lakásfókusz

A fenti táblázatot elnézve akár még optimisták is lehetnénk: 2004-hez képest 30-40 százalékkal esett vissza az egy négyzetméter megvásárlásához szükséges hónapok száma, így egy 40 négyzetméteres lakást várostól függően már 3-5 évnyi átlagbérből is megszerezhetünk. További jó hír a lakásvásárlást tervezőknek, hogy a forintalapú lakáshitelek kamata ma már szinte az egykori slágertermék devizahitelekéhez hasonló szintre csökkent.

De miből adódik, hogy mindezek ellenére továbbra sincs kereslet az egyre olcsóbbá váló ingatlanok iránt? Az egyik ok a jövedelmekben és a foglalkoztatási adatokban keresendő. Bár nő a foglalkoztatottak száma, ez elsősorban a közmunkaprogramnak köszönhető, az ebben résztvevőknek pedig sokkal inkább megfizethető bérlakásra, mint saját ingatlanra lenne szüksége. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen visszavágta az állam a lakástámogatási rendszert, a szocpol például továbbra is csak új lakásra és meglehetősen szigorú feltéttelek mellett igényelhető, így sokaknak már az önerő megszerzése is gátat szab a hitelfelvételnek.

Előző cikkünk: Árfolyamgát: Hitelelengedéssel komoly segítség lehet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.