Lakás, mint életstílus – A loft

Sokak számára a lakás már nem csak szükségletként, élettérként jelenik meg, hanem az az értékrend, életstílus kifejezése is. Ezek a valós – vagy sok esetben divat által diktált – igények egy sor új lakástípust, kategóriát hívtak életre, amelyekkel ugyan lakáshirdetésekben sokszor találkozhatunk, de egy átlagos pénztárcájú vásárló talán kevésbé engedheti meg magának. Sorozatunk első állomásaként a loft lakásokat vesszük górcső alá.

A loft lakások a hetvenes években, Anglia, és Észak-Amerika nagyvárosaiban jelent meg, jellemzően használaton kívüli raktár- illetve gyárépületekben. Létrejöttükben komoly szerepet játszott a városok gazdaságának átalakulása, és ebből adódóan a régi, sok esetben a századfordulón épült ingatlanok megüresedése. A loft lakások fő jellemzője és egyben népszerűségének oka, hogy nagy, egybefüggő, tágas és világos terekkel rendelkezik.

Elméletileg a loft belmagassága legalább 5-8 méter, és csak néhány helyiség – a fürdőszoba, hálószoba – van leválasztva, minden más egy nagy, multifunkcionális térben helyezkedik el. Az ilyen lakásokban jellemző, hogy megmaradnak az eredeti indusztriális felületek, a csupasz téglafalak, de egyre gyakoribb, hogy a minimál mellett más stílus is megjelenik az ilyen lakásokban.

Magyarországon csak az elmúlt egy-másfél évtizedben jelentek meg a loftok, de számuk nem csak a fizetőképes kereslet hiánya miatt alacsony, hanem azért is, mert a hazai ipari ingatlanok többsége városok peremén helyezkedik el, vagy nagyon rossz állapotban van, így nem újítható fel gazdaságosan. Az ilyen ingatlanok általában egykori gyárterület helyén kialakított lakóparkokban találhatók, ahol csak egy-két értékesebb épületet hagytak meg, a többit elbontották, és újakat építettek helyettük.

Az egyik legismertebb loftépület a IX. kerületben található Gizella-malom, amelyben mintegy 10 éve alakítottak ki 104 lakást, de hasonló épületet található Óbudán is Riverloft néven. Az árak meglehetősen borsosak, a kilencedik kerületi épületben például egy 200 négyzetméteres lakásért közel 180 milliót kellene fizetni. A lakáshirdetéseket böngészve egyébként több lofttal is találkozhatunk, ezek nagy része azonban csak megjelenésében hasonlítanak azokra, és csak a jobb eladhatóság érdekében sorolták ebbe a kategóriába.

A közeljövőben sem várható, hogy hazánkban jelentősen nőne a loftok iránti kereslet, és nem csak a lehetséges épületek korlátozott száma miatt. Az ilyen típusú lakások elsősorban egyedülállók, vagy párok részére alkalmas, mivel az egybefüggő terek miatt nehézkes gyerekszobák kialakítása, ha pedig ez mégis megvalósítható lenne, éppen a loft lényege veszne el. Bár jellemzően vastagak a falak, a magas belmagasság miatt valószínűleg a fűtésszámla sem lesz alacsony, a nagy üvegfelületek miatt pedig a nyári hőségre is fel kell készülni megfelelő árnyékolással illetve klímával. Ezek is jelzik, hogy a loft lakásnak nem csak a vételára, de a fenntartási költsége is borsos lehet.

Előző cikkünk: Devizahiteles perek: Az adós mindenképp rosszul jár?

További bejegyzéseink:
Határ a csillagos ég – van kereslet a hazai luxusingatlanokra
Magánlakás rászorulóknak
Mit kell tudni a lakástakarékról?
Erkélyből oázist
Hogyan veheti el az állam az ingatlanunkat?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.