Hol, mit, mennyiért? Indul a verseny az albérletekért

Kevesebb, mint egy hét van hátra a felsőoktatási ponthatárok kihirdetéséig, így lassan el kell gondolkodni azon, hogy hová költözzön majd a gyerek, ha más városban fog tanulni. Mivel kollégiumi férőhely nem jut mindenkinek, a nyár közepe az albérleti szektor csúcsát is jelent. Jövő héten eldördül a startpisztoly, így utánajártunk, mennyiért és milyen lakást lehet szerezni Budapesten.

Becslések szerint a Budapesten tanuló, mintegy 100 ezer hallgatóból 40 ezerre tehető azok száma, akik nem a Fővárosból vagy az agglomerációból érkeznek, így valamilyen lakhatási lehetőség után kell nézniük. Mivel a kollégiumi férőhelyek száma korlátozott, sokan kénytelenek albérlet után nézni. A diákok választását leggyakrabban a lakás elhelyezkedése és a bérleti díj befolyásolja: az olcsóbb lakások népszerűek, elhelyezkedés szempontjából pedig a jó közlekedési kapcsolatok és az egyetemek, főiskolák közelsége a fő szempont.

Hol vannak Budapesten az albérletek? Ha a megnézzük, hogy az egyes kerületek hogyan részesednek a teljes albérleti piacból, nagyfokú koncentrációt tapasztalhatunk, de nem feltétlenül a felsőoktatási intézmények közelében. A kiadó lakások több mint negyede két pesti kerületben, Belváros-Lipótvárosban (V. ker.) és Terézvárosban (VI. ker.) található. A külső kerületekben viszont alig lehet kiadó lakást találni, a legalacsonyabb számokkal rendelkező kilenc kerület mindössze az albérletek 4,4 százalékát adja.

Forrás: Albérlet.hu

Az egyetemisták körében kedveltek a többszobás lakások, ahol lehetőség nyílik több személy összeköltözésére, és ezáltal a költségek megosztására. A lakásméretet vizsgálva azt láthatjuk, hogy a kínált ingatlanok mintegy harmada kétszobás, másik harmada pedig három szobával rendelkezik. Mindössze 16 százalék a négy vagy többszobás lakások részesedése a piacon. A kisebb lakások aránya magasabb Pesten, a VII. és VIII. kerületben, a nagyobbak pedig inkább a budai oldalon, a II., XI., és XII. kerületekben jellemzőek.

Forrás: Albérlet.hu

Mennyit kell fizetni?

Az ingatlanhirdetések alapján a legolcsóbb albérletek árai 40-50 ezer forint között mozognak, de egy belvárosi garzon esetében az árak már inkább 60-70 ezernél kezdődnek. Egy kétszobás lakásért Zuglóban (XIV.), Óbudán (III.) és a XI. kerületben kell a legkevesebbet fizetni, itt egy ilyen méretű lakás bérleti díja átlagosan 75-85 ezer forintba kerül. A legdrágábban nem meglepő módon a Belvárosban (V., VI.) és Buda magasabb presztízsű területein (I., II., XII.) juthatunk ekkora ingatlanhoz, az átlagos bérleti díjak akár jóval 100 ezer forint felett is lehetnek ezekben a kerületekben.

Az árakat természetesen nem csak az elhelyezkedés, hanem az épület kora, állaga is meghatározza, így akár egy-egy kerületen belül is jelentős különbségek adódhatnak. Jó példa erre a VI. kerület, ahol az Andrássy úti palotáktól az új építésű társasházakon át a rendkívül rossz állapotú gangos házakig minden kategória megtalálható, és ez természetesen az árak alakulásában is megmutatkozik. Az egyetemisták körében talán a VIII., IX., és XI. kerület a legnépszerűbb lakóhely, így megnéztük, mit lehet tudni a három kerület albérleti piacáról.

Újbuda

A XI. kerületen belül a lágymányosi városrészben koncentrálódnak leginkább a kiadó lakások. Nem csoda, hiszen a BME az ELTE Természettudományi Karának közvetlen közelében találhatók, de központi elhelyezkedésnek és a jó közlekedésnek köszönhetően más egyetemek, főiskolák is viszonylag gyorsan megközelíthetők innen. A kerületen belül a Kosztolányi Dezső tér környéke jelent még egy sűrűsödési pontot, ami elsősorban kiváló közlekedési kapcsolatának és csendes, hangulatos utcáinak köszönhetően válhatott népszerűvé. A belső részeken elsősorban régi bérházakban, a külső részeken pedig inkább lakótelepeken, esetleg új építésű társasházakban jellemző a lakáskiadás. A kerületben kiadott lakások átlagosan 77 négyzetméteresek, a 3 szobás ingatlanok nagyobb arányt képviselnek, és átlagosan 118 ezret kell havonta fizetni értük, de kisebbeket már 50-60 ezerért is lehet találni.

Ferencváros

A főváros IX. kerülete is népszerű albérleti helyszín, hiszen a Corvinus Egyetem és a SOTE is rendelkezik itt épületekkel. A kerületen belül két helyen sűrűsödnek a kiadó lakások: a Corvinus közelében a Ráday-Lónyai utca térségében, valamint a rehabilitált városrészben, SOTE campusához közelebb eső Ferenc-tér környékén. Ferencvárosban kisebb lakások jellemzőek, mint Újbudán, az átlagos méret csak 67 négyzetméter. Ennek ellenére az árak itt is hasonlóak, egy lakás bérleti díja átlagosan 117 ezer forint. A fajlagosan magasabb áraknak oka egyrészt a kedvezőbb elhelyezkedés és az, hogy a rehabilitált részen sok az új építésű ingatlan, ráadásul az orvosi egyetemen tanuló külföldiek árfelhajtó hatásával is számolni kell.

Új lakások Ferencváros rehabilitált részén

Józsefváros

A VIII. kerület is népszerű a diákok körében, hiszen sok egyetem (SOTE, ELTE BTK, Óbudai Egyetem, Pázmány Péter) található a kerületben, és akár nagyon olcsón is hozzá lehet jutni egy lakáshoz. A kiadó ingatlanok elsősorban a Blaha Lujza tér környékén, a Palotanegyedben és a Corvin-sétányon koncentrálódnak, de a kerület más pontjain is bőven akad üres lakás. Átlagosan 100 ezer forintért lehet lakást bérelni, de a kevésbé frekventált részeken akár 50 ezer forint is elegendő egy hónapra. A városrész még mindig olcsónak mondható, azonban nagy szélsőségek húzódnak a kerületi átlag mögött. A Corvin-negyed prémiumkategóriás lakásaitól a Teleki-tér bérházaiig szinte minden kategória megtalálható Józsefvárosban.

Fejszámolás, szerződés

Az albérleteknél természetesen nem csak a bérleti díj jelent költséget. Érdemes rákérdezni a rezsiköltségekre, hogy mennyi a közös költség, és hogy ez pontosan mit takar. A tulajdonosok általában két-háromhavi kauciót kérnek egy összegben, így ennek kifizetésére is fel kell készülnünk. Megéri bérleti szerződést kötni akkor is, ha ehhez a tulajdonos nem ragaszkodik. Ebben fel lehet tüntetni a bérleti díj és a kaució összegét, azt, hogy milyen időközönként és hogyan kell fizetni, vagy éppen azt, hogy a tulajdonos mikor keresheti fel az ingatlant. Vitás kérdés esetén csak úgy tudjuk érdekeinket érvényesíteni, ha a feltételeket korábban írásban is rögzítettük!

Előző cikkünk: Robbantják vagy hatástalanítják a devizahiteles bombát?

További bejegyzések:
Jobb a türelem: változik a szomszédjog
Mi lesz veled panellakás?
Fával fűt? Most készüljön a télre!
Szezonalitás vagy növekedés? – Bíztató lakáshitelezési adatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.