Szomszéd, figyelem! Felvétel!

Egyre jobban terjednek a háztartási célú biztonsági kamerák. Mielőtt megvesszük az elsőt, érdemes gondolkodni, különben felesleges pénzkidobás lehet a vége.

Míg a közép-magyarországi ingatlan-boom idején a különböző kertészeti- barkács- és más hobbieszközök voltak a slágertermékek, addig manapság a legjobban a kis kompakt térfigyelőkamerák fogynak az áruházakban. Talán a válság miatt van, vagy egyszerűen csak most értünk el a fontossági sorrendben ide. Pár éve még a hordozható gőzborotvájára, és a profi koreográfiával billegő locsolórendszerére volt a legbüszkébb a kertvárosi családfenntartó, ma viszont az éjjellátó funkcióval rendelkező ilyen-olyan felbontású mozgásérzékelős minikamerákkal való hencegés képezi az esti kutyasétáltatások vagy a grillezős utcabálok közbeni kötelező csevegések jelentős részét. Megváltozott a világ, rettegni és kukkolni kifejezetten jó hobbi, és még csak nem is szégyellnivaló!

Persze mint minden beszerzést, ezt sem szabad elkapkodni. Sokan esnek abba a hibába, hogy hirtelen megvesznek 39.900Ft-ért egy négykamerás kisképernyős készletet, mert az olyan olcsónak tűnik, hiszen szép nagy dobozban van, rá van írva, hogy digitális, ráadásul akciós, hülyének is megéri. Aztán otthon szembesülnek vele, hogy az összevissza tekergő kábeleknek nincs értelme, a macska folyton leveri, odafigyelést igényel a memóriája, és egyébként is sokat fogyaszt.

Először tehát érdemes belegondolni, hogy mire is szeretnénk használni a kamerát? Itt két nagyon eltérő szándék van, ami már az elején meghatározza, hogy milyen irányban indulunk. Az egyik cél lehet az, hogy családtagjainkat szemmel tartsuk, lássuk a ház körüli mozgást, ha otthon vagyunk. Ez inkább a komfortunkat szolgálja: akarjuk tudni, hogy a gyerek nem esik-e bele a kerti tóba, a kutya nem nyal-e bele a hűlni kirakott gulyásba, látni akarjuk, hogy a szomszéd macskája nem pisili-e körbe a hátsóudvart, illetve ha éjjel felriadunk, és lemegyünk a konyhába egy pohár vízért, akkor jólesik vetni rá egy pillantást, és látni, hogy minden csendes a ház körül. Erre alkalmas egy 3-4 kamerás drótos rendszer kis fekete-fehér kamerával, esetleg éjjellátó funkcióval. Ezek eredetileg trafikokba lettek kitalálva, ahol a pénztár mögül egyedül is szemmel tartható a sorok köze, hogy a suhancok nem lopnak-e csokit és óvszert.

Ennél sokkal komolyabb ráfordítást igényel egy igazi biztonsági rendszer. Egy fekete-fehér, nyilvánvalóan pozícionált, rosszfelbontású kamera ugyanis senkit sem tart vissza, főleg, ha nincs otthon senki, aki nézze. Ha rögzít is képet, mire mennek vele a hatóságok? Kapucnis mackófelsőben kinyitja egy alak a teraszajtót, és kiviszi rajta a tévét? „Keressük a képen látható Lonsdale mackófelsőt” – ezzel a címmel kevés körözés ér el sikert. A komolyabb betörők pedig rögtön gondoskodnak arról is, hogy ne maradjon felvétel, ne kapjon tápot, vagy egyszerűen ne lásson semmit a kamera, akár már órákkal hamarabb mint a konkrét betörés időpontja.

Az ideális összeállítás a paletta másik végén alábbi paraméterekkel rendelkezik tehát:

1. Ideális, ha már a ház építése előtt megtervezik, így a kábelezést és pozícionálást igényesen lehet megtervezni.

2. Rendelkezésre áll szünetmentes táp, akkumulátorral, vagy a ház villamos főkapcsolójától független ellátással, hogy akkor is működjön, ha a betörők lekapcsolták az áramot.

3. Folyamatos felvétel, komolyabb tárral, ami nem csak az utolsó 1 napot rögzíti, hanem valamilyen jóváhagyást igényel az archívum törléséhez. Jó, ha a rögzítés nem helyben történik, hanem „a felhőben”, tehát internetről elérhetően. Így a betörő nem tudja elvinni a róla rögzített képet, továbbá bele tudunk lesni a kamera képébe akkor is, ha nem vagyunk otthon, de elérjük az interneten kameránk IP-címét.

4. Álkamerák és valódi kamerák kombinációja, így a rosszfiúk a kamu kamerákban tesznek csak kárt, míg a valódi rögzítő egységeket figyelmen kívül hagyják. Érdemes olyan kamerát használni, ami jó felbontású, csak mozgásra rögzít képet, és megfelelő látószöggel, helytakarékosan rögzít, illetve ellenáll a természeti erőknek is.

A kamerák telepítésével kapcsolatban fontos észben tartani a törvényességet is: nem vagyunk jogosultak köztéren kamerát üzemeltetni, illetve magántulajdonban lévő területről sem rögzíthetünk folyamatosan köztéri eseményt anélkül, hogy arra felhívnánk az arra közlekedők figyelmét. Alapvetően a gyakorlat azért hipokrita: bár senkinek sem árt vele az ember, mégis meghurcolhatják, ha a szabad utcát videózza, hiszen az személyiségi jogot sérthet, ha valaki azt veszi fel, hogy éjjel a szeretőjével jön haza a szomszéd. Ugyanakkor, ha történetesen pont egy ilyen kamera segítségével sikerül elkapni egy bűnözőt, amint ellopja a házunk előtt parkoló kocsit, nem fogja a rendőrség megköszönni, de bátran felhasználja, még ha a bíróságon nem is alkalmazza közvetlenül bizonyítékként.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.