Mit kell tudni a kamattámogatásról?

A hitelválság 2008-as kitörését követően drasztikusan visszaesett a lakáshitelezés, ami egyben a lakáspiac beszűkülését is magával hozta. A növekedés első jelei csak most, négy év elteltével kezdenek mutatkozni, amiben komoly szerepe lehet a kamattámogatott lakáshiteleknek és a kamatok utóbbi hónapokban megfigyelhető csökkenésének. A kamattámogatásra azért is érdemes odafigyelni, mert a szocpol mellett lényegében ez az egyetlen otthonteremtést segítő állami szubvenció. De mit lehet tudni a kedvezményes hitelekről?

A hitel igénylésének első lépése az önrész előteremtése. Míg a válság előtt még nagyon kicsi önrész esetén is adtak a bankok hitelt, ma már joggal óvatosabbak a pénzintézetek. A hiteligényléshez legalább 25-30 százalék saját erőt kell felmutatni, vagyis valószínűleg még a legolcsóbb lakások esetében is legalább 2-3 milliós kezdőtőkére lesz szükség. Ez sajnos ma sok családnak áthidalhatatlan korlátot jelent, ugyanakkor látni kell, hogy ez az adóst is védi a túlvállalás ellen, hiszen csökkenti annak kockázatát, hogy a hitelt nem tudja majd visszafizetni, ami a lakása elvesztésével is járhat.

A jelenleg érvényben lévő kamattámogatott hitelt új lakás vásárlására vagy építésére, használt lakás vásárlására, korszerűsítésére, és legalább komfortos lakás bővítésére is fel lehet használni, de a támogatás mértéke eltérő az egyes hitelcélok esetében. A jogosultak köre és a támogatott időszak hossza alapján két támogatási csomag közül lehet választani: az otthonteremtési kamattámogatást szinte bárki igényelheti korhatárra és gyerekszámra való tekintet nélkül, viszont csak öt évig jár. Ezzel szemben a 20 évig igénybe vehető támogatás csak a fiataloknak, illetve a családosoknak áll rendelkezésre, és a kedvezmény mértéke is kisebb.

Otthonteremtési Kamattámogatás

– A támogatást korhatár nélkül igénybe lehet venni, akkor is, ha a családban nincsenek gyerekek,
– Új lakás építése és vásárlása mellett használt lakás vásárlására, korszerűsítésére, bővítésére is fordítható,
– A támogatás mértéke az állampapírhozam mértékéhez kapcsolódik, hitelcéltól függően annak 50-70 százaléka lehet,
– A támogatás legfeljebb 5 évig vehető igénybe, ezt követően a hitel piaci kamatozással fut tovább,
– A támogatásra a jelenlegi szabályok szerint 2014. december 31-ig igényelhető.

Forrás: PSZÁF, Lakásfókusz

Fiataloknak és gyerekes családoknak nyújtott támogatás

– A támogatást a gyermek nélküliek vagy az egy gyereket nevelők 35 éves korig, a kettő vagy több gyereket nevelők pedig 45 éves korig vehetik igénybe,
– Csak új lakás építésére, vásárlására, illetve meglévő ingatlan korszerűsítésére lehet felvenni, használt lakás vásárlására nem,
– A támogatás mértéke az állampapírhozam mértékéhez kapcsolódik, hitelcéltól függően annak 40-70 százaléka lehet
– A támogatás a hitel futamidejére, de legfeljebb 20 évre vehető igénybe.

Forrás: PSZÁF, Lakásfókusz
Nagyobb méretért kattintson a képre!

De mennyi az állampapírhozam?

 Az állampapír hozama folyamatosan változik – az utóbbi hónapokban csökkent – és jelenleg 4,5 – 5 százalék körül alakul. Ha például valaki az otthonteremtési kamattámogatás keretében vesz használt lakást, akkor az állampapírhozam 50 százalékát kapja kedvezményként, vagyis a forinthitelek aktuális, 9 százalék körüli kamatából 2,2-2,5 százalék kedvezményt kap. Ez azt jelenti, hogy az adós 5 évig 7 százalékon törleszt, ezt követően pedig visszatér a piaci kamatozás. Fontos kitétel, hogy a támogatott hitel kamata nem csökkenhet 6 százalék alá akkor sem, ha egyébként a kedvezmény mértéke miatt erre jogosult lenne, így a mainál sokkal kedvezőbb feltételek már nem várhatók.

Mindkét támogatási formával akkor lehet élni, ha az igénylőnek nincs másik lakástulajdona vagy államilag támogatott kölcsöne,  Ügyelni kell arra, hogy építés és korszerűsítés esetén a bekerülési költség legalább 70%-át számlával kell igazolni, és ezeket öt évig meg is kell őrizni, mivel az adóhatóság ellenőrizheti ezek eredetiségét.

Bár már mutatkoznak a növekedés jelei, a kamattámogatott hitelek tavaly csak a kihelyezett forinthitelek 25-30 százalékát adták. Ebben közrejátszhat az, hogy a támogatás elterjedtebb formájában csak öt évig jár, de az is, hogy az ügyfelek kevésbé ismerik ezt a terméket. A jegybanki alapkamat csökkenésével azonban a támogatott hitelek is olcsóbbá váltak, így ma olyan kamatok mellett juthatunk kölcsönhöz, amelyre a válság kitörése óta nem volt példa. A kínálatra tehát egyre kevésbé lehet panasz. Most már csak a fizetőképes keresletet kellene aktivizálni.

Előző cikkünk: Hol, mit, mennyiért? Indul a verseny az albérletekért

További bejegyzések:
Robbantják vagy hatástalanítják a devizahiteles bombát?
Jobb a türelem: változik a szomszédjog
Mi lesz veled panellakás?
Fával fűt? Most készüljön a télre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.