Jobb a türelem: változik a szomszédjog

Egy most készülő törvény kizárná, hogy a lakástulajdonos a szomszédban végzett zavaró tevékenység betiltását vagy korlátozását kérje, amennyiben arra van hatóság által kiadott engedély. A módosított ptk. értelmében így a lakástulajdonos legfeljebb kártérítést kérhet a zavaró szagok, zajok, fények ellenében.

Rengeteg panaszt lehet hallani hangoskodó szomszédokról, vagy éppen a házunk melletti vállalkozástól jövő zajra, bűzre. A szomszédjog elvileg ezeket szabályozza, hiszen azokat a határokat rögzíti, amelyek közözött a szomszédoknak el kell tűrniük, hogy a másik áthat a tulajdonosi érdekkörébe. Ez az egyik fél szempontjából a tulajdonosi jogok korlátozását, a másik fél szemszögéből viszont ezen jogok gyakorlását jelenti.

A szomszédjognak vannak meglehetősen egyszerűen értelmezhető részei: például más telkére átlógó fa ágait a szomszéd nem vághatja le, de a földre lehulló gyümölcsöket felszedheti, ha ahhoz a tulaj hozzájárul. A szomszédot be kell engednünk telkünkre ha felújítási, karbantartási munkákat csak így lehet elvégezni, de az esetlegesen okozott károkért kártérítést kérhetünk. Az általunk épített kerítésnek teljes terjedelmében saját telken kell állnia, de tömör fal esetén nem lehet magasabb 2,5 méternél.

Vannak viszont ennél nehezebben kezelhető esetek is. Ilyen például a zajszennyezés vagy éppen az átterjedő szag. A szomszéd zavarása ugyanis önmagában még nem jelenti a szomszédjog sérelmét. Általában az egyedi esetekben külön-külön kell megvizsgálni, hogy valóban zavaró zaj- illetve szaghatásról van szó, vagy esetleg egy túl érzékeny szomszéd reakciójáról szól az ügy. Azt, hogy hogyan ítélik meg a zavaró tényezőket, befolyásolja a szomszéd által végzett tevékenység, vagy éppen a napszak. Nem mindegy például hogy a mellettünk található szerelőműhelyből munkaidőben vagy éjszaka szűrődnek át a zavaró hangok.

A Magyar Nemzet információi szerint a jövő márciusban életbe lépő új polgári törvénykönyvben várhatóan az ilyen esetekre adhat némi iránymutatást a változó szabályozás. Ennek értelmében az ingatlantulajdonosnak el kell viselnie a szomszédjában keletkező zajokat, szagokat, fényeket, ha az törvényes keretek között, hatósági engedéllyel folyó tevékenységből származik. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az ingatlantulajdonos nem kérheti majd a tevékenység felfüggesztését, legfeljebb kártérítést igényelhet az okozott károkért.

A bíróság egyébként vizsgálja a felek jóhiszeműséget és együttműködési hajlandóságát is, így függetlenül attól, hogy a panaszosok vagy bepanaszoltak vagyunk, megéri türelmesnek lenni, az eljárás számunkra kedvező lezárása, és a jószomszédi viszony fenntartása miatt is.

Előző cikkünk: Mi lesz veled panellakás?

További bejegyzések:
Fával fűt? Most készüljön a télre!
Szezonalitás vagy növekedés? – Bíztató lakáshitelezési adatok
Amerika már építkezik
Fordulat a panelpiacon?
Hőszigetelés hatékonyan: Építs zöld tetőt!

Egy hozzászólás a(z) “Jobb a türelem: változik a szomszédjog” bejegyzéshez

  1. Üdv! Nekünk is van szomszédjogi problémánk, a hátsó telken buszokat üzemeltet a tulaj, vállalkozásban.A telekre 3 busz áll be, a hátsó falunktól 1,-1,5méterre. Sajnos ezek a nehéz járművek már rongálják az ingatlanunkat. A Jegyző szerint bírói jogorvoslatot kérjek,mivel az 1 évet meghaladja ez az állapot. Ezt nem tudom elfogadni, mert a vállalkozó 2012 július 24-én kapott engedélyt erre a “bejelentés-köteles” ipari tevékenységre.Való igaz hogy kb:3éve űzi ezt a tevékenységet a hátsó telken, de engedélye csak 2012 július 24-től van, tehát a februári levelem küldésekor(önkormányzathoz) még nem haladta meg az 1 évet ez az állapot, ahogy a jegyző tájékoztatott. Nem tudom mi lenne a helyes megoldás. Köteles vagyok-e eltűrni ezt a helyzetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.