Lassan nő a lakáseladások száma

Májusban folytatódott a növekedés a lakástranzakciók terén a Duna House frissen kiadott barométere alapján. A kereslet összetételében azonban nincs érdemi változás: továbbra is a kisebb és olcsóbb lakások kelendőek, és a legtöbb lakásvásárló első otthonát keresi, vagy éppen befektetési célból venne ingatlant magának.

Az ingatlanközvetítő által havonta kiadott barométer alapján májusban már negyedik hónapja tart a lassú emelkedés az eladott lakások számát tekintve. A múlt hónapban összesen 7561 lakás cserélt gazdát, ami 3 százalékos bővülés áprilishoz képest. Tavaly ilyenkor valamivel több tranzakció történt, akkor azonban magasabb eladási szám elsősorban a végtörlesztésnek volt köszönhető.

A keresletet legnagyobb arányban továbbra is az első lakásukat vásárlók alkotják. Budapesten az összes vevő mintegy harmada 20 és 30 év közötti, és első otthonát keresi. Ők a Fővárosban átlagosan 55 négyzetméteres, vidéken valamivel nagyobb, 63 négyzetméteres lakásokat keresnek. A második leggyakoribb indok a befektetési célú lakásvásárlás, az összes megkeresés 22 százalékát adja ez a kategória.

Forrás: Duna House Barométer 2013 május

Budapesten az eladók 40 százaléka azért árulja ingatlanát, mert nagyobba költözne, vidéken viszont ez az arány csak 24 százalék. Itt a leggyakoribb eset az (a tranzakciók 38 százaléka), ha valaki örökölt lakását próbálja meg értékesíteni.

A legnépszerűbbek továbbra is a 40 és 60 négyzetméter közötti ingatlanok adják, de Pesten például minden ötödik eladott lakás kisebb 40 négyzetméternél, és minden második kevesebbe került 10 milliónál. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy továbbra is a kisebb, és olcsóbb árfekvésű ingatlanok iránt nagy a kereslet, hiszen a két leggyakoribb lakásvásárlási indok – első lakás, befektetés – jellemzően ezt a kategóriát keresi.

Forrás: Duna House Barométer 2013. május

A lakásárakban megmutatkozó regionális különbségek továbbra is fennállnak. A legolcsóbbak – talán meglepő módon – a nyugat- magyarországi panellakások, míg legdrágábban a budai téglalakásokhoz juthatunk hozzá. A két helyszín és épületkategória között közel háromszoros szorzó van.

Nincs érdemi változás a fővárosi kerületek népszerűségében sem: Továbbra is Angyalföld (XIII.), Zugló (XIV.) és Újbuda (XI.) a legnépszerűbb kerületek, a legkevesebben pedig Soroksáron (XXIII.), Csepelen (XXI.) és Pesterzsébeten (XX.) keresnek maguknak új lakást.

Előző cikkünk: Jön a fordulat? – Ez történt a héten 2013.06.07.

További bejegyzések:
Erkélyből oázist
Így adózz az ingatlan után – Öröklés, ajándékozás
Obamának sincs jobb ötlete az árfolyamgátnál?
Hogyan veheti el az állam az ingatlanunkat?
Így adózz az ingatlan után – Illeték lakásvásárlás után

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.