Íme, a legdrágább lakótelepek!

lakótelep, lakás, panel, négyzetméterárMagyarországon a lakások ötöde lakótelepi, azonban a „panelkörzetek” között akár háromszoros különbségek is lehetnek az ár tekintetében. Blogbejegyzésünkben körbejárjuk, hogy mely lakótelepek a legkedveltebbek, és hol lehet a legkönnyebben és leggyorsabban értékesíteni a lakásokat.

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a lakás adásvételekből a lakótelepi lakások: míg 2008-ban csupán minden ötödik eladott lakás volt „panel”, addig ez az arány 2011 végére már 25 százalékra nőtt. A nagyobb városokban természetszerűen még magasabb – 35 százalék – az ipari technológiával épült lakások részesedése a forgalomból. A lakótelepi lakások népszerűsödésének növekedése egyértelműen a vevők erősödő árérzékenységének köszönhető, lakótelep és lakótelep között azonban óriásiak az árkülönbségek, sőt, vannak olyan városok, ahol drágábbak a panelek a hagyományos lakásoknál. Az OTP Lakótelep Értéktérképének segítségével megmutatjuk, hogy hol a legdrágábbak a lakótelepi lakások, és miért.

Az elemzés szerint területi lebontásban Magyarországon a főváros XI. kerületében a legdrágábbak a panelek, a négyzetméterár itt meghaladja a 212 ezer forintot. Újbuda elsősége nem véletlen: itt található az ország két legdrágább lakótelepe, a lágymányosi és a Mezőkövesdi úti. A XI. kerületet szorosan követi a IX. kerület a hatalmas zöldfelületekkel övezett József Attila lakótelepnek köszönhetően. A 200 ezer forintos átlagos fajlagos ár felett még a XIII. kerület lakótelepei vannak, a fővárosi sereghajtóknak 160 ezer forint alatti átlagos négyzetméterárral a XVIII., XX. és XV. kerületek számítanak. Az alacsony ár oka ezekben a kerületekben, hogy az itteni lakótelepek mindegyike kiterjedt, városperemi elhelyezkedésű, és a tömegtermelés idején, a hetvenes években épült panel.

Vidéken természetesen a fővárosinál jóval alacsonyabb árakkal találkozhatunk, ez alól csupán a legdrágább Székesfehérvár számít kivételnek, amely még hajszállal ugyan, de megelőzi a legolcsóbb budapesti XVIII. kerületet lakótelepi átlagár szempontjából. A fejér megyei székhely mellett még Debrecen lakótelepi átlagára van 150 000 forint felett négyzetméterenként, míg a legolcsóbbnak Salgótarján számít, ahol százezer forint alatti az átlagár. Ebben a városban egyébként a lakótelepi lakások átlagban még így is drágábbak a hagyományos társasházi épületeknél a kedvező, városközponti elhelyezkedésüknek köszönhetően. A lista utolsó helyein a nógrádi megyeszékhely mellett Szolnok, Miskolc és Tatabánya található még.

Amennyiben nem városok és kerületek, hanem az egyes lakótelepek szintjén vizsgáljuk az árakat, még nagyobb különbségekkel találkozhatunk: a legdrágább lakótelepen körülbelül háromszor annyiba kerül egy ugyanakkora lakás, mint a legolcsóbban. Általánosságban elmondható, hogy a legdrágább telepek vagy az ötvenes-hatvanas években, blokkos építési móddal épült, 3-6 szintes épületekből állnak – Budapesten ilyen például a lágymányosi, Mezőkövesd úti, Kerepesi úti, József Attila lakótelep-, vagy már a nyolcvanas években, eleve magasabb presztízsű területeken épültek (például Budapesten a Pók utcai, vagy a Szomszédok sorozat által elhíresült gazdagréti lakótelep). A legolcsóbb lakásokat pedig általában a hetvenes évek nagy, akár 10-15 ezer lakásos panellakótelepein találhatjuk (ilyen például Budapesten a békásmegyeri, az újpalotai, vagy a kispesti stb.).

A toplista legfelső szegmensében Budapesten jelenleg akár 350 000 forintot is fizetnek egy kisebb lakás négyzetméteréért, míg a fővárosi minimum ár az elmúlt másfél évben 80 ezer forint körül volt. Vidéken pedig 40 ezer forintos és 250 ezer forintos két véglet között a lakótelepi lakások ára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.