Trendteremtő lakóházak – Németországban

lakóházak, Zukunft Wohnen, lakótelepek, penthouseA városi foghíjak kitöltése, régi lakótelepek kikupálása, a vidéki közösségi életstílus felélesztése, a környezettel való szoros összhang megteremtése, takarékos építés, megannyi fontos szempont a modern lakásépítésben. S ha mindehhez letisztult vagy éppen mozgalmas formák (esetleg a kettő együtt), továbbá világos terek, szemrevaló megoldások párosulnak, eséllyel indulhat a tervező és az építtető a német Zukunft Wohnen díj elnyeréséért. Az 1996 óta kétévente, így idén a kilencedik alkalommal kiosztott trófea, az egyik legrangosabb építészeti elismerés Németországban. A díjazott épületeket példaként állítják az építészek elé, így trendteremtőnek számítanak a szövetségi államban. A legutóbbi díjkiosztás éppen két napja, október 25-én volt. Hatféle –  város és vidéki lakás, meglévő lakásállomány korszerűsítése, közösségi és környezetbarát lakások valamint takarékos otthon kategóriában premizáltak egy-egy épületet, ezúttal összesen 298 pályázat közül.

A díjazott lakóházak némelyike laikus szemmel nézve nem is olyan megragadó. Ám beillesztésük a környezetbe és belső térkiképzésük szinte mindegyik esetben lenyűgöző. Megragadóak a nagy világos lakóterek, a szomszédolást erősítő, valamint a lepukkant „panelstílust” totálisan megújító megoldások. Ráadásul igazi avantgárd építményekre is lelni, mint a régi berlini ipari épület tetején létesített penthouse, amely többek között azzal nyert a kispénzű lakás kategóriában, hogy az építtető pár előre gyártott szabvány üvegházi elemeket és bontott építőanyagot használt fel, ráadásul maguk is szerszámokat ragadtak, hogy befejezzék az üvegkalitkára hasonlító otthonukat.

Magyar szemmel persze a berlini olcsó ház is luxuskégli, ahogy a panelfílinget végérvényesen elsöprő nagyszabású lakótelep-átalakítás Wolfsburg külső kerületében is gazdagok játékának tűnik. Ám ha megfelelő anyagiak hiányában nem is lehet trendteremtő Magyarországon a német kisváros agilis projektje, talán legalább elgondolkoznak majd rajta azok, akik eddig a 30-40 éves korszerűtlen és unalmas lakótömböket mindenáron el akarták takarítani a föld felszínéről.

A wolfsburgi lakótelep-szanálási program úgy indult, hogy adva volt egy szokványos kockalakótelep, sokemeletes tömbökkel, lakásonként túl sok ki szobára tagolva, amelyek már nem feleltek meg a mai német lakásviszonyoknak, így aki csak tehette elhagyta. A telep szlömösödésnek indult, s a magas házakból álló, egykor 534 lakást tömörítő komplexumban az évek során egyre több lett az üres lakás. A válság előtti évekre már minden negyedik (!) lakás lakó nélkül maradt.

Pusztulásra volt tehát ítélve ez a 60-as évek végén létesített lakóblokk, miközben fekvése remek volt, hiszen közvetlenül a városszéli erdő mellett terült el. Más kérdés, hogy a magas és tömbszerűen zárt telep ezt az előnyt sem tudta kihasználni. Tenni kellett tehát valamit, s a városvezetés olyan építészeti megoldást támogatott, amely nem az eldózerolást és új házak építését, hanem az átalakítást célozta meg.

A tízemeletes épületeket visszabontották négy emeletig, az egyszínű fehér épületek vidám, színes toldást kaptak, a lakások belső kialakítását korszerűsítették és jelentős mértékben javították az energiahatékonyságukat, valamint több terasszal kinyitották azokat az erdő felé, s parkosították a környezetet. Az eredmény – ami a fotón is látszik – magas színvonalú lakások, amelyek miközben egyenértékűek a teljesen újépítésűekkel, az átalakításnak köszönhetően kisebb költséggel létesültek. Így a német gazdasági csoda idején még mintatelepnek tekintett lakótömbből mostanra ismét minta lett, a modern, individuális, energiatakarékos és zöldhöz közeli élet színtere. A projekt nem véletlenül kapta meg három korábbi díj után idén a „Zukunft Wohnen” kitüntetést is. Ahogy a zsüri indoklása szólt: „magas színvonalon teremtettek meglévő épületekben a kornak megfelelő lakásviszonyokat, miközben szemre és életrevaló lakóépületeket hoztak létre a következő generáció számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.