100 lakásos passzívház Angyalföldön

Lerakták annak a 100 lakásos passzívháznak az alapkövét, amelyet a XIII. kerület építtet önkormányzati bérlakásnak. A városrész által meghirdetett bérlakásprogram következő állomásaként felhúzott épület olyan egyedi technikai megoldásokat tartalmaz, amellyel alacsony szinten tarthatók a fűtési költségek.

Az előzetes becslések szerint évente (!) mindössze 15 ezer forint  lesz a fűtési költsége egy 50 négyzetméteres lakásnak abban a társasházban, amelynek ma tették le az alapkövét a Főváros XIII. kerületében. A passzívház lényege, hogy az épületet egy jó hőszigetelésű burok veszi körül, ami se ki, se be nem engedi a hőt. Az egyetlen hátrány, hogy a technológia miatt a szellőztetést csak gépekkel lehet megoldani. A fűtéshez szükséges energiát talajszondás hőszivattyúval nyerik, vagyis a rendszer teljesen mértékben megújuló energián alapszik.

Forrás: penzentrum.hu

Az épület egyébként világszinten is ritkaságszámba megy, nem gyakori, hogy passzívházat ilyen méretben építenek. Hazánkban eddig a legnagyobb egy hat lakásos társasház volt ebben a kategóriában. A bérház mintegy 2,2 milliárd forintból épül fel, ami egy hagyományos társasháznál 15-20 százalékkal magasabb összeg, de a fenntartási költségek alacsony szinten tartása miatt ez megtérülhet, ráadásul az alacsony rezsivel csökkenteni lehet annak veszélyét, hogy a lakók közműtartozásokat halmozzanak fel.

A XIII. kerületi önkormányzat több, mint 10 éve indította el bérlakás-építési programját, amelynek keretében eddig 500 lakást sikerült átadni. A programra eddig 8 milliárd forintot költöttek, amelyből valamivel több, mint 1 milliárd forint volt pályázaton elnyert támogatás.Az önkormányzat sajtóreferense elmondta, hogy a pályázás feltételeiről, és a jövőben fizetendő lakbér összegéről az ősszel dönt az önkormányzat, az első lakók pedig várhatóan jövő nyáron költözhetnek be az új lakásokba.

Előző cikkünk: Kettészakadt a hazai lakáspiac?

További bejegyzéseink:
Akár 30 ezret is fizethet, aki nem engedi be a kéményseprőt
Lakás mint életstílus – A loft
Devizahiteles perek: Az adós mindenképp rosszul jár?
Magánlakás rászorulóknak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.