Passzívház: divat, vagy spórolási lehetőség is?

passzívház, Passivhaus Institut, hőszigetelés, energiatakarékosEgyre többet hallani-olvasni a passzívházról, ami alacsony energia-felhasználással kecsegteti a leendő tulajdonosait. Ebben a bejegyzésben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a passzívházzal kapcsolatban.

Először tisztázzuk, mit is nevezünk passzívháznak? Amit fontos tudni, hogy hivatalosan passzívháznak csak a német Passivhaus Institut által megfelelőnek tartott és drága pénzen beminősített házakat lehet nevezni. Ez a magáncég által kitalált rendszer kezd lassan szabvánnyá válni, az első passzívházat 1990-ben építették, míg Magyarországon 2009-ben adták át az első minősített passzívházat. A hasonlóan alacsony energiafelhasználást biztosító, de a cég által hivatalosan nem minősített házakat hívják még „passzívház jellegű házaknak, vagy egyszerűen „energiatakarékos” házaknak is.

Aktív házaknak nevezzük azokat az ingatlanokat, amelyek több energiát termelnek egy év alatt, mint elfogyasztanak, a „nullás” házaknál az egyenleg nulla, míg a passzív házak meghatározott energiát fogyaszthatnak csak, fűtésre négyzetméterenként nem fogyaszthat évi 15 kWh-nál többet és a teljes primer energiaigénye sem lehet több mint évi 120 kWh/négyzetméter. Ez egy régi építésű ingatlan felhasználásának a 10-20%-a csak. (A tervek szerint 2020-tól az Unióban már csak ilyen alacsony energiafelhasználású házak építhetőek újonnan.)

Az alacsony energiafelhasználást vastag hőszigeteléssel, a ház megfelelő tájolásával, modern, háromrétegű nyílászárókkal, légtömör kialakítással és hőcserélővel felszerelt szellőző-berendezés használatával érik el, ami kiegészülhet napkollektorral és egyéb megújuló energiaforrásokkal.

A ház tájolása alap kritérium a benapozás biztosítása szempontjából ám ez azt is magával vonja, hogy előfordulhat, a telek nem alkalmas passzívház építésére, illetve az önkormányzat nem engedélyezi az utcával nem párhuzamosan álló ház felépítését. De egy közeli hegy, vagy erdő is alkalmatlanná teheti a telket passzív ház építésére, vagy nagyon megdrágítja annak felépítését. Ezért már a telek kiválasztásánál is vegyük figyelembe a szükséges tájolást, sőt a telek megvásárlása előtt is már érdemes hozzáértő építésszel konzultálni.

A légtömör építkezés azt jelenti, hogy a házból sehol sem szökhet a levegő a réseken át, a szabvány szerint a teljes levegőmennyiség 0,6%-a távozhat egy óra alatt a szándékos levegőforgatáson kívül. Fontos a hőhídak kialakulásának a megakadályozása is.

Ez az építési technológia nagy precizitást és szaktudást igényel, ezért érdemes a passzívház építéséhez már gyakorlatban is bevált szakemberek segítségét igénybe venni. Amindenkit érdeklő kérdés, hogy anyagilag megéri-e a passzívház építése? A bekerülési költségben megoszlanak a vélemények, általában 15-20%-kal drágább építési költséget mondanak a felhasználók. A megtakarítható energia költségét figyelembe véve várhatóan 8-15 év alatt megtérül a kezdeti plusz beruházás.

Legalább ennyire fontos, hogy a vastag hőszigetelés és a háromrétegű ablak nemcsak kiváló hő- de hangszigetelő is, ez nagyban fokozza a házban lakók komfortérzetét. Ugyanígy az energetikai szempontból drága szellőztetést kiváltó hőcserélős rendszer állandó friss levegőt és egyenletes klímát biztosít, nemcsak pormentesen, de penészesedés-mentesen is.

Amennyiben most állunk neki az építkezésnek, vagy egy igazán komoly házfelújításnak, érdemes tájékozódni a passzívház lehetőségéről, hívjon fel ezzel foglalkozó cégeket és kérjen ajánlatot a kivitelezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.