Energiatanúsítvány: macerából hasznos irat

energiatanúsítvány, adásvétel, fűtés, hűtés, rezsiköltség, ingatlanAhhoz képest, hogy elvileg kötelező eleme a lakások adás-vételének és hosszabb távú bérbe adásának, meglehetősen szórványos az úgynevezett energiatanúsítvány előfordulása ezekben az ügyletekben. Pedig nem egy újabb adminisztratív teherről, hanem egy kifejezetten hasznos dokumentumról van szó.

Idén év eleje óta immár nemcsak az új építésű, hanem a használt lakások adás-vételénél is kötelező az energiatanúsítvány elkészítése és bemutatása. Egyelőre azonban nemcsak e dokumentumok népszerűsége csekély mértékű, hanem sokaknak a vonatkozó rendelkezések, jogszabályok gyakorlati alkalmazása is fejtörést okoz.

Pedig érdemes utánajárni az energiatanúsítvánnyal kapcsolatos tudnivalóknak, az abban szereplő adatok ugyanis igen fontos szempontot jelenthetnek egy-egy lakás eladásánál és megvásárlásánál. Nem mindegy, hogy újonnan szerzett, de már régebbi építésű lakásunk fűtésére a megvásárlását követő hónapokban kisebb vagyonunk megy-e rá, ami különösen akkor nehéz ügy, ha költségvetésünket nem e több tízezer forintos tételek figyelembe vételével állítottuk össze. Átlag körüli fizetés és lakáshitel mellett akár komoly gondokat is okozhatnak a korábban be nem számított, így váratlanul érkező súlyos rezsiköltségek. Az alábbi sorokban e helyzetek elkerülésére buzdítunk az energiatanúsítvánnyal kapcsolatos alapvető tudnivalók összefoglalásával. Először is: bár az energiatanúsítvány kiállítását már a 176/2008-as kormányrendelet is szabályozta, azt tavaly év végéig csak új épületek építése esetén kellett elkészíteni. Év eleje óta azonban a tanúsítvány bemutatása már a lakások, házak adás-vételénél is kötelező. Ennek kapcsán fontos leszögezni, hogy a tanúsítvány beszerzése az eladó kötelessége, és a legalább tíz-, inkább 15-20 ezer forintos díjat is ő köteles leróni. Az egy éves időtartamot meghaladó bérbe adások esetén is kötelező lesz a tanúsítvány bemutatása, ám csak 2016 év elejétől. A tanúsítás idő- és költségigényét természetesen a ház vagy lakás mérete, gépesítettsége, és mindezek dokumentáltsága befolyásolja. Így a felmérés folyamatát akár két óra alatt is le lehet bonyolítani, ám van, amikor az napokat vesz igénybe. A tanúsítvány kiállítása ezután további 2-3 napot igényel.

Azt hihetnénk, hogy a tanúsítás menete a régi ingatlanok esetén nehézkesebb, ám ez sokszor nincs így: ezeknél a lakásoknál, házaknál egyszerűbb a kivitelezés és a gépészeti megoldások, mint az új építésűeknél. Utóbbi körben pedig sajnos igen gyakori, hogy a dokumentáció annak ellenére hiányos, hogy az átadástól még csak néhány év telt el.

És hogy mit is vesznek górcső alá a szakemberek a tanúsítvány elkészítéséhez? Természetesen az épületszerkezetet, a falakat, a födémet, a tetőt, tájolást, a hőszigetelést és a nyílászárók minőségét, állapotát. Fontos az is, hogy a házban mivel és hogyan oldják meg a fűtést és/vagy a hűtést, valamint a meleg víz előállítását. Mindezek alapján a tanúsítványon szerepel az az adat, hogy az adott ingatlan fenntartása éves szinten mennyi energiát igényel.

A számszerűsített energiafelhasználás mellett a dokumentum alapján be is sorolják a tanúsított házat vagy lakást. Ennek során a jelenlegi energiafelhasználási követelményeket veszik alapul (száz százaléknak), és ennek arányában jelölik meg az ingatlan energiafelhasználási besorolását. A 100 százalékos mérték például C minősítésnek felel meg.

Energiafelhasználási kategóriák

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.