Spóroljunk súlyos ezreket a szabadság alatt – energiatakarékossági tippek

fogyasztás, áram, megtakarítás, szabadságKözel tízezer forintot is megtakarítható egy átlagos háztartásban két-háromhétnyi szabadság alatt, ha megfogadunk néhány egyszerű tanácsot. A lényeg: sok készülék akkor is fogyaszt energiát, ha használaton kívül van. Nincs másdolgunk, mint sorba venni, mi az, amit kockázat nélkül teljesen lekapcsolhatunk az elektromos hálózatról.

Szakértők számítása szerint egy átlagosnak tekinthető háztartásban felszereltségtől függően két hét távollét alatt 140, három hét alatt pedig több mint 200 kilowattórányi elektromos energiát takaríthatunk meg, ha ellenőrizzük a különböző fogyasztók állapotát indulás előtt. Ez azt jelenti, hogy akár tízezer forintnál nagyobb összeget is megtakaríthatunk szabadságunk alatt néhány percnyi odafigyeléssel.

Vannak, akik egyszerűen oldják meg a kérdést, és lakásuk teljes elektromos rendszerét lekapcsolják a hálózatról, egyszerűbben fogalmazva lecsapják a villanyórát elutazáskor. Ez a megoldás azonban kockázatokat is rejt magában, elég csak a hűtőszekrényre vagy a riasztóberendezésre gondolni (már ha van). Érdemesebb ezért külön-külön szemügyre venni a fogyasztókat.

A legegyszerűbb dolgunk a nappaliban van. Minden olyan készülék, televízió, hifitorony, vezeték nélküli telefon, amely kikapcsolva is készenléti üzemmódban (Stand-by) van, fogyasztja az áramot. Ugyanez igaz az olyan trafóval működő berendezésekre, mint például a számítógépek, a nyomtatók, a faxok vagy a szabályozható fényerejű állólámpák. Legutóbbiak esetében például gyakran csak lehúzzák a fényerőt, ahelyett, hogy kihúznák az elektromos csatlakozót. Éppen ezért érdemes az összes ilyen berendezést kihúzni a falból indulás előtt, vagy még gyorsabb, ha egy kapcsolóval ellátott elosztós hosszabbítót használunk, mert így egy mozdulattal áramtalaníthatunk mindent.

A konyhában már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ami biztos, hogy a kávéfőzőt, a mosogatógépet vagy a mikrohullámú sütőt mindenképpen érdemes áramtalanítani. A hűtőszekrény esetében azonban erre nyilván csak akkor van lehetőségünk, ha sikerült mindent elfogyasztani belőle az indulásig. Ha mégsem arra érdemes figyelni, hogy minél kevesebb élelmiszert hagyjunk benne, mert így minimális fokozaton is képes lesz megfelelő hőmérsékleten tartani a benne lévő dolgokat.

A fürdőszoba esetén az elektromos vízmelegítő mindenképpen komoly fogyasztási potenciállal bír távollétünkben is, hiszen a benne lévő víz hőmérsékletét folyamatosan szinten tartja, ha nem is használunk belőle semmit. Éppen ezért mindenképpen érdemes áramtalanítani, akárcsak a mosógépet.

Elektromos készülékeink teljes áramtalanítása ráadásul a megtakarítás mellett azzal az előnnyel is járhat, hogy például villámcsapás esetén védetté tesszük őket az esetleges károsodástól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.