Fával fűt? Most készüljön a télre!

Bár javában tombol a nyár, már most érdemes felkészülni a fűtési szezonra, főleg annak, aki otthonát fával fűti. Míg a kilencvenes években a gázfűtés bevezetése volt a sláger, az árak emelkedésével egyre többen állnak vissza a hagyományos tüzelési módra. De vajon az árán kívül mi a fatüzelés előnye? Mire figyeljünk, ha ezt választjuk?

A rendszerváltás után minden kistelepülésnek kiemelt fejlesztési célja volt, hogy bevezesse a vezetékes gázszolgáltatást. A népszerűség oka, hogy a gáz megfizethető, tiszta, és kényelmes tüzelési mód volt a korábban jellemző fa- esetleg széntüzeléshez képest. Az elmúlt évek áremelkedései azonban megváltoztatták ezt a tendenciát. Ma már gyorsabban nő azon háztartások száma, akik részben vagy egészben átállnak fatüzelésre, mint azoké, akik a gázt vezetik be.

Az Energiaklub által 2011-ben készített Negajoule2020 kutatási jelentés szerint a családi házak közel felében, 47 százalékában fűtenek földgázzal, 33 százalékában tűzifával, 15 százalékában pedig vegyesen tűzifával és földgázzal. Ezek az arányok is jelzik, hogy szinte minden második családi házban élő érintett a témában.

Nagyobb méretért kattintson a képre!

De mi a tűzifa előnye a földgázzal szemben? A népszerűséget jelenleg elsősorban az ára okozza. Bár ezt sok tényező befolyásolja a kereslettől a kitermelésen át, még mindig elmondható, hogy olcsóbb megoldást jelent a vezetékes gáznál. Az, hogy végül mennyit kell fizetnünk, a fa méretétől, az előkészítés mértékétől – fűrészeletlen, fűrészelt, aprított – és természetesen a kiszállítástól is.

Talán meglepő módon, de akár környezetvédelmi szempontokat is fel lehet sorakoztatni a fatüzelés mellett. Maga a kitermelés is sokkal kevesebb környezetszennyezéssel és károsanyag-kibocsájtással jár, mint például a földgáz esetében, gondoljunk csak a fúrótornyokra és a kontinenseket behálózó vezetékekre.  A fa elégetésekor csak annyi széndioxid szabadul fel, amennyit az életében megkötött, így elvileg CO2 semleges folyamatnak tekinthető. A gázzal ellentétben a fa megújuló energiának számít, amennyiben a kitermelés és a felhasználás egyensúlyban marad. Természetesen ügyelni kell arra, hogy a kereslet növekedése ne járjon a rablógazdálkodás elterjedésével, aminek már jelentős környezetkárosító hatása lehet.

A fa legnagyobb hátránya a munkaigényességében van. Aki ezt választja, le kell mondania arról a kényelemről, hogy egy gombnyomásra meleget teremthet otthonában. Maga a tüzelés is némi kosszal, porral, és esetleg füsttel jár, de központi fűtés esetében – ahol a kazán legtöbbször külön helyiségben van – ez nem okoz komolyabb kellemetlenséget.

Mire érdemes figyelnünk vásárláskor? A fa kivágáskor mintegy 50 százalék vizet tartalmaz, ami fajtától függően körülbelül egy éve alatt csökken le 15-20 százalék körüli értékre. Érdemes várni a szárítással, mivel a nedves fa kevésbé hatékony tüzelőanyag: a víz párolgása energiaveszteséget okoz, a tökéletlen égés következtében pedig értékes gázok eltávoznak a kéményen keresztül.

Fa rendelésekor ügyeljünk arra, hogy a mennyiséget ne súlyra adjuk meg, hiszen ez nagymértékben függ a fa nedvességtartalmától. Ha például közvetlenül vágás után kapja meg a fogyasztó a tüzelőanyagot, az később, a száradást követően nagy eséllyel már jóval kisebb tömegű lesz. Ennek kikerülésére bevett módszer, hogy mindig térfogat alapján fizessünk. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen köbméterről beszélünk rendeléskor: erdészeti köbméter a levágott és egymásra pakolt méterfákat jelöli, az ömlesztett köbméter pedig a felaprítás utáni térfogatot adja meg.

Annak, aki otthonában fatüzelést használ, vagy gondolkodik az átálláson, érdemes még a nyári hónapokban beszerezni a télre szükséges készletet, így a fának lesz ideje megszáradni, ráadásul a fűtési szezonhoz közeledve valószínűleg az árak is egyre magasabbá válnak.

Előző cikkünk: Szezonalitás vagy növekedés? – Bíztató lakáshitelezési adatok

További bejegyzések:
Amerika már építkezik
Fordulat a panelpiacon?
Hőszigetelés hatékonyan: Építs zöld tetőt!
Használt lakásra kéne a szocpol

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.