Önkéntes lenne a magáncsőd

Ősszel tárgyalhatja a Parlament a magáncsődről szóló törvénytervezetet. Sajtóértesülések szerint a csődvédelem önkéntes lenne, vagyis az adósnak magának kell jelentkeznie, ha élni kíván ezzel a lehetőséggel.

Elkészült az a törvénytervezet, amely lehetővé tenné a családi csődvédelem bevezetését. A Blikk információi szerint a magáncsőd önkéntes alapon működne, vagyis az adós maga jelentkezhet az eljárásra, és az illetékes kormányhivatal feladata lesz eldönteni, hogy megfelel-e a feltételeknek.  Amennyiben igen, a közjegyző kijelől egy csődbiztost, akinek az lesz a feladata, hogy felügyelje a család kiadásait, és megnézze, hol tudnak még esetleg további megtakarításokat eszközölni.

A magáncsőd tehát egy meglehetősen fájdalmas időszakot hozna a családok életébe, ugyanakkor a törlesztési terv teljesítésével mentesülhetnek a tartozás egy része alól, és tiszta lappal kezdhetik újra életüket. Természetesen nem mindenki optimista a tervezettel kapcsolatban. Mivel sokan sok család már eleve kis jövedelemből és alacsony életszínvonalon él, kérdéses, hogy mennyit tud náluk egy csődbiztos megtakarítani. Pénzügyi szakemberek szerint ebből adódóan a csődvédelem elsősorban kisebb összegű tartozások – pl. közműdíjak hátraléka – esetén lehet reális alternatíva a családok számára.

A magáncsődről várhatóan az ősszel tárgyal az Országgyűlés, és leghamarabb 2014 elején vezethetik be.

Előző cikkünk: Egyre népszerűbb a megtakarítás

További bejegyzések:
Biztos, hogy a lakáshiteleseket kell megmenteni?
Feléled az eszközkezelő?
Biztosra mennél? Így hirdesd a lakásod!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.