Változik a szocpol, de mikortól?

Mind a lakosság, mind az ingatlanos szakma bizakodva tekint a szocpol kibővítésére, és azt várja, hogy az serkentőleg hat az ingatlanszektorra. A folyamatosan csökkenő kamatok, a támogatott lakáshitelek, és a használt lakásokra is felhasználható félszocpol már valóban komoly segítséget jelenthetnek abban, hogy az évek óta visszatartott kereslet ismét megjelenjen a lakáspiacon. Továbbra sincsenek azonban hírek arról, hogy mikortól várható a lakásépítési támogatás módosított szabályainak életbe lépése.

Már március elején megjelentek a hírek arról, hogy áprilistól jelentős átalakulások várhatóak a lakásépítési támogatás, közismertebb nevén, a szocpol területén. A legfontosabb változás, hogy ismét bevezetésre kerülne a félszocpol, ami használt lakások vásárlására is felhasználható lenne, emellett pedig jelentősen kibővülne a jogosultak köre azzal, hogy az egy gyerekkel rendelkezők is igénybe vehetnék a támogatást. Figyelembe véve, hogy a tavalyi évben az új lakások mindössze 3 százalékkal részesültek az eladásokból, ez mindenképp a valós piaci igényekhez való igazodást jelentené. A kezdeti lendület azonban megtört: bár már lassan egy hónapja érvényben kellene lennie a módosított szabályoknak, nincs hír arról, hogy mikorra várható a változások életbe lépése.

A lakosság és a szakma is a változások mellett

Az ingatlanos szakma egyértelműen pozitív várakozásokkal tekint a tervezet felé, és azt várják a módosuló támogatástól, hogy segíthetnek a jelenleg stagnáló ingatlanpiacon. Ezt támasztja alá a Lakásfókusz blog olvasói körében végzett online villámfelmérés is. A megkérdezettek túlnyomó többsége, 86 százaléka fontosnak tartaná a szocpol kiterjesztését a használt lakásokra, mivel az serkentőleg hathat a lakáspiacra. Mindössze a válaszadók 8 százaléka gondolja úgy, hogy az ilyen vissza nem térítendő támogatásoknak nincs érdemi hatása a piacra, további 4 százalék szerint pedig a lakástámogatási rendszer már jelenlegi formájában is be tudja tölteni a szerepet.

Olcsó lakáshitellel kombinálva lehet komoly hatása a szocpolnak

Ha visszatekintünk az elmúlt 12 év lakástámogatási rendszerére, azt látjuk, hogy a szocpol akkor tudta igazán betölteni katalizátor szerepét, amikor vele párhuzamosan olcsó lakáshitelek is elérhetőek voltak, és a vissza nem térítendő támogatás a kölcsönökhöz kapcsolódó önrészbe épülhetett be. 2002-2003-ban például a megemelt összegű szocpol és a kamattámogatott hitelek kombinációja serkentette az ingatlanszektort, 2005 után pedig a lakásépítési támogatás mértékének újabb növekedése, a félszocpol bevezetése, és a tömegesen elterjedő olcsó devizahitelek fejtettek ki hasonló hatást.

A feltételek most is adottak egy ilyen bővülés eléréséhez, hiszen a jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése a forinthitelek kamatának mérséklődését eredményezte. Ez, illetve az öt évig kedvező kamatozású támogatott lakáshitel kombinálva a szocpollal, már elegendő lehet ahhoz, hogy a több éve visszatartott kereslet végre megjelenjen az ingatlanpiacon. Becslések szerint közel 200 ezerre tehető azoknak a családnak a száma, amelyek élethelyzete nagyobb ingatlan vásárlását tenné szükségessé. Ehhez azonban fontos lenne, hogy mihamarabb megjelenjenek a végleges feltételek, és életbe lépjenek a változások, mivel a márciusi híreket követően sokan éppen azért halogatják az amúgy tervezett lakásvásárlást, mert szeretnék kihasználni az új szocpol adta lehetőségeket.

Előző cikkünk: NET: Kinek jár?

További bejegyzések:
Irodai költségek: mindenre gondoltunk?
Bérlakás vagy saját tulajdon? Mi éri meg jobban?
Munka másik városban – Lakhatási támogatás a mobilitásért
Veszélyes vizeken: védelmi tippek otthonra
Megéri az árfolyamgát?
Kevesebb bérlakás, növekvő igény

 

Címke:

Egy hozzászólás a(z) “Változik a szocpol, de mikortól?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.