Szocpol: lehetne ezt jobban is!

ingatlan, lakás, szocpol, szociálpolitikai támogatás, támogatott hitelEgyelőre kevés banknál elérhető, és szigorú feltételeket tartalmaz az új szocpol, amelynek használhatóságát érthetetlen korlátozások is nehezítik. A kormánynak mindenképpen módosítania kell a rendszeren annak érdekében, hogy a támogatás elérje az eredeti szándékát, hogy segítse a családok otthonteremtését, és ezáltal az ingatlanpiacot!

Nehezen elérhető, és egyelőre korlátozottan használható a 2012. január elsején életbe lépett új szociálpolitikai támogatás. A kormány várakozásai szerint mintegy 4-5 ezer család veheti az idén igénybe a támogatást mintegy 5,2 milliárd forint értékben, ám az előbb említett okok következtében ettől elmaradhat a felhasználók tényleges köre, és az első tapasztalatok is ezt erősítik meg.A szociálpolitikai támogatást legalább 60, de legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű új, 2010. január elsejeután kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező, „B” vagy annál jobb energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlására lehet fordítani. A támogatási összeg magasabb jobb energetikai minősítésű lakás vásárlása esetén. Előírás, hogy a lakás vételára áfa és telekár nélkül négyzetméterenként legfeljebb 300 ezer forint lehet, azaz bruttó 381 ezer forint, alacsony energiafogyasztású épületnél 350 ezer forint, bruttó 445 ezer forint.

A maximált négyzetméterár érthető abból a szempontból, hogy a kormány nyilván nem „luxuslakások” vásárlását, építését kívánja támogatni az adóforintokból. Azonban érdemes lett volna talán elhelyezkedéstől függő maximált árakat meghatározni, hiszen míg vidéken ebbe a limitbe gyakorlatilag minden belefér, addig Budapesten – ahol a KSH 2011-re vonatkozó statisztikái szerint 343 ezer forint volt az új lakások átlagos négyzetméterára – már jelentősen leszűkíti azokat a kerületeket, ahol egyáltalán lehet ilyen áron kapni új lakást.

Az új szocpol a megvásárolható lakás minimális alapterületére is elvárásokat határoz meg az eltartott gyerekszám függvényében – a korábbi szocpol a szobaszámra vonatkozva tartalmazott hasonló előírásokat. A változás abból a szempontból pozitívum, hogy a korábbi szocpol következtében olyan nyakatekert lakások százai lepték el a piacot, amelyek kis alapterületbe próbálták a lehető legtöbb szobát bezsúfolni, hogy szocpollal is meg lehessen őket vásárolni, de az áruk is kedvező maradjon. A minimális elvárt lakásméret azonban túlzottan leszűkítheti azok körét, akik reálisan igénybe vehetik a szocpolt, hiszen az ingatlanok ára a méret növekedésével nagyjából arányosan emelkedik.

Nehezen érhető például, hogy egy két gyermeket nevelő család miért nem vásárolhat támogatással 60 négyzetméteresnél kisebb lakást, a maximális támogatási összeg igénybevételéhez pedig miért legalább 90 négyzetméteres alapterület az előírás. A minimális 60 négyzetméteres alapterülettel, illetve a tavalyi átlagos 343 ezer forintos négyzetméterárral számolva is több mint 20 millió forintba kerül egy szocpollal megvásárolható lakás Budapesten. De még a megyeszékhelyek átlagos négyzetméterárával számolva is minimum 13,5 millió forintba kerül egy ekkora alapterületű lakás.

Mindezek miatt a lakás árának sok esetben alig néhány százalékát teszi ki a szociálpolitikai támogatás összege, ergo nem sokat segít. Javíthatna a szocpol használhatóságán, ha például kedvezményes, támogatott állami hitellel lehetne kombinálni a támogatást. Azáltal, hogy kölcsönből fedezhetnék az érintett családok a szocpol összege és a lakás ára közötti különbség egy részét, jelentősen nőhetne az igénybevevők köre. Természetesen szigorú feltételrendszert kellene kidolgozni a hitelhez, hogy olyanok vegyék igénybe, akik vissza is tudják majd fizetni, hiszen senkinek sem lenne jó, ha újabb rosszadós-tömegeket termelne ki a rendszer.

Mindent egybevetve rendkívül pozitív, hogy az állam ismét segíteni kívánja az otthonteremtést – és így közvetve élénkítse a lakáspiacot –, azonban ennek kereteit, jellemzőit, feltételeit úgy kellett volna kialakítania, hogy valóban szolgálni tudja ezt a célt. A szabályokon azonban menet közben is lehet változtatni, így érdemes lenne megfontolni, hogy könnyítsenek a feltételeken, vagy növeljék a támogatás mértékét, mert egy jól felépített otthonteremtési támogatásra bizonyosan tömeges igény lenne Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.