Változó szocpol – igazodás az igényekhez

szocpol, építőipar, lakástámogatási rendszerJelentősen módosulhatnak áprilistól a lakásépítési támogatás, vagyis a szocpol feltételei a kormány tervei szerint. A változások értelmében már egy gyerek vállalása is elegendő lehet a jogosultsághoz, és növekedne az igénybe vehető támogatás összege is. Használt lakások vásárlására ismét bevezetnék a félszocpolt, de a kettő, vagy több gyermeket nevelők akár meglévő lakásuk bővítésére is fordíthatnák ezt az összeget. A lakáspiac számai azt mutatják, hogy ezekkel a változásokkal a szocpol jobban közelít majd a valós igényekhez, és nagymértékben növelheti a használt lakások iránti keresletet.

2011 őszén hirdette meg a szocpol újraindítását a kormány, amely a korábbiakhoz képest jóval szűkebb körben és csak új lakás építésére vagy vásárlására volt használható. A szigorú feltételek oka részben a költségcsökkentés, részben pedig az újlakáspiac, és ezen keresztül a stagnáló építőipar élénkítése volt.

A szocpol igénybevételének főbb feltételei:

 • Az igénylő köztartozásmentes
 • Az igénylő, vagy házastársa legalább féléves munkaviszonnyal rendelkezik
 • A házastárs egyik tagja sem töltötte be 40. életévét a kérelem benyújtásakor
 • Az igénylő, illetve a vele összeköltöző családtagja nem rendelkezik lakástulajdonnak vagy lakáshasználati joggal
 • Új lakás vásárlása/építése esetén legalább B kategóriás energetikai besorolás szükséges
 • A lakás 10 éven belül nem értékesíthető, ellenkező esetben a támogatást vissza kell fizetni

Bár nincsenek konkrét számok a támogatást igénybevevőkről, az mindenképp látszik, hogy a vártnál jóval kevesebben éltek a lehetőséggel. Mivel az új lakások piaca mélyponton van – tavaly országosan mindössze 10 560, ezen belül Budapesten 1648 új lakást adtak át – a vásárlók eleve szűk kínálatból választhattak, és egyelőre az építések száma sem ugrott meg a szocpol bevezetésétől. Ugyanakkor az alacsony részvétel ellenére továbbra is lenne igény erre a lakástámogatási formára. Ezt mutatja, hogy februárban az összes lakásértékesítésből 35 százalékkal részesedtek azok, akik első lakásukat vették, és további 27 százalék adta meg a nagyobb lakásba költözést vagy a generációk különválását a vásárlás okaként. A számokból is sejthető, hogy a jelenlegi körülmények között sokkal nagyobb igény van a használt lakásokra, vagy éppen a meglévő lakások bővítésére, mint újak építésére.

A lakástámogatási rendszer jelenleg tervezett átalakítása éppen ebbe az irányba mozdulna el. Egyfelől kibővítené a szocpolt igénybe vehetők körét azzal, hogy már egy gyerek vállalása is elegendő lenne a jogosultsághoz, másfelől megnövekedne a felhasználható támogatás összege is. Ismét bevezetnék a félszocpolt, amit használt lakások vásárlásra lehetne fordítani, de két vagy több gyerek vállalása esetén a már meglévő ingatlan bővítését is finanszírozni lehet a támogatásból. A gyerekszámmal együtt a minimális alapterület is csökkent, így az egygyerekes családok 60 helyett már 45 m2-es lakás vásárlására is fordíthatják a szocpolt. Az értékesítési adatok ennek jogosságát is igazolják. Az eladott lakások több mint 40 százaléka ebbe a méretkategóriába tartozik, hiszen az első lakást vásárló fiatalok jelentős része nem engedhet meg magának nagyobb ingatlant.

De hogyan alakulnak a konkrét számok? A támogatás mértéke továbbra is a gyerekszám, valamint a lakás mérete alapján változik. A félszocpol – ahogy az elnevezés is mutatja – maximum a szocpol alapösszeg felét érheti el.

 

 Gyerekszám

Lakásméret (m2)

Szocpol alapösszege (millió Ft)

1 gyerek

45-65

0,7

65,01-160

0,9

2 gyerek

60-75

1,6

75,01-90

2

90,01-160

2,3

3 gyerek

70-85

2,9

85,01-100

3,3

100,01-160

3,6

4 gyerek

80-95

3,8

95,01-110

4,2

110,01-160

4,5

 A szocpolban igényelhető támogatás alapösszege gyerekszám és lakásméret alapján

A támogatás alapösszegét tovább emelheti, ha kedvező energiahatékonyságú lakást vásárolunk vagy építünk. A, A+ energiaosztályú, vagy alacsony energiafogyasztású lakás esetében az alapösszeg 10, 20 vagy 30 százalékkal megemelkedik. Ha például egy négy gyerekes család vásárol egy 120 m2-es, alacsony energiafogyasztású lakást, a támogatás közel 6 millió forint lesz.

Nagyon drága ingatlanokat továbbra sem lehet a szocpolból vásárolni, mivel a lakások négyzetméterára maximalizálva van. Ez az ár régiónként és településtípus alapján is változik. Míg Budapesten legfeljebb 260 ezer forintot lehet fizetni egy négyzetméterért, addig a megyeszékhelyeken 180-200 ezer forint ez az összeg, egy észak-magyarországi községben viszont mindössze 100 ezer forint fordítható lakásvásárlásra négyzetméterenként. Új lakások esetében egységesen 300 ezer forint a legmagasabb lehetséges négyzetméterár, ami alól csak a jó energiahatékonyságú ingatlanok jelentenek kivételt, ahol 50 ezerrel megemelkedhet ez az érték.

Bár még nem jelentek meg hivatalosan a szocpol új feltételei és sok részletet még nem lehet tisztán látni, az ingatlanszektor optimista a változásokkal kapcsolatban. Ha valóban így változnak a szabályok, akkor egy a jelenlegi igényekhez sokkal jobban illeszkedő lakástámogatási rendszer jöhet létre. Az újra bevezetésre kerülő félszocpol jótékony hatással lehet a jelenleg nem túl élénk lakáspiacra, és tovább növelheti a használt lakások iránti keresletet. Az intézkedés végső soron az új építéseket is ösztönözheti, hiszen sokan éppen régi lakásuk eladhatatlansága miatt nem tudnak továbbköltözni. Emellett pozitív hatása lehet a tervezetnek a hitelezés fellendítésében is, hiszen a szocpolt legtöbben lakáshitellel kombinálva veszik igénybe, ahol a támogatás összege a vásárlók önrészét növeli.

3 hozzászólás a(z) “Változó szocpol – igazodás az igényekhez” bejegyzéshez

 1. Nekünk gáz, hogy megint kimaradunk.
  A 40 éves korhatár zár ki a három gyerek, meg a nyolc év lakáscélú előtakarékoskodás ellenére.
  És ez több, mint bosszantó.
  Főleg úgy, hogy 8 éve a párom matekos alapképzettségével nem vállaltuk be a deviza alapú hitelt. Ez most 4-5 milliós kiesést jelent. Pedig közben a gyerek megnőttek annyira, hogy már nem férünk az akkor átmeneti megoldásként vásárolt panelba.
  A korhatár 45 évere való felemelése rajtunk még segítene, de az is kizárná azokat a korábban józanul gondolkodó családokat, akik még iskolás korú gyerekeket nevelnek, s ezért tovább kellene lépniük a lakás méretét illetően…

 2. Manapság mindenki később vállal gyereket–ha vállal. Miért nem lehet a 40 évet 45-re emelni–ráadásul az utolsó 4 évben nem is lehetett igényelni–mi van ha pont akkor csúszott ki valaki a rendszerből? Mi 3 gyereket vállaltunk–nem igényeltünk még egyikre sem–és most már nem is igényelhetünk—kínlódunk tovább 60 nm en.

  • Teljesen egyetértek az előző két hozzászólással. Miért nem lehet 45 évre emelni a korhatárt?! Igaz, csak 2 gyermekünk van, de eddig semmiféle támogatást nem vettünk igénybe. Most szeretnénk, de a korhatár miatt kiszorulunk. ( Akik erről döntenek, azoknak valószínűleg nem számít sem a korhatár, sem sok minden más, mert nincsenek rászorulva erre a kedvezményre. ) 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.