Küszöbön a félszocpol bevezetése?

A megkérdezettek többsége, 57 százaléka használt lakás vásárlására, kisebbik része a már meglévő otthonának átalakítására használná a félszocpolt, ha kibővítenék a vissza nem térítendő állami támogatások rendszerét – derül ki a Lakásfókusz Elemzési Központ több mint 1000 fő megkérdezésével készült friss felméréséből. A Lakásfókusz kormányközeli forrásokból úgy értesült, hamarosan újra bevezethetik a félszocpolt, ám a bejelentés pontos idejéről még nincsenek információink. Lassan egy éve járta be először a sajtót a hír, hogy a használt lakások vásárlását és átalakítását is támogatná az állam.

Inkább használt lakást vásárolnának a vissza nem térítendő állami támogatásból, semmint a már meglévő otthonukat alakítanák át a megkérdezettek, ha az immár egy éve jóváhagyott minisztériumi előterjesztésnek megfelelően újra bevezetnék a félszocpolt – ez derül a Lakásfókusz Elemzési Központ reprezentatív online felméréséből, amelyet 1000 fő megkérdezésével készített. A válaszadók 57 százaléka vásárolna használt lakást, 43 százaléka pedig az átalakítás mellett döntene.

A használt lakásokra fordítható félszocpol bevezetése már nem lehet messze, kormányközeli körökben ugyanis az a hír járja, hogy nemsokára nyilvánosságra hozza terveit a kabinet. Arról azonban még nincs információ, hogy az országgyűlési választásokig csupán egy ígéretet kapnak a szocpol kibővítésére várók, vagy a parlament egy rendkívüli ülésén már döntenek is róla áprilisig.

Akárhogyan is lesz, a félszocpol már nagyjából egy éve csúszik, az egykori gazdasági miniszter, Matolcsy György által is jóváhagyott minisztériumi előterjesztés tavaly márciusban jelent meg a kormány honlapján. A tervezet a támogatási rendszer jelentős bővítését irányozta elő: azon túl, hogy a szocpolt már használt lakásokra is lehetett volna költeni, az igénylés feltételeinek enyhítése mellett támogatási összegeket is duplájára emelték volna. A tervezetből azonban nem született módosító javaslat, az elmúlt egy évben pedig csupán találgatásokat lehetett olvasni a témában.

Mindeközben mind az ingatlanpiaci adatokból, mind a lakossági felmérésekből az látszik, hogy óriási szükség volna a félszocpol bevezetésére. Az ingatlanpiacon értékesített lakások több mint 95 százaléka használt ingatlan, így egy olyan támogatás, amely csak az új építésű lakások vásárlását, illetve a lakásépítést támogatja, nem tudja betölteni a szerepét. Az ösztönzőkre pedig óriási igény volna, az ingatlanpiacon 2008 óta folyamatosan csökken az adásvételek száma, és ugyanígy látja a kérdést a lakosság is a felmérések tanúsága szerint. Egy tavaly áprilisi kutatásunk szerint az online válaszadók nem kevesebb mint négyötöde véli úgy, hogy a lakásépítési támogatás használt lakásokra való kiterjesztése számottevően élénkíthetné a stagnáló piacot. Egy június végi felmérésünkből pedig az derült ki, hogy a szocpolt igénylők pontosan 80 százaléka költené használt lakások vásárlására, valamint a már meglévő ingatlanuk átalakítására a vissza nem térítendő állami támogatást, ha lenne rá lehetőség; ehhez képest csak 10-10 százalék volt azok aránya, akik házat építenének a pénzből, vagy új építésű lakást vásárolnának.

Mint azzal már többször foglalkoztunk, az úgynevezett lakásépítési támogatás, vagy ismertebb nevén szocpol jelenleg még csak új lakás építésére vagy vásárlására fordítható. A vissza nem térítendő támogatást gyermekes házaspárok kérhetik 40 éves kor alatt, ugyanakkor azok a párok is élhetnek a lehetőséggel, akiknek egyelőre nincs gyermekük, viszont legalább két gyermeket terveznek a jövőben, egész pontosan az elsőt négy, a másodikat nyolc éven belül. A szocpol felvehető összege 800 ezertől 2 és fél millió forintig terjed, a gyermekek számától, valamint az ingatlan hasznos alapterületétől (a fűthető helyiségek alapterületétől) függően, de befolyásoló tényező a lakás energetikai besorolása is. Egy gyermek esetén nem jár támogatás, viszont ha a házaspár vállalja, hogy négy éven belül még egy eltartottal gazdagítja a családot, jogosulttá válik a támogatásra.

Így változik a szocpol március 1-jétől

Február végétől két ponton is lazul a lakásépítési támogatás szabályozása. A Magyar Közlönyben még december 30-án megjelent módosítás szerint nem feltétlenül kell visszafizetni a támogatást, ha a házasság válással végződik. Ugyanis ha a házasság felbontásakor az egyik fel megszerzi a támogatás igénybevételével vásárolt vagy épített lakás tulajdonjogát, valamint a gyerekeket is nála helyezik el, akkor nem kell visszafizetni a pénzt. Ezt ugyanakkor be kell jelenteni a finanszírozó banknál, és egyben kezdeményezni szükséges a támogatásról szóló szerződés módosítását is. A másik változás, hogy lakásépítési támogatás már nem csak a 2010. január elsejét követően kiadott építési, illetve használatbavételi engedélyek esetén adható, hanem 2008. július 1.-t követően kiadottakra is; erre a lépésre minden bizonnyal az sarkallta a jogalkotót, hogy számos új építésű lakás áll üresen a fizetőképes kereslet hiányában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.