Használt lakásra kéne a szocpol

A szocpolt igénylők 80 százaléka használt lakásra költené a támogatást – ha lenne rá lehetőség. A Lakásfókusz által készített online felmérés szerint a megkérdezettek fele használt lakást vásárolna, 30 százaléka pedig a már meglévő ingatlanát bővítené. Csak minden ötödik válaszadó venne vagy építene új lakást. A jelenlegi szocpol szabályok viszont csak utóbbit teszik lehetővé, és elképzelhető hogy a tervezett módosítások után sem vezetnék be a félszocpolt.

A kormány szombaton tárgyal arról a demográfiai intézkedéscsomagról, amelynek célja egy a mainál rugalmasabb családtámogatási rendszer kialakítása. Várhatóan a csomag részeként kerülne elfogadásra a már márciusban beharangozott szocpolbővítés is, amely akár a támogatási összegek megduplázásával is járhat. A tavasszal nyilvánosságra került tervezetben szerepelt a használt lakásokra felhasználható félszocpol ismételt bevezetése is, de sajtóértesülések szerint ez most mégis lekerült a napirendről.

Igény pedig elsősorban erre lenne. A Lakásfókusz online felmérése szerint a jelentkezők túlnyomó többsége, mintegy 80 százaléka félszocpolt igényelne, és minden második válaszadó használt lakás vásárlására fordítaná a kapott összeget. Mindössze a megkérdezettek 10-10 százaléka venne, illetve építene magának új lakást.

Az új ingatlanok iránti kereslet visszaesését a piaci adatok is alátámasztják. Tavaly országosan mindössze 10 560, új lakást adtak át, és az eladott ingatlanok 97 százaléka használt volt. Ennek oka többek között az, hogy az emberek a jelenlegi gazdasági körülmények között óvatosabbak, sokan inkább az olcsóbb lakásokat keresik, ráadásul az építkezések leállása miatt eleve szűk a kínálat az új lakások esetében.

Természetesen lenne létjogosultsága annak, hogy a kormány továbbra is csak az új építést támogassa, ezzel is némi forgalmat generálva az építőiparban, de nem biztos, hogy most erre van leginkább szükség. Egy friss felmérés szerint közel 500 ezer lakás áll ma üresen az országban, a lakáshitelezés továbbra is alacsony szinten van, a lakosság jelentős része el van adósodva, és a legtöbben nem tudnak, vagy nem mernek új lakás építésébe vagy vásárlásába vágni. A támogatási összegek egyszerű megemelése így elsősorban azoknak nyújt majd segítséget, akik építkeznének, vagy a drágább, újabb lakások vásárlását is megengedhetik maguknak.

A használt lakások piacának élénkítése a devizahitelesek szempontjából is kulcsfontosságú lenne. Sok adósnak éppen az a problémája, hogy a fedezetként szolgáló lakást megfelelő kereslet hiányában nem tudja értékesíteni, vagy csak nagyon olcsón tudna túladni rajta. A támogatás kiterjesztése talán adhatna némi lendületet ennek a szegmensnek, kisegítve jó néhány családot az adósságcsapdából. Szakértők szerint egyébként a félszocpol közvetve az új lakások piacára is pozitív hatással lehet, mivel sokan éppen azért nem tudnak építési vagy vásárlási projektbe vágni, mert tőkéjük a nehezen eladható régi lakásban ragadt.

Valószínűleg elsősorban pénzkérdés az, hogy végül bevezetésre kerül-e a félszocpol. A kormánynak azonban mérlegelnie kell, hogy a támogatási összegek emelése, vagy a használt lakásokra való kiterjesztése jár nagyobb társadalmi haszonnal.  Most a mérleg nyelve talán inkább a második irányába mozdul el.

Előző cikkünk: 100 lakásos passzívház épül Angyalföldön

Tovább bejegyzések:
Kettészakadt a hazai lakáspiac?
Akár 30 ezret is fizethet, aki nem engedi be a kéményseprőt
Devizahiteles perek: Az adós mindenképp rosszul jár?
Magánlakás rászorulóknak

Egy hozzászólás a(z) “Használt lakásra kéne a szocpol” bejegyzéshez

  1. egyedül állo anya vagyok 4 kiskorú gyermekkel egy köztük tartos beteg és nincs rá lehetőség,hogy a szocpolt igénybe vegyem nekünk mindegy hogyan csak jo volna ha vissza hoznák a használt lakásvásárlást mert én hitelt gyesre biztos nem kapnék köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.