Szocpol gyerek nélkül – Tudnivalók a megelőlegezett lakástámogatásról

Sok lakásvásárláson vagy építésen gondolkodót érdekel a lakásépítési támogatás, vagy más néven szocpol, amely a jelenleg hatályos kormányrendelet szerint csak új lakás építésére vagy vásárlására használható fel. A szocpol összegét alapvetően az épített/vásárolt lakás mérete illetve a már meglévő vagy vállalt gyerekszám határozza meg. A szocpol a tervezett gyerekek után is igényelhető, de aki így igényli a támogatást, szigorú feltételekkel találkozhat. Utánanéztünk, hogy mik ezek.

Mire használható fel a megelőlegezett szocpol?

Jogosultság és felhasználhatóság tekintetében nincs különbség a normál és a megelőlegezett szocpol között. A lakásépítési támogatás függetlenül attól, hogy a már meglévő vagy esetleg csak tervezett gyerekek után vettük fel, felhasználható legalább „B” energiabesorolású új lakás építéséhez vagy új lakás vásárlásához. Az elnyerhető összeget befolyásolja a vállalt gyerekszám, az új lakás mérete, illetve az épület energetikai besorolása.

Hány gyerek után igényelhető megelőlegezett szocpol?

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint azok jogosultak szocpolra, akik legalább két gyerekkel rendelkeznek, vagy két gyermeket vállalnak a jövőben. A megelőlegezett szocpolt legfeljebb 40 éves korig lehet igényelni, függetlenül a már meglévő gyerekek számától maximum 2 gyermek vállalásával. A három vagy négy gyerek után járó összegek így a még gyermektelen házasoknak nem érhetők el.

Támogatás összege a gyerekszám és lakásméret alapján
Nagyobb méretért kattintson a képre!

Meddig kell megszületnie a tervezett gyerekeknek?

A jelenleg hatályos szabályok szerint egy gyermek vállalási határideje 4 év, kettőé pedig 8 év. Vállalt gyermeknek számít a születendő vér szerinti gyerek mellett az örökbefogadott, illetve a bírósági vagy hatósági határozat következtében később a háztartásába került vér szerinti – például előző házasságból származó gyermek is. A vállalási határidőt építés esetén a használatbavételi engedély kiadásától, vásárlás esetében pedig az adásvételi szerződés aláírásától kell számolni. A határidő egyszer meghosszabbítható a terhesség idejéig, így a nem kell tartani a támogatás elvesztésétől, ha a határidő lejártáig nem születik meg a gyermek, de a terhességet orvosi bizonyítvánnyal igazolni lehet.

Mi történik, ha nem lesz meg a vállalt gyerekszám?

Amennyiben a fenti határidőkig nem születnek meg a gyerekek, az igényelt támogatást késedelmi kamattal növelten, 60 napon belül vissza kell fizetni az ügyintézést végző bankon keresztül a Magyar Államkincstár részére. Ha a vállalás csak részben teljesül – például a már meglévő gyermek mellé kettő helyett csak egy testvér születik – akkor a teljesített gyerekszám után járó támogatás jár, és csak a különbözetet kell megtéríteni.
Az igényelt összeget nem kell visszafizetni akkor, ha a házaspár egyik tagja életét veszti, a házaspár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé válik, az első vállalt gyermek a rendeletben meghatározott, magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségben vagy fogyatékosságban szenved, vagy a ha gyermek a terhesség 24. hetét követően halva születik.

Mi történik válás esetén?

Ha a házaspár a határidő lejárta előtt felbontja a házasságát, akkor az erről szóló bírósági határozatot a jogerőre emelkedést követően 60 napon belül jelezni kell a hitelintézet felé. Amennyiben nem, vagy csak részben teljesül a gyermekvállalás a válásig, akkor a kapott összeget késedelmi kamatokkal növelve vissza kell fizetni.

A szabályok tehát szigorúak, ezért érdemes átgondolnia a megelőlegezett szocpolt igénylőnek, hogy mennyire biztos a család jövőjét illetően, illetve hogy mennyire érinti érzékenyen, ha a legszűkebb magánéletéről kell számot adnia a hitelintézet felé. A fenti rendelkezések a jelenleg érvényes lakásépítési támogatásra vonatkoznak. A sajtóban márciusban felreppentek a hírek, hogy jelentős bővülés várható a támogatásban: többek között egy gyermek is elegendő lenne az igényléshez és az összeg használt lakások vásárlására is felhasználható lenne. Mivel továbbra sincs hír arról, hogy a változások mikor lépnek életbe, illetve, hogy megvalósulnak-e egyáltalán, így a közeljövőben még biztos, hogy a 2011-es kormányrendelet feltételei lesznek mérvadóak.

Előző cikkünk: Lakásméret: Legyen kicsi, de mennyire?

További bejegyzések:
Lakáshitelezés takaréklángon
Változik a szocpol, de mikortól?
NET: Kinek jár?
Bérlakás vagy saját tulajdon? Mi éri meg jobban?
Munka másik városban – Lakhatási támogatás a mobilitásért
Megéri az árfolyamgát?

16 hozzászólás a(z) “Szocpol gyerek nélkül – Tudnivalók a megelőlegezett lakástámogatásról” bejegyzéshez

 1. Szép napot kívánok! Én annyiban szeretnék érdeklődni h utólag és 1gyermek utólag fel lehet e venni a szocpolt és aki be töltötte a 40venedik élt évét??? Erre szeretnék választ kapni előre is köszönöm

 2. Üdv
  Szeretnék érdeklődni hogy a cikk elején olvastam a bővítést is azt hogy lehet igénybe venni 1 gyermekem van?

  • Sajnos a cikk elején elírás szerepelt, jelenleg csak építésre és új lakás vásárlására használható a szocpol, két gyerek megléte vagy két gyerek vállalása esetén.

   A tervek között szerepel a félszocpol bevezetése, ami már bővítésre is felhasználható lenne, de az is csak két gyerek esetén lenne igénybe vehető, ráadásul nem tudni, hogy valóban be lesz-e vezetve, és ha igen, akkor mikor.

 3. Tisztelt Válaszadó!
  A kérdésem az lenne, hogy igényelhető-e a szocpol. támogatás jelenleg, mert a pénzintézet tájékoztatása szerint ugyan kormányrendelet van, de egyéb feltételek hiányában nincs lehetőség szerződéskötésre, valamint utalásra sem. Válaszát köszönöm.

 4. Szép napot! Szeretném kérdezni, hogy hogy lehet igényelni 44 évesen a szoc-polt? két gyermekem van, az egyik már betöltötte a 18-at a másik juliusban tölti, nem vettem soha igénybe, van rá lehetőség hogy ezt igényeljem?

  • Meglévő gyerekek után nincs felső korhatára a szocpolnak, vagyis 44 évesen is lehet igényelni. Ugyanakkor 16 éves kor feletti gyermek után csak akkor lehet szocpolt igényelni, ha nappali tagozatos tanuló (25 éves korig) vagy megváltozott munkaképességű.

 5. Üdvözlöm!
  Élettársi kapcsolatban van az ismerősöm.Most várják közös gyermeküket.De a háztartásukban él egy 3 éves gyermek, a nő előző kapcsolatából.Ilyen esetben eleget tesznek a 2 gyermeknek?
  Köszönöm válaszát!

  • Amennyiben az előző házasságból származó gyermek az édesanya felügyelete alá tartozik, velük egy háztartásban él, és korábban nem igényeltek utána szocpolt, akkor eleget tesznek a gyerekszámra vonatkozó előírásnak.

 6. Jó estét kívánok!
  Én azt szeretnem megkérdezni, hogy a következő mondat a leírásból: “A határidő egyszer meghosszabbítható a terhesség idejéig, így a nem kell tartani a támogatás elvesztésétől, ha a határidő lejártáig nem születik meg a gyermek, de a terhességet orvosi bizonyítvánnyal igazolni lehet.” csak az újonnan felvett szocpolra érvényes, vagy a régebbi (2006-ban felvett) szocpolra is érvényes?
  Köszönettel
  kongika

 7. jó napot.azt szeretném meg tudni hogy van e már fél szocpol?mert nekünk van egy házunk bővíteni szeretnénk.Meg még azt szeretném meg tudni hogy én jelenleg kismama vagyok és akkor is meglehet e igényelni a szocpolt?

  • Továbbra sincs félszocpol, így csak új lakás építésére vagy újépítésű lakás vásárlására lehet igénybe venni ezt a támogatást.
   A szocpolt tervezett, és már megszületett gyerekek után is lehet igényelni, de be kell jelenteni a gyermek születését amikor ez időszerűvé válik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.