Százezrekkel olcsóbban vehetünk lakást

lakáshitel, ingatlan, kamattámogatás, kölcsönSokkal kedvezőbb lett januártól az állami támogatású lakáshitel, több százezer forinttal lehetnek beljebb a kedvezményes hitelt igénylők, és a korábbinál jóval szélesebb választékból találhatnak maguknak otthont. Emellett már a saját ingatlan bővítésére is lehet támogatott kölcsönt igényelni.

Végre egy jó hír, ami egyaránt kedvez a lakásvásárláson gondolkodóknak, valamint a teljes hazai ingatlanpiacnak is: január elsejétől a korábbinál jóval kedvezőbb és egyben felhasználhatóbbá vált az állami kamattámogatású lakáshitel. Bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

Röviden összefoglalva a legfontosabb, hogy megemelték a maximálisan támogatott felvehető kölcsönösszeget, valamint a vásárolható ingatlan értékhatárát is, illetve a kiindulási szinten állandósították a kamattámogatás korábban évről-évre csökkenő mértékét. Ezeknek köszönhetően egyrészt több százezer forintot lehet megspórolni a korábbi állami támogatású hitelhez képest, másrészt sokkal szélesebb ingatlankínálatból választhatnak azok, akik igénybe vennék az állami mankót otthonuk megteremtésre.

Új lakás

•    Új lakás vásárlása vagy építése esetén két gyermekig 60 százalék, kettőnél több gyereknél 70 százalék a kamattámogatás mértéke, és öt évig állandó, tehát nem csökken évről-évre, mint ahogyan azt a korábbi szabályozás meghatározta.

•    Az új lakás vásárlására maximálisan felvehető támogatott kölcsönösszeg 10 millió forintról 15 millió forintra nőtt

•    Az új lakás vásárlására meghatározott értékhatár 30 millió forint maradt telekár nélkül, ennek azonban már nem kell tartalmaznia az áfát, mint korábban.

Mindezeknek köszönhetően immár azok is gondolkodhatnak új lakás vásárlásán, akik számára korábban csak a használt ingatlan vétele volt reálisan elérhető cél a kisebb önerő, valamint a régi, alacsonyabb támogatási intenzitású konstrukció következtében. Maga az áfa nélküli 30 millió forintos értékhatár pedig kellően széles választékot nyújt a támogatott hiteleseknek, főképp vidéken, ahol szinte bármilyen új építésű lakás vagy akár ház beleférhet ebbe a keretbe.

Használt lakás

•    Használt lakás vásárlása esetén 50 százalékos a kamattámogatás mértéke, ami öt évig állandó.

•    A támogatott kölcsön maximális összegét 6 millióról 10 millió forintra emelté.

•    Magasabb lett az állami segítséggel megvásárolható használt lakások értékhatára is, 15 millió forint helyett immár 20 millió forintig bezárólag lehet használt ingatlant venni a konstrukció keretében.

Ezek a változások jóval „felhasználóbarátabbá” tették az állami támogatású hitelt, hiszen a régi, 15 millió forintos értékhatár a fővárosban eléggé megkötötte az emberek kezét a tekintetben, hogy melyik kerületben mekkora lakást vehettek támogatással. A 20 millió forintos korlát viszont immár sokkal nagyobb mozgásteret ad e tekintetben a vásárlóknak. Vidéken családi ház is kijön az összegből, Budapesten pedig kerülettől függően akár egy száz négyzetméteres lakás is.

Egyéb változások

Januártól megszűnt a használt lakás vásárlásánál az a szakma által feleslegesnek és nehezen betarthatónak tartott előírás, hogy az eladónak egy éven belül másik lakást kell a befolyó összegből vásárolnia. Ez korábban sokakat tartott vissza a kamattámogatás igénybevételétől, hiszen emiatt olyan eladót kellett keresniük, aki ingatlanvásárláson gondolkodott.

Új kötelezettségként viszont bevezették azt a kamattámogatást igénybe vevők számára, hogy ezentúl vállalniuk kell, hogy hivatalosan is a megvásárolt ingatlanban laknak a kamattámogatás ideje alatt.

Változás történt a hitelcélok között is, amelyekre felvehető januártól a kamattámogatott lakáshitel: az idén már meglévő ingatlan kibővítésére is igényelhető az állami segítség, legfeljebb 10 milliós hitelösszegig. Erre a hitelcélra is 50 százalékos kamattámogatás vonatkozik.

Szintén nóvum, hogy az idén már a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. kezelésébe tartozó lakóingatlanok visszavásárlásához is lehet kamattámogatott hitelhez folyamodni.

Megszűnt viszont a hátralékos vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt ingatlan vásárlására igényelhető kamattámogatott hitel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.