Megérkezett az új lakáshitel!


hitel, támogatás, kamat, részlet, otthonteremtés, lakásA napokban megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet az államilag támogatott lakáshitelek módosított feltételeiről, így minden akadály elhárult az elől, hogy a bankok végre elkezdjék kínálni az ügyfeleknek az új terméket. Ez mindenképpen jó hír a lakás után nézőknek, hiszen a jelenleg piacon lévő kölcsönöknél jóval kedvezőbb feltételekkel vásárolhatnak otthont maguknak. Kiszámoltuk, mennyi az annyi, azaz hány forintot lehet spórolni a támogatott hitellel.

Márciusban vezették be az új Otthonteremtési Program kamattámogatott lakáshitelét, ám azóta sem sikerült egyetlen árva szerződést sem megkötni – a rendszer teljes kudarc volt, amit még Matolcsy György is belátott. Ennek fő oka az volt, hogy annyira alacsony marzsot biztosított az állam bankok számára, hogy azok egész egyszerűen nem kívántak beszállni a hitelezésbe. A konstrukciót fel sem vették a kínálatukba, vagy ha fel is vették, akkor sem folyósították, nem csoda hát, hogy a lakosság túlnyomó része még csak nem is hallott az Otthonteremtési Programról és kamattámogatott kölcsönéről (lásd erről szóló korábbi videónkat itt).

Most azonban egy csapásra megváltozhat a helyzet, ugyanis a kormány és a Magyar Bankszövetség között létrejött egyezséget követően a múlt héten megjelent a rendelet az új támogatott lakáshitel-konstrukcióról, ami megemelte a bankok által érvényesíthető marzsot, azonban még így is nagyon kedvező feltételeket biztosítva az ügyfeleknek. Innentől kezdve a bankok számára már nem lesz nettó veszteség a kölcsön nyújtása, tehát minden bizonnyal elkezdik ténylegesen felvenni a kínálatukba a terméket. Azaz a másik oldalról nézve végre újra lesz a piacon egy rendkívül kedvező kamatozású lakáshitel, amely az első években a devizahiteleknél is alacsonyabb kamatszintet biztosíthat.

De nézzük csak meg, hogy mennyivel is jobb a kamattámogatott hitel a támogatás nélkülinél? Példaszámításunkban egy húsz évre felvett, 5 millió forint összegű támogatott kölcsönnel számoltunk, valamint az Államadósság-kezelő Központ 7,3 százalékos 1 éves referenciakamatával. A konstrukcióról tudni kell, hogy a kamattámogatás – amelyet a Magyar Államkincstár nyújt – öt évre jár, és mértéke folyamatosan csökken. Nos, az ábrán lévő grafikonból szépen kiolvasható, hogy a havi törlesztőrészletek a támogatásnak köszönhetően az első öt évben jóval alacsonyabbak, és csak a hatodik évtől érik el azt a szintet, mint amit a támogatás nélkül fizetni kellene. Az első havi törlesztő mintegy 18.250 forinttal alacsonyabb, mint amennyi a támogatatlan lenne, és ez a különbség az utolsó támogatott törlesztőnél is meghaladja még a 11 ezer forintot. Így az öt év során közel egymillió forintot lehet megtakarítani az új államilag támogatott lakáshitellel a támogatás nélküli kölcsönökhöz képest, azaz a felvett hitelösszeg közel ötödét teszi ki a kamattámogatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.