Még mindig megéri a támogatott hitel

sz | 2012-12-13 07:43:33 | Módosítva : 2012-12-13 11:22:40 Címkék: támogatott hitel, ingatlan, bankok, hátralékosKözeledik az év vége, és vele a támogatott hitelek igénybe vételének végső határideje is. Sokan  vagy még mindig halogatják a döntést, hogy éljenek-e a lehetőséggel, vagy már el is döntötték, hogy nem. Való igaz, hogy az államilag támogatott hitelek július közepén elfogadott új változatát nem fogadta osztatlan lelkesedés a médiában, főleg amiatt, hogy az új konstrukcióban nőtt a bankok által a hitelen elérhető nyereség. A legfontosabb kérdés azonban sem nyáron, sem most, az év végi hajrában nem változott: jól jár a lakást vásárolni szándékozó egyszeri polgár a hitel felvételével, vagy sem? A Lakásfókusz számításai szerint egyértelműen igen.

Hogy pontosan mennyit lehet a támogatott konstrukción nyerni, azt demonstrálják a blogunk által elvégzett számítások. A kalkulációk során maximális támogatott hitellel és futamidővel számoltunk, a kamatlábat pedig a piacon jelenleg elérhető termékek átlagolásával képeztük.

A jelenlegi szabályok szerint csak 2012 végéig igénybe vehető, hátralékos üggyel terhelt, budapesti ingatlan vásárlására (maximális eredeti forgalmi érték 15 millió forint) fordítható támogatott hitel (maximális támogatott hitelrész 10 millió forint) – kerekített – paraméterei a következők:

Összes támogatás Törlesztő-csökkenésaz 1. évben Törlesztő-csökkenésa 2. évben Törlesztő-csökkenésa 3. évben Törlesztő-csökkenésa 4. évben Törlesztő-csökkenésaz 5. évben
1 millió 370 ezer  Ft 28 ezer Ft/hó 26 ezer 500 Ft/hó 23 ezer Ft/hó 19 ezer 500 Ft/hó 16 ezer Ft/hó

A jelenlegi szabályok szerint csak 2012 végéig igénybe vehető, hátralékos üggyel terhelt, vidéki ingatlan vásárlására (maximális eredeti forgalmi érték 10 millió forint) fordítható támogatott hitel (maximális támogatott hitelrész 7 millió forint) – kerekített – paraméterei a következők:

Összes támogatás Törlesztő-csökkenésaz 1. évben Törlesztő-csökkenésa 2. évben Törlesztő-csökkenésa 3. évben Törlesztő-csökkenésa 4. évben Törlesztő-csökkenésaz 5. évben
960 ezer  Ft 19 ezer 500 Ft/hó 19 ezer Ft/hó 16 ezer Ft/hó 13 ezer 500 Ft/hó 11 ezer Ft/hó

Látható tehát, hogy az államtól lehívható támogatás teljes futamidőre jutó összege bizony igen tetemes. A konklúzió egyszerű: aki ingatlan vásárlását tervezi (márpedig egyes becslések szerint óriási, 120-150 ezer meg nem vett ingatlanra rúg az elmúlt években elhalasztott kereslet), annak a támogatott hitel bizony ideális beszállási lehetőség.

Fontos hangsúlyozni a hátralékos üggyel terhelt ingatlanok megvásárlására fordítható támogatott hitel pozitív szerepét; ez ugyanis nem csupán a vevőnek segít, hanem az eladónak, az ingatlanba beragadt, bedőlt hitelesnek is, akinek így végre lehetősége nyílik, hogy rendezze tartozását, és újra tiszta lappal indulhasson neki az életének. Az elmúlt évek egyik nagy negatív tanulsága, hogy hiába gondolkozott oly sok bedőlt hiteles ingatlana eladásán, hogy kisebbe, esetleg albérletbe költözhessen, a besült ingatlanpiac, a nyomott árak eleve reménytelenné tették bármiféle próbálkozását.

E tekintetben egyébként fontosnak tartanánk az idei év végi határidő kitolását, a július óta eltelt négy hónap ugyanis kevés idő volt ahhoz, hogy a konstrukció tömegeknek segíthessen. Egyelőre semmi nem utal ilyen szándékra, és az évnek mindjárt vége, de az árfolyamgát határidejének módosításáról szóló, nemrég beadott javaslatból kiindulva semmi nem elképzelhetetlen…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.