Még előnyösebb lett az államilag támogatott lakáshitel

lakáshitel, Nemzetgazdasági Minisztérium, kamattámogatás, bankA Nemzetgazdasági Minisztérium december 17.-i közleményében ismertette, hogy az idén nyáron bevezetett új államilag támogatott lakáshitelhez további kedvezményeket nyújt az állam. Ennek célja, hogy ez által is felpörgessék az ingatlanpiacot és a lakáshitelek kihelyezését is.

Az egyik legfontosabb változás, hogy az eddigi, évente csökkenő állami támogatást felváltja az ötéves periódus végéig állandó mértékű kamattámogatás. Az ötödik év után továbbra is piaci kamatozású lesz a konstrukció.

Megmaradt az új lakásnál a maximálisan 30 millió forintos vételár, a használt lakásoknál ez 15 millióról 20 millió forintra nőtt. Az igényelhető államilag támogatott hitel mértéke új lakásnál 15 millió forintra, a használt lakásnál 10 millió forintra nőtt az eddigi 10 és 6 millió forintról. Mostantól meglévő lakóingatlan bővítésére is kérhető támogatott hitel, maximum 10 millió forintos határig.

A pontos kamattámogatás mértéke még nem ismert, várhatóan továbbra is az ötéves állampapír hozamának meghatározott százalékai lesznek a kamattámogatás alapja, az eltartottak száma és a lakás tulajdonságai alapján. Várhatóan az eddigi első évben érvényes kamattámogatást terjesztik ki mind az öt évre.

Jó hír, hogy az eddigi támogatott hitelt felvevő ügyfelek is automatikusan megkapják az új, előnyösebb kondíciókat.

Amennyiben Ön lakásvásárlást tervez a közeljövőben, amihez hitelt is igényelne és nincs köztartozása, az ingatlan vételára és a hitel nagysága belefér a fent leírt keretekbe, érdemes igénybe vennie az államilag támogatott hitelt. Ennek részleteiről kérdezze meg a bankját. (Nem minden bank folyósít támogatott hitelt.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.