Már lehet jelentkezni az ócsai szociális lakóparkba

Ócsai szociális lakópark, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, devizahitel, bedőlt hitelFebruár 15-ig pályázhatnak az október óta épülő ócsai szociális lakópark majdani bérlői. A bíráló bizottság a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével március 25-ig választja ki a beköltöző családokat. A havi bérleti díj az első évben a lakások méretétől függően 16 800, 19 500, illetve 21 100 forint lesz.

Az arra jogosultak február 15-éig pályázhatnak arra, hogy bérlői legyenek az ócsai szociális lakópark egyik lakásának, a döntést március 25-én hozza meg az arra jogosult bizottság – állítja a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet.

Akik pályázni szeretnének a szociális bérlakásokra, azoknak a jelentkezését a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak címezve egy elektronikus és egy papíralapú példányban kell benyújtani. Az egyik legfontosabb pályázati feltételként azt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy az pályázhat, akinek a lakását 2011. október 1-je és 2012 november 30-a között kényszerértékesítésre jelölték ki. Ennek a lakásnak a hitelszerződésben meghatározott forgalmi értéke nem lehet több Budapesten és a megyei jogú városokban 25 millió, más településen pedig 20 millió forintnál. Feltételként jelölték meg azt is, hogy a pályázó háztartásában kell lennie legalább egy olyannak, aki nem idősebb 25 évesnél, és családi pótlékra jogosít vagy még tanuló.

A jelentkezőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat rangsorolja. A listán előrébb kerül az, aki keresőtevékenységet folytat, vagy az állását 2008. szeptember 30-a után veszítette el. Ezután a pályázatkezelő környezettanulmányt készít minden pályázóról. Ebben feltárja a jövedelmi-vagyoni viszonyait, képzettségét, és azt, hogy hajlandó-e közfoglalkoztatásban részt venni. A bíráló bizottság tagjait a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter március 14-éig jelöli ki. A bizottság március 25-én 50 négytagú, 20 öttagú és 10 hattagú háztartást jelöl ki bérlőnek. A döntés ellen nincs jogorvoslat. A havi bérleti díj az első évben az előbbi sorrendbe: 16 800, 19 500, illetve 21 100 forint lesz.

Az ócsai szociális lakópark építése 2012 októberében indult meg azzal, hogy a Belügyminisztérium átadta a kivitelezőnek a területet. Az első ütemben 80 házat építenek, erre a kivitelező 150 napot kapott, így az első családok tavasszal költözhetnek be. A tájékoztatás szerint azért Ócsán épülhet meg a lakópark, mert a bedőlt hitelesek döntő többsége, mintegy 60-70 százaléka budapesti, és a település az agglomerációban található. A lakópark nagyjából négy kilométerre van a városközponttól, de jelenleg is van buszjárat, hiszen a beépítésre szánt telek túloldalán ma is élnek családok. Az önkormányzati tervek a buszközlekedés fejlesztéséről szólnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.