Előtörnek a lakástakarékok?

A devizahitelek bedőlése, és általában a hitelekkel szembeni bizalomvesztés következtében a magyarok egyre inkább a biztonságosabb megtakarítási formák felé fordulnak. A változás nyertesei a lakástakarékok lehetnek, ahol az általunk befizetett összegek mellé még állami támogatás is kapcsolódik. Az rendszer sikerességét jelzi, hogy újabb szereplő is megjelent a lakástakarékok piacán.

Hiába az egyre alacsonyabbá váló hitelkamatok, a lakáshitelezés nem mozdul ki mélypontjáról. A problémát nagy valószínűséggel nem is a magasak kamatok jelentik, sokkal inkább az, hogy a lakásvásárláson gondolkodók már eleve el vannak adósodva, vagy egyszerűen félnek egy hosszú lejáratú hitel felvételétől. Ez a folyamat alaposan átrendezte a lakásfinanszírozás piacát. A változások nyertesei a lakástakarék-pénztárak lehetnek.

Az Ltp. egy államilag támogatott megtakarítási forma, melynek lényege, hogy havonta fix összeget egy megtakarítási számlára fizetünk. Erre egyrészt betéti kamatot kapunk, másrészt pedig az állam a megtakarított összeget kiegészíti. Ez a támogatás az éves befizetés 30 százaléka, de legfeljebb 72 ezer forint lehet. A megtakarítási időszak 4, 5, 6, 8, és 10 év is lehet, de érdemes számolni, ugyanis elsősorban a 4-5 éves időszakhoz kapcsolódnak igazán jó hozamok.

Nagy előnye a konstrukciónak, hogy egy családban több személy is nyithat megtakarítási számlát, így az állami támogatás akár többször is lehívható. A megtakarítási időszak lejártával az összeget közvetlenül fel lehet használni lakáscélra, de akár hitel önrészét is képezheti az addig összegyűjtött pénz. Friss változás, hogy a pénzügyi lízing kiváltása is lakáscélú felhasználásnak minősül, így ezentúl ezt is igazolni kell.

Ahogy egy korábbi bejegyzésünkben is írtuk, ez a megtakarítási forma Európa-szerte egyre népszerűbbé válik. 2012-ben már mintegy 42 millió ügyfélt számláltak a pénztárak, akik több, mint egymilliárd eurót takarítottak meg. Ausztriában a lakosság 60 százaléka rendelkezik lakástakarék-pénztárral, de Csehországban is 40 százalék körüli ez az arány. Magyarországon megközelítőleg 1 millió szerződést tartanak nyilván.

Valószínűleg idehaza további növekedésre lehet számítani, amit a piac bővülése is jelez: eddig három szereplő volt Magyarországon, melyek mellé most egy negyedik is becsatlakozik, így az OTP, az ERSTE és a Fundamenta mellett már az Aegonnál is nyithatunk lakástakarék-pénztári számlát.

Előző cikkünk: A valóban rászorulóknak kell segíteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.