Egyre népszerűbb a megtakarítás

Egyre népszerűbbek a lakástakarék-pénztárak Európában. A lakáscélú megtakarítás 11 országban elérhető, és a pénztárak már közel 42 millió ügyfelet számlálnak. A gyors terjedésben a gazdasági válság is közrejátszhat: sokan a hitelek és az eladósodás helyett inkább a lassabb gyűjtögetést választják.

A lakástakarék-pénztárak működése nagyon leegyszerűsítve így nézne ki: tíz család szeretne magának házat építeni, de egyenként egy év alatt csak a költségek tizedét tudják összegyűjteni. Ha viszont az egy év alatt megtakarított összeget a tíz család összedobja, máris meg tudják építeni az első házat. A második évben aztán összegyűjtik a második, a harmadikban a harmadik házra valót, tíz év alatt pedig felépítik mind a tíz család otthonát. Aki már megszerezte házát, lényegében a lakáshitelét törleszti a befizetéseivel, aki pedig még az építkezés/vásárlás előtt áll, előre befizeti a későbbi vételárat. Természetesen ma a valóságban ennél jóval összetettebb a rendszer, és nem is tíz, hanem több százezer résztvevője van, de az alapelvek továbbra is valahogy így néznek ki.

Az első lakástakarékok Nagy-Britanniában és az USÁ-ban alakultak meg még a 18. század második felében, de a maihoz hasonló rendszerek a húszas években terjedtek el Németországban és Ausztriában. Jelenleg az Unió tizenegy országában érhető el ez a megtakarítási forma, melyek közül nyolcban állami támogatás is kapcsolódik az ügyfelek befizetéséhez. Nem véletlen, hogy pont Közép-Európában terjedt el a lakástakarék: a rendszerváltás után számos német és osztrák cég jelent meg az egykori szocialista országokban – köztük Magyarországon – meghonosítva a náluk már bevált előtakarékossági módszert.

Lakástakarék-pénztárakkal rendelkező országok Európában – A pirossal jelölt országokban a megtakarítás mellé állami támogatás is kapcsolódik
Forrás: LBS Research

A válság kitörése és a hitelezésbe vetett bizalom megrendülésével Európa-szerte egyre népszerűbbé vált a lakástakarék, 2012-ben már mintegy 42 millió ügyfélt számláltak a pénztárak, akik több, mint egymilliárd eurót takarítottak meg. Ausztriában a lakosság 60 százaléka rendelkezik lakástakarék-pénztárral, de Csehországban is 40 százalék körüli ez az arány. Magyarországon megközelítőleg 1 millió szerződést tartanak nyilván.

Ahogy azt egy korábbi bejegyzésünkben is írtuk, a lakástakarék a betéti kamatok csökkenésével akár befektetésnek is jó lehet, hiszen az állami támogatásnak köszönhetően viszonylag magas hozamok érhetők el. Azonban mielőtt belevágnánk, nem árt átgondolni, hogy pontosan mit szeretnénk. A futamidő lejártakor a pénzt ugyanis mindenképp el kell költeni, bár ma már meglehetősen széles a lehetséges felhasználási kör. Az sem mindegy, hogy mennyi ideig takarítunk meg, hiszen az elnyerhető hozam nagyban függ a futamidőtől – leginkább a négyéves csomag éri meg – így ha keresni is szeretnénk az ügyleten, érdemes rövidebb időre igénybe venni a lakástakarékot.

Előző cikkünk: Biztos, hogy a lakáshiteleseket kell megmenteni?

További bejegyzések:
Feléled az eszközkezelő?
Biztosra mennél? Így hirdesd a lakásod!
Jön a családi csődvédelem?
Devizahitelek: Kompromisszumos ultimátum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.