Egyre kevesebb a lakástámogatás

Bár továbbra is pang az ingatlanpiac, és az érintettek akár komolyabb állami beavatkozást is elképzelhetőnek tartanának a szektor élénkítéséhez, a legfrissebb adatok szerint a lakáscélú állami támogatások összege nemhogy nőtt volna, inkább tovább csökkent a tavalyi évben. A kifizetések nagy része ráadásul még a válság előtti lakásvásárlásokhoz jár.

Csökkentek a lakástámogatásra fordított állami kiadások 2012-ben a múlt héten benyújtott zárszámadás alapján. Összesen 124 milliárd forintot költöttek lakáscélra tavaly, ami 3,9 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben. A legnagyobb tételt, a támogatások közel 70 százalékát a már 2009-ben megszüntetett kamattámogatásra fordította a kormány. Ez egészen a program kifutásáig meg fog jelenni a költségvetésben, igaz fokozatosan csökkenő összegként.

A másik jelentősebb tételt a lakástakarék-pénztári megtakarításokat kiegészítő állami támogatás jelentette, amelyre mintegy 32 milliárd forintot költöttek. Ez a 8,6 százalékkal több, mint 2011-ben, ami elsősorban az ltp növekvő népszerűségének köszönhető. A kiadások közt találjuk még az árfolyamgátba belépett ügyfelek elengedett kamattartozását, valamint a 2011-től ismét igényelhető szocpolra jutó összegeket.

Kérdés, hogy hogyan alakulnak a lakástámogatások az idei, és még inkább a jövő évben. Bár már márciusban beharangozták a lakásépítési támogatás, közismertebb nevén szocpol bővítését, és használt lakásokra való kiterjesztését, mindezidáig nem történt előrelépés az ügyben. A legutóbbi információk szerint legkorábban jövő év januárjában jöhet az emelt összegű támogatás, ha egyáltalán.

A piaci szereplők addig pedig abban bízhatnak, hogy a kamattámogatott lakáshitelek segítenek a kereslet élénkítésében, azonban igazi áttörés eddig nem történt. Bár az elmúlt hónapokban rekord alacsony szintre estek a forinthitelek kamatai, sokan az önrészt sem tudják előteremteni a kölcsön felvételéhez. Nekik a lakástakarék-pénztári megtakarítás, vagy az egyelőre meglehetősen szigorú feltételekkel igényelhető szocpol segíthet.

Előző cikkünk: Ultimátum a bankoknak – újabb időhúzás?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.