Állami albérletet bagóért!

lakáshitel, NET, eszközkezelőEgyelőre meglehetősen csekély érdeklődés övezi a Nemzeti Eszközkezelő (NET) adósmentő programját, és a jelentkezések zömében a keleti országrészből érkeztek. Pedig feltételeit tekintve a NET által felkínált lehetőség a bedőlés által fenyegetett adósok sokkal nagyobb tömegének lenne elérhető, mint az árfolyamgát, különösen pedig mint a már lezárult végtörlesztési program. Ráadásul több forrás is arra utal, hogy a NET-ről szóló törvény módosítása a jogosultak körének erőteljes bővülését vonja majd maga után.

A NET programjának indulása óta meglehetősen megoszlottak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy mennyire könnyen hozzáférhető a segítség ezen formája. Egyesek arra számítottak, hogy az adósokkal szemben támasztott túl kemény feltételek miatt kicsi lesz az érdeklődés, mások szerint viszont az eszközkezelő rendelkezésére álló összeg többszörösére lenne szükség a nagy érdeklődés miatt. A NET második negyedévét összegző adatokból mindenestre annyi derült ki, hogy az eddig felajánlott ingatlanok forgalmi értéke 5.100.000 és 7.800.000 forint között szóródik, és az ingatlanok jellemzően az ország keleti régióiban találhatók, fővárosi ingatlant ugyanakkor a bedőlt követeléseiken ülő bankok eddig nem ajánlottak fel. A bajba került ingatlantulajdonosok mindegyike megfelelt a törvényben foglalt szociális feltételeknek, ők a települési önkormányzattól rendszeres szociális segélyben, vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek.

Ahogyan azonban arra a NET május végén kiadott közleménye is utalt, jelentősen bővülhet a programra jogosultak köre, aminek következtében megnövekedhet az érdeklődők száma is. Az új feltételeket a kormány az új, módosított törvény szerint rendeletben szabályozza majd, aminek részletei a törvény hatályba lépésekor kerülnek a nyilvánosság elé. Azt azonban az ügyet jól ismerő forrásaink szerint már most is tudni lehet, hogy a jogosultak körének kiszélesítése nem jelent mást, mint hogy mindenki, aki lakhatási támogatásra jogosult, igénybe veheti majd a NET programját. Értelemszerűen az a 30 hitelintézet, amely már korábban keretmegállapodást kötött a NET-tel a programban való részvételről, a változások nyilvánosságra kerülése után módosítani fogja ezeket a szerződéseket. A NET eredetileg néhány ezer jelentkezőre számított 2012 végéig, de a bejelentett változások fényében elképzelhető, hogy majd ezek a számok is módosulnak.

Ami a programban szereplő ingatlanok értékére, illetve a bérlés és a visszavásárlás feltételeire vonatkozik, az eddigi információk szerint e téren nem várható változás a törvény módosulásával sem. Vagyis a programban olyan ingatlanok szerepelhetnek, amelyek forgalmi értéke a hitel odaítélésének pillanatában nem haladta meg a 15 millió forintot Budapesten és a megyei jogú városokban, illetve a 10 millió forintot más településeken. Az ingatlan visszavásárlására az adósok számára csak a hitelező bank és a NET közötti adásvételi szerződés megkötése után hat hónappal van lehetőség, és ez 24 hónapig áll fenn, kivéve, ha például a bérlővé vált jelzálogadós tartósan nem fizeti a bérleti díjat.

Ami a bérleti díjakat illeti, az éves szinten a lakás/ház megállapított forgalmi értékének 1,5 százalékát teszi ki. Szemléltetésképp: ez egy 10 milliós ingatlan esetében 12 500 forintot, egy 15 milliósnál pedig 18 750 forintot jelent havonta. Ez nagyjából az egynegyede a piaci díjnak, vagyis a NET-ben ingtalant bérelni – ha csak a díjat nézzük – gyakorlatilag ajándék.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.