Tovább csökkennek a lakásárak

Már évek óta attól hangos a sajtó, hogy most éri meg lakást venni, mert az árak soha nem látott mélységben vannak. A csökkenés azonban úgy tűnik, megállíthatatlan. Az Otthon Centrum statisztikái szerint idén további 1-2 százalékkal estek az árak az egy évvel korábbiakhoz képest.

Az ingatlanközvetítő hálózat szerint az első félévben mintegy 42 ezer ingatlan cserélt gazdát, és ez alapján éves szinten megközelítőleg 90 ezer tranzakciót várnak 2013-ra, ami nagyjából megegyezik a tavalyi számoknak. Ezzel párhuzamosan azonban tovább csökkentek az árak. A legnépszerűbbek az 50-60 négyzetméter körüli téglalakások voltak. Az átlagos értékesítési idő tovább nőtt az Otthon Centrum Információi szerint: használt téglalakásnál 120-ról 140, a panellakásoknál pedig 74-ről 96 napra, de a családi házakat már átlagosan 216 napig, azaz mintegy 7 hónapig kell hirdetni.

Kérdés, hogy mitől is jönne a fordulat az ingatlanpiacon. Az egyetlen pozitív fejlemény a támogatott lakáshitelek kamatainak folyamatos csökkenése, ami már érezteti is hatását a hitelezésben. Az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt az új kölcsönszerződések száma. A hitelhez azonban önerő is kell – legalább a vételár 25 százaléka – az ezek előteremtését segítő szocpol bővítéséről, illetve használt lakásokra való kiterjesztéséről azonban továbbra sem lehet semmilyen konkrétumot tudni.

Előző cikkünk: Nagyüzemi ötletelés – Ez történt a héten 2013.08.31.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.