Kettészakadt a hazai lakáspiac?

Az olcsó, kisméretű, felújítandó lakások, valamint a nagyobb méretű, újszerű, új építésű lakásokra van elsősorban ma kereslet a hazai ingatlanpiacon – derül ki az OTP Ingatlanpont új piaci felméréséből. Átlagos eladási árat tekintve viszonylag nagy különbségek figyelhetők meg az országon belül. A legdrágább lakások Budán, a legolcsóbbak pedig Nógrád megyében találhatók.

Tavaly 15,5 millió volt egy családi ház átlagos ára Magyarországon, a szám mögött azonban nagy területi különbségek figyelhetők meg. Míg a legolcsóbb Nógrádban már 6,5 millióért ingatlanhoz jutunk, addig a Veszprémben 18,6 millió egy ház átlagára. Budapesten ennél is jóval magasabbak az költségek, tavaly átlagosan 30 milliót kellett fizetni egy családi házért. Nem meglepő módon továbbra is a budai kerületek a legdrágábbak.

Forrás: OTP Lakóingatlan Értéktérkép

A nagy különbségek nem csak regionálisan, hanem kategória szempontjából is megfigyelhetők. Egyrészt a kicsi, olcsó és felújításra szoruló házak népszerűek, a tehetősebbek viszont a nagyméretű és újszerű ingatlanokat keresik.

A válság kitörése óta egyébként folyamatosan csökkent az ingatlaneladásokon belül a családi házak aránya. Míg 2005-ben az eladások több, mint fele ebben a kategóriában történt, addig tavaly már csak minden negyedik eladott ingatlan volt családi ház. A jelenség valószínűleg a lakástámogatások csökkentéséből és az olcsó devizahitelek visszaszorulásából adódik, de válság idején eleve kevesebben vállalkoznak családi ház vásárlására, ami nagyobb befektetéssel és magasabb fenntartási költséggel jár.

Forrás: OTP Lakóingatlan Értéktérkép

Az ingatlanértékesítők szerint ebből adódóan nagyon felduzzadt a kínálat, így aki ilyen ingatlant keres, az most nagyon jutányosan szerezhet magának családi házat. Azonban ami jó a vásárlónak, az rossz az eladónak. Sajnos sok a nagyon nehezen értékesíthető ingatlan a piacon. Főleg a 70-es, 80-as években épült, nagyon rossz energiahatékonyságú házakon nehéz túladni. Vidéken a forgalom elsősorban a megyeszékhelyekre, és a közvetlen közelükben lévő kisebb településekre koncentrálódik.

Előző cikkünk: Akár 30 ezret is fizethet, aki nem engedi be a kéményseprőt

További bejegyzéseink:
Lakás mint életstílus – A loft
Devizahiteles perek: Az adós mindenképp rosszul jár?
Határ a csillagos ég – van kereslet a hazai luxusingatlanokra
Magánlakás rászorulóknak
Mit kell tudni a lakástakarékról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.