Hol fogynak a lakások?

Továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében a legaktívabb az ingatlanpiac a lakások forgási sebessége alapján – derül ki az OTP Jelzálogbank által készített Lakóingatlan Értéktérképből. A fővároson belül Erzsébetváros került a lista élére, a peremkerületekben viszont továbbra is csekély forgalom jellemző.

A korábbi évekhez hasonlóan 2012-ben is Győr-Moson-Sopronban volt a legdinamikusabb az ingatlanpiac, a megyék közül csak itt haladta meg a 2 százalékot a forgási sebesség. Ez a mutató azt mutatja meg,hogy az adott területen lévő lakások hány százaléka cserélt gazdát egy év alatt. A lista végén sem történt komolyabb átrendeződés, ismét Nógrád megye van a legrosszabb helyzetben, ahol az ingatlanoknak mindössze 0,5 százaléka kelt el tavaly. A legnagyobb változás 2011-hez képest Veszprém megyében történt, ahol 1,3 százalékról 1 százalékra esett a mutató értéke.

Járási szinten még jobban kivehető az egyes országrészek közötti különbség. A magasabb forgási sebességgel rendelkező járások főleg a Dunántúlon, elsősorban a nagyobb városok közelében és a Balatonnál helyezkednek el, a keleti országrészben viszont csak a megyeszékhelyek esetében érzékelhető nagyobb aktivitás az ingatlanpiacon. Ez nem is meglepő, hiszen a nagyobb városok azok, ahol a több munkalehetőség, vagy éppen az egyetemek jelenléte miatt még mindig nagyobb az érdeklődés a lakások iránt akár befektetési célból, akár saját használatra. A vidéki térségek közül elsősorban a Balaton környéke, valamint a nyugati határ térsége emelkedik ki, ahova ugyancsak a több munkahely, és a külföldi munkavállalás lehetősége vonzza a betelepülőket.

A fővároson belül már nagyobb változások figyelhetők meg a kerületi rangsorban. A legnagyobb, 3,6 százalékos forgási sebesség a VII. kerületben volt, de nem sokkal maradt le ettől az értéktől a VI. kerület sem. Mindkét városrészről elmondható, hogy viszonylag jelentős növekedést ért el 2011-hez képest, ami a belvárosi ingatlanok növekvő népszerűségét jelezheti. A korábbi listavezető XIII. kerület ugyan hasonló forgási sebességet ért el, mint 2011-ben, ez most már csak a negyedik helyre elegendő. A mutató Budapesten belül a XXIII. kerületben, Soroksáron volt a legalacsonyabb, az ingatlanpiac itt a Nógrád megyeihez hasonló aktivitást mutat. Röviden összefoglalva: a csekély forgalmú  peremkerületekhez egy még a válság idején is viszonylag aktív belvárosi ingatlanpiac párosul.

Előző cikkünk: Ön kinek segítene?

Egy hozzászólás a(z) “Hol fogynak a lakások?” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Fordulat: A bankszövetség az adósok segítségét kéri – Ez történt a héten | Lakásfókusz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.