Határ a csillagos ég – van kereslet a hazai luxusingatlanokra

A luxusingatlanok piaca a családi házaknál a 300 millió forint, lakások esetében pedig a 100 millió forint feletti ingatlanokat jelenti. Elsősorban Budapesten és környékén találkozhatunk ilyen ingatlanokkal. A nyomott áraknak köszönhetően továbbra is van kereslet a szegmens iránt.

A luxusingatlanok piaca a teljes kínlatnak mindössze 1,5 százalékát teszi ki, és főleg a Fővárosra és az agglomerációra koncentrálódik. A családi házak elsősorban a II. és a XII. kerületben találhatók, míg lakások már a pesti oldalon is nagyobb számban megjelennek. Néhány 300 milliónál drágább ingatlannal vidéken, például a Balaton térségében is találkozhatunk. Ezek jelentős része egykori kúria vagy villa.

A lakások ára 300-400 millió forintig terjed, de a családi házak esetében a határ a csillagos ég. Az Otthon Centrum szerint a vevők többnyire készpénzzel fizetnek, hitel felvétele nem jellemző ebben a szegmensben. A döntés meghozatalakor az elhelyezkedés mellett fontos a panoráma, a csend és az exkluzivitás is, de a vevők leggyakrabban érzelmi alapon döntenek. Ők sokkal inkább egy életérzést keresnek és már eleve nagyon határozott elképzelésekkel érkeznek.

Az, hogy egy ingatlan drága, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy luxuskategóriát képvisel. Sok esetben csak az épület mérete, vagy a befektetési lehetőség miatt kerül ebbe az árkategóriába az ingatlan, minősége, a beépített anyagok színvonala alapján viszont nem lenne prémium ingatlan.

A 2008 óta tartó folyamatos áresés a luxusingatlanok piacán is érezteti a hatását. A nyomott áraknak köszönhetően mind a hazai, mind a külföldi befektetők érdeklődését felkeltette.

Előző cikkünk: Magánlakást rászorulóknak – szociális lakásügynökség lenne a megoldás?

További bejegyzések:
Lassan nő a lakáseladások száma
Mit kell tudni a lakástakarékról?
Erkélyből oázist
Így adózz az ingatlan után – Öröklés, ajándékozás
Hogyan veheti el az állam az ingatlanunkat?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.