Fogy a magyar! És egyedül él…

Gyakran megfogalmazott vélemény a hazai lakáspiaccal, lakásépítéssel kapcsolatos cikkek kommentjei között, hogy elöregedő társadalomban, egyre kevesebben vagyunk, így valójában nincs is szükség új lakások építésére, az ingatlanpiac eleve zsugorodásra van ítélve. De vajon jó ez a következtetés? Hiszen miközben egyre kevesebben vagyunk, egyre többen élünk egyedül.

A Német Statisztikai Hivatal a napokban tette közzé a legfrissebb, háztartások méretére vonatkozó adatokat. Az eredmények első hallásra meglepőek: Németországban az egyszemélyes háztartások aránya már megközelítette a 40 százalékot, a nagyobb családok pedig már ritka kivételnek számítanak: öten például mindössze a lakások 4,8 százalékában élnek együtt. Az egyszemélyes háztartások aránya különösen a nagyvárosokban kiemelkedő, Berlinben például a háztarások 54,3 százalékában (!) egyedül élnek.

Az okok természetesen összetettek: egyre tovább élünk, egyre kevesebb a gyerek, több a válás, és a gyerekek – ha tehetik – hamarabb kirepülnek a családi fészekből. Az egyedül élők harmada nyugdíjas, 18 százaléka pedig 30 év alatt, ami jelzi, hogy bár az idősek és a fiatalok a leginkább érintettek, korántsem csak generációs kérdésről van szó.

Egyszemélyes háztartások aránya Németországban
Forrás: sueddeutsche.de

És mi a helyzet Magyarországon? Bár idehaza nincsenek ilyen magas értékek, a „lemaradás” nem jelentős, és a tendencia hasonló. A 2011-es népszámlálás adatai szerint a háztartások 30 százaléka egyszemélyes – 1990-ben még csak 24 százalék volt – további 30 százalék pedig kétszemélyes.

A demográfiai változások természetesen a lakásokkal szemben támasztott igényekre is hatással vannak, amire a piacnak is fel kell készülnie. A csökkenő népességszámból nem következik egyenesen a kisebb lakásigény, hiszen a háztartásméret átalakulása bizonyos mértékben ellensúlyozza azt. Viszont ha kevesebb lakásra nem is, más típusúra mindenképp szükség lesz. A háztartásméret csökkenésével párhuzamosan még jobban felértékelődnek a kis alapterületű, egy-két szobás ingatlanok.

 A hetvenes, nyolcvanas években felépített többgenerációs családi házak már ma is a legkevésbé keresett ingatlanok közé tartoznak, igaz ebben elsősorban az elhelyezkedés a rossz energiahatékonyság, és a magas fenntartási költségek is szerepet játszanak. Arra azonban fel kell készülni a tulajdonosoknak, hogy ezek a házakon a jövőben is egyre nehezebb lesz túladni, ugyanis az egyedülállóknak, vagy éppen az egygyerekes családoknak túl nagyok a többszintes, 4-5 szobás épületeket.

Nyugat-Európában ma már egész iparág épült ki az idősebb korosztály lakásigényeinek kielégítésére, egyre több projekt célozza meg a nyugdíjasokat a speciálisan az ő igényeikre kialakított, kis alapterületű, akadálymentesített, ingatlanokkal. Valószínűleg csak idő kérdése, és Magyarországon is megjelennek az ilyen típusú szolgáltatások. Kérdés, hogy lesz-e megfelelő fizetőképes kereslet. Az idősebb korosztály nehezen tudja majd meglévő lakását eladni, és félő, sokan idős korukra is a nagyméretű, nehezen fenntartható családi házakban ragadnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.