Erre számítson, ha eladna: itt tart a lakáspiac

Erős január után még erősebb februárt hagytunk magunk után lakáseladások szempontjából – legalábbis a Duna House tranzakciószám-becslése alapján. A most megjelent adatok szerint régóta nem lehetett ekkora érdeklődést kimutatni a lakáspiacon. A legolcsóbb lakások továbbra is Kelet-magyarországon, a legdrágábbak Budán találhatók.

Az ugyancsak jól teljesítő január után meglepően magas számot becsült a Duna House a februári lakásértékesítésekre vonatkozóan, ami a válság utáni egyik legerősebb ingatlanpiaci forgalmát mutatja. A tavalyi februárhoz képest 12%-kal több adás-vétel zajlott, ha pedig az első két hónapot tekintjük, akkor is 10,5%-os az erősödés a két év azonos időszakában.

Tartós kelet-nyugat különbség az árakban

Továbbra is megfigyelhető a Kelet- és Nyugat-Magyarország, valamint Budapest közötti árkülönbség. Míg keleten a panelek 118 ezer forintos négyzetméteráron keltek el, addig nyugaton egy hasonló ingatlanért már 124 ezer forintot kellett fizetni februárban. Pesten átlagosan 170-, Budán pedig 193 ezer forint volt egy négyzetméter egy panellakásban.

A tégla lakásoknál hasonló a sorrend, keleten 155-, nyugaton 170 ezer forintot kellett fizetni, Pesten 237-, a belvárosban 286-, Budán pedig 322 ezer Ft-ot fizettek átlagban. Az átlag vásárlási ár ebben a kategóriában Budán 20 millió felett volt, Kelet-Magyarországon viszont a 8,7 millió forintot sem ért el.

Leggyorsabban a nyugat-magyarországi és a pesti panellakásokon lehet túladni, átlagosan 140-150 napot kell az értékesítésig várni. A legtöbb időt a legértékesebb ingatlanok eladása vesz igénybe, a budai, és a belvárosi téglaépítésű lakásokat átlagosan 6-7 hónapig kell hirdetniük a tulajdonosoknak.

A XIII. kerület a legkeresettebb

Nincs érdemi változás abban, hogy Budapest mely részei a legnépszerűbbek. A legtöbben a XIII. kerületben kerestek eladó ingatlanokat, de Zugló, Újbuda, valamint a VI. és VII. kerület is keresett célpont maradt. A legkevesebben a külső városrészeken, ezen belül is a XXI. XXII. és XXIII. kerületben kerestek lakást maguknak.

Még mindig lehet alkudni

Hiába a bíztató adatok, az ingatlanpiaci válság vége még távolinak tűnik. A széles kínálatnak köszönhetően továbbra is jó alkupozícióval rendelkeznek a vásárlók. Az ingatlantulajdonosok a hirdetés megjelenésétől az vevők érkezéséig 5-6 százalékkal voltak kénytelenek csökkenteni az irányárakon, amihez képest a vevők további kedvezményeket tudtak elérni. A legnagyobb árengedményre a vidéki családi házaknál, a legkisebbre pedig a fővárosi tégla- illetve panellakások esetében lehetett számítani. Míg előbbi esetében átlagosan 11 százalékot tudott alkudni a vevő, utóbbiak esetében ez az arány mindössze 5 százalék.

Budapesten minden negyedik eladás befektetési célú

A vásárlók mintegy harmada a harmada a harmincas korosztályból kerül ki, és hasonló az első lakást vásárlók aránya is. Budapesten a második legnagyobb csoportot azok alkotják, akik a lakást befektetési céllal vásárolják, minden negyedik eladás ebbe a kategóriába tartozik. Vidéken ezzel szemben kevésbé jellemző a befektetési célú ingatlanvásárlás, és az első lakást vásárlókat követően a nagyobb ingatlanba költözők jelentik a legnagyobb csoportot.

Előző bejegyzésünk: Zuglóba vagy Cinkotára költözne? Ennyit kell fizetnie!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.