Elszabaduló ingatlanárak Németországban

Németország több városában kritikussá vált a lakáshelyzet, mivel a piac nem tudja követni a folyamatosan növekvő igényeket. Az üresen álló lakások arány mélyponton van, ami a bérleti díjak és az eladási árak rohamos növekedését eredményezte. Különösen az alacsonyabb jövedelmű családnak okozhat komoly gondot az emelkedő lakbér fizetése, de az is előfordulhat, hogy sokan nem találnak maguknak megfelelő lakást. Szakmai szervezetek azonnali beavatkozást sürgetnek.

Németországban egyre égetőbb a lakáshiány, ami elsősorban a nyugati, gazdaságilag prosperáló nagyvárosokban jelentkezik. Ezekbe a központokba folyamatosan emelkedik a Németország más térségeiből illetve külföldről érkező munkavállalók, egyetemisták száma, a növekvő igényekkel azonban sem a privát, sem a szociális lakásszektor nem tudott lépést tartani. Münchenben 2012-ben 23 ezren pályáztak szociális bérlakásra, de csak 1800 állt üresen. A probléma komolyságát jelzi, hogy a lakáspolitika a most kezdődő választási kampány egyik központi témája lehet.

Forrás: Jones Lang LaSalle – residential City Profile München – 2012q1
Nagyobb méretért kattintson a képre!

A növekvő igény és a szűkülő kínálta természetesen érezteti hatását az árakon is. Münchenben a lakbérek folyamatosan emelkedtek az elmúlt három évben, a 2009-es 11,65 euróhoz képest tavaly már 13,15 eurót kellett fizetni négyzetméterenként. Még radikálisabb a növekedés a lakások eladási ára esetében. Míg 2009-ben egy négyzetméterért átlagosan 2950 eurót kellett fizetni, addig 2012-ben már 4240 eurót. Ez három év alatt 44%-kos áremelkedést jelent.

Forrás: Jones Lang LaSalle – residential City Profile München – 2012q1
Nagyobb méretért kattintson a képre!

Több nagyvárosban is olyan korlátozásokat vezettek be, amelynek értelmében három éven belül nem lehet a bérleti díjakat 15 százaléknál nagyobb mértékben emelni. Ez azonban csak a már meglévő bérlőkre érvényes, az újakra nem. Ennek következtében előfordulhat, hogy egy társasházba beköltöző új lakó 30-40 százalékkal többet fog fizetni, mint a szomszédja.

A lakáshiány és a lakbérek emelkedése nem csak szociális probléma. A bajor fővárosban a lakásoknak mindössze 0,6 százaléka áll üresen, ami messze a 3 százalékos arány alatt van, amely mellett szakemberek szerint még jól működő és rugalmas ingatlanpiacról lehet beszélni. Hiába költöznének sokan például nagyobb lakásba vagy egy másik városba, egyszerűen attól tartanak, hogy csak jóval drágábban, vagy egyáltalán nem találnak megfelelő ingatlant maguknak, ez pedig a piacra jellemző fluktuáció leállását eredményezi.

A bérlakásban élők érdekképviseleti szervezete (Deutscher Mieterbund) szerint a politikai döntéshozók évekig halogatták a probléma kezelését, mondván elegendő lakás van a Németországban. A lakásszám azonban nagy regionális különbségeket mutat. Míg az egykori Kelet-Németország vidéki térségei szinte kiürülnek, addig egyre többen próbálnak szerencsét a nyugati nagyvárosokban, mint például Münchenben vagy Hamburgban. A szervezet szerint évente mintegy 140-150 ezer új bérlakásnak kellene épülnie az országban ahhoz, hogy a helyzet normalizálódni tudjon, de jelenleg ennek a számnak a felét sem érik el az építések.

Míg Németországban a lakáspiac leállását a kínálat hiánya okozza, addig nálunk kereslet nincs. Fenti probléma, azaz az ingatlanok aránytalan eloszlása azonban Magyarországon is megfigyelhető, bár nem ennyire extrém módon. Amikor felmerül a különböző, lakásépítést ösztönző támogatások bővítésének lehetősége, rendre előjönnek azok az ellenérvek, miszerint egyre kevesebb a gyerek, folyamatosan nő a külföldre költözők száma, aminek következtében már ma is rengeteg üres lakás van. Nem mindegy azonban, hogy hol, és kinek a tulajdonában vannak ezek a lakások.  Hiszen hiába van rengeteg eladhatatlan ingatlan az elöregedő kis falvakban, vagy éppen egy kelet-magyarországi kisvárosban, ha a munka Kecskemétre, Győrbe, vagy éppen a Fővárosba szólít minket.

Előző cikkünk: Így adózz az ingatlan után – hitelelengedés

További bejegyzések:
Máris döntés lesz a magáncsődről?
Irány a Balaton! Élénkül a nyaralópiac
Így adózz az ingatlan után – SZJA
Mi kellene a lakáshitelezés beindításához?
Valódi rezsicsökkentést!
Szocpol gyerek nélkül – Tudnivalók a megelőlegezett lakástámogatásról

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.