Vigyázat! Penészveszély a lakásban!

penész, páratartalom, lakás, helyiség, megtakarításItt az ősz, és vele együtt itt a penészszezon is. Az időváltozás miatt lecsökken a szellőztetések száma, és a nedves levegő könnyen megreked a lakás valamelyik részében. Ez pedig a lehető legkedvezőbb körülmény a penészgomba szaporodásának. Még tovább ronthatja a penészhelyzetet, ha valaki hűvös, nyirkos időben a fűtésen spórol. A kis megtakarítás később nagyon sokba kerülhet.

A penész megjelenése korántsem csak régi épületekben jelent reális veszélyt: akár egy újépítésű lakást is úgy megtámadhat, hogy a lakóknak szinte menekülniük kell. A megfelelő szellőztetés ugyanakkor gyakorlatilag nullára csökkentheti a bepenészedés kockázatát.

A penész általában olyan hideg felületeken tud megtelepedni, amelyeken lecsapódott a nedvesség. Ehhez egyáltalán nem szükséges, hogy ténylegesen vízcseppek, harmat jelenjen meg, az is bőven elég, ha a felület felett huzamosabb ideig 70-80 százalékos a páratartalom. Ami a hőmérsékletet illeti, a penészgombák nem túl válogatósak: 15 és 30 Celsius fok között remekül érzik magukat, de még a 60-80 fokot is képesek túlélni. Leginkább azokon a helyeken tudnak szaporodni, ahol semmi légmozgás nincs: szekrények, függönyök mögött, illetve az úgynevezett hőhidak belső oldalán. Ilyen lehet egy rossz szigetelt sarok vagy vékony fal, amely a kinti hideg hatására áthűl, és a szoba meleg levegőjéből kicsapódik rá a nedvesség. A penész felkutatásában sokszor érdemes az orrunkra hagyatkoznunk: dohos, korhadt szag eseté alapos okunk lehet a gyanúra.

Amint a penész nagyobb felületen megkapaszkodott, komoly egészségügyi kockázatot jelent: bronchitisz, orrfolyás, begyulladt nyálkahártyák, fáradékonyság és fejfájás lehetnek a tünetek. Szélsőséges esetben egy penésszel szennyezett helyiség allergiás rohamot is kiválthat. A penészek által okozott fertőzések különösen a gyenge vagy fejletlen immunrendszerrel rendelkezőkre veszélyesek, így az öregekre, betegekre és a csecsemőkre.

Mint már említettük, alacsony páratartalom mellett nem sok esély van a penész megtelepedésére. A szellőztetés általában segít, kivéve, ha a rossz tetőszigetelés vagy egy repedt vízvezeték miatt folyamatosan nedvesség alakul ki egy falszakaszon. A megfelelő szellőztetés napi 3-4 alkalmat jelent átlagosan, de ez nyilván az adott helyiség használatától is függ. A lakószoba esetében be lehet állítani egy átlagos rendszerességet, általában az eseti lefekvés előtt és a reggeli kelés után. A páratartalom ugyanis ilyenkor különösen magas. Ugyanakkor a fürdőszoba vagy a konyha esetében a használattól függően intenzív alkalmi szellőztetés szükséges, fürdés vagy főzés után. A szellőztetés időtartama hideg száraz téli idő esetén 5 perc körül is elegendő már, melegebb időben negyed órát sszánjunk rá. Ugyanakkor arra ügyeljünk, hogy ne bukóra állítsuk az ablakot, hanem rendesen tárjuk ki, ha már szellőztetni akarunk.

Abban az esetben viszont, ha a penész egyszer már megkapaszkodott, a szellőztetés már nem segít önmagában. Ekkor már módszerekhez kell folyamodnunk. A fél négyzetméternél kisebb foltok esetében egy olyan keveréket használhatunk az eltávolítására, amely 3 százalékban szalicilsavat, 97 százalékban pedig 70 százalékos alkoholt tartalmaz. Ezzel háromszor egymás után bekenjük a foltot, egy-egy kenés között fél órát várva, majd pedig festékboltokban kapható spiritusszal ledörzsöljük. A penészes tapétát, faelemeket vagy gipszkarton lapokat cserélni kell. Az ecet nem alkalmas a tisztításra, sőt, bizonyos esetekben akár még táptalajként is szolgálhat a penész számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.