Tippek-tanácsok betörés ellen

lakás, ingatlan, betörés, betörőA nyári szabadság miatt üresen maradt lakások sajnos vonzzák a betörőket. A nemkívánatos behatoló az anyagi káron felül ráadásul komoly lelki megrázkódtatást is okozhat: a tudat, hogy egy idegen erőszakkal bejutott a privátszféránkba, komolyan ronthatja a biztonságérzetünket. A jó hír ezzel kapcsolatban, hogy igen sokat tehetünk a betörés megakadályozása érdekében. A rossz: száz százalékig betörésbiztos lakás vagy ház nem létezik.

Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a bűnügyi szakértők megállapítása szerint a betörések jelentős része félúton meghiúsul. Ez részben azért van, mert a tettest/tetteseket viszonylag könnyű megzavarni, részben pedig azért, mert a legtöbb betörő elég hamar feladja a próbálkozást, ha kiderül, hogy „kemény dióba” harapott, vagyis hogy a kiszemelt célpont biztonsági felszerelése erősebb, mint amire számított. Különösen igaz ez persze az alkalmi elkövetőkre.

A betörők elkedvtelenítésével kapcsolatban az egyik legfontosabb szabály, hogy a mi ajtónk mindig legyen erősebb, mint a szomszédé. Bár ez első hallásra kissé bizarrul hat, de a tolvajok a vízhez hasonlóan mindig a legkisebb ellenállás irányába próbálnak meg utat törni.

Ami szintén hatásos lehet, az az állandó jelenlét mutatása, persze főleg akkor, ha a betörők igyekeznek elkerülni az ember elleni erőszakot. Az üres lakásra/házra utaló tipikus jel a kibuggyanó postaláda, a leeresztett redőny, kókadozó virágok, de mostanában akár az olyan Facebookra óvatlanul feltett dicsekvő bejelentések is, hogy „nesztek, jól elhúztunk a tengerpartra!” Nyilván egy olyan profi betörőt, aki napokon keresztül figyeli az ingatlant, nehezen téveszt meg egy felhúzott redőny vagy egy égve hagyott villany. Az alkalmi elkövetőkkel szemben viszont akár ez a módszer is hatásos lehet. Ugyanígy meglepően hatásos lehet egy a kertben elhelyezett mozgásérzékelővel összekötött erős világítótest, mivel nagymértékben csökkenti a lebukástól félő betörő biztonságérzetét, és mindjárt az elején elveszi a kedvét a továbbiaktól.

Az elkövetőkre általában jellemző, hogy az olyan eldugott helyen lévő bejáratokat vagy egyéb nyílászárókat keresik, amelyeken a lehető legzavartalanabbul dolgozhatnak. Éppen ezért, főleg házak esetében, különösen nagy gondot kell fordítani az ilyen elrejtett helyek védelmére. Sok esetben egy eleve beépített, vagy utólagosan felszerelt rács is nagyon hasznos lehet a mellék- és tároló helyiségek ablakain.

A bejárat esetében mindenképpen érdemes eleve már biztonsági ajtót beszerelni, de ha ez nem is történt meg, a tulajdonos utólagosan is beépíthet erősítő elemeket. A lényeg ezeknél nyilván az, hogy jól összehangoljuk az ajtó alapkonstrukciójának, illetve a pótlólagos hevederzár, rács, miegymás működését.

A mechanikus védelem mellett nyilván az elektromos eszközök is komoly szerepet játszhatnak lakóingatlanunk védelmében. E téren is elképesztő választék áll már az érdeklődők rendelkezésére, az őrző-védő szolgálathoz bekötött, vagy a tulajdonost sms-ben értesítő riasztóktól a fülsértő és lekapcsolhatatlan szirénákon át a kamerás megfigyelőrendszerekig, ezek különböző kombinációjáról nem is beszélve. A korlátot itt elsősorban a pénztárcánk jelenti, és egy átlagos lakástulajdonos számára nyilvánvalóan nem elérhetőek a százezres-milliós biztonsági rendszerek. Anyagi lehetőségeinkhez képest azonban hozhatunk optimális döntést. És a trükközés ebben az esetben sem feltétlenül kifizetődő. Ha nincs pénzünk például térfigyelő kamerákra, nem érdemes üres kameraházakat felszerelnünk, mert hamar kiderülhet róluk, hogy hamisak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.