Színtelen, szagtalan veszély – elektroszmog a lakásban

lakás veszély, elektroszmog, bébiőr, takarékos, izzó, elektromágneses sugárzásHajszárító, televízió, mikrosütő, telefon, hifi-torony, számítógép, bébiőr, takarékos izzó: ami közös bennük, hogy elektromos szennyeződést okoznak működésükkel. A készülékek által kibocsátott úgynevezett elektroszmog bizonyos mennyiség felett súlyosan károsíthatja az egészégét. Az utóbbi időben érdekes módon már nem is a mikrosütő vagy a mobiltelefon, hanem a takarékos izzók legelterjedtebb fajtája, a kompakt fénycső számít a fő mumusnak a szakértők szemében.

Az elektromos berendezések használata során különböző erejű elektromágneses mezők keletkeznek, amik károsíthatják az egészséget. Érdekes módon nem a mikrosütő vagy televízió a legnagyobb elektroszmog-kibocsátó, hanem a porszívó, a villanyborotva vagy éppen a fúrógép. Igaz, ezek a szerkezetek általában azért nem szerepelnek a „leleplező” műsorokban, mert általában olyan rövid ideig használjuk őket egy-egy alkalommal, hogy nem jelenthetnek komoly veszélyt.

Az utóbbi idők fogyasztóvédelmi cikkeinek negatív sztárjaivá ugyanakkor egyértelműen az igen elterjedt kompakt fénycsövek léptek elő. A német médiát napok óta uralja a téma, tekintettel arra, hogy kimutatták: az ilyen takarékos izzók az elektromágneses kisugárzás mellett higanyt és más, egészségre veszélyes szerves vegyületeket párologtatnak működés közben folyamatosan, nem pedig csak akkor, ha megsérültek. Éppen ezért több szakértő is arra figyelmeztet, hogy gyerekszobában semmi szín alatt nem szabad ilyen izzókat alkalmazni. Ezen felül a hagyományos- és a kompakt fénycsövek esetében is negatív mellékhatásként szokták emlegetni a fény vibrálását, ami a szemet károsíthatja. A dolog külön pikantériája, hogy a kompakt fénycsövek gyártását az EU és a tagállamok is politikai szinten támogatják az energiatakarékossági láz jegyében.

De ha a már a kompakt fénycsöveket kitiltanák a gyerekszobákból, azt is érdemes megjegyezni, hogy egyes szakvélemények szerint a bébiőrök sem veszélytelennek. Eszerint fontos figyelni rá, hogy a készülék ne olyan típus legyen, amelyik megszakítás nélkül küldi jeleit a vevőkészülékbe, mert ez is a kelleténél több sugárzást jelenthet a gyermek közvetlen közelében.

Olyanokra is érdemes még figyelni, hogy a hálózatról működtetett ébresztőórát ne a fejünk mellett tároljuk az éjjeli szekrényen, a vezeték nélküli telefon bázisállomását pedig ne olyan helyre állítsuk, amelynek közelében sokat tartózkodunk (vagyis például az íróasztal sem jó ötlet). A televízió, számítógép, hifitorony esetében pedig a stand-by üzemmódot is el kell kerülni, mert amellett, hogy ilyenkor is fogyasztanak, elektromos sugárzást is kibocsátanak magukból.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.