Reszkessetek, betörők: tippek a sötét hónapokra

statisztikák, betörések, tolvajok, betörők15:47 – az év legrövidebb napján, december 20-án ekkor nyugszik le a nap Magyarországon, egészen pontosan Budapesten. A téli hónapokban pedig végig megszokott jelenség, hogy már a délután közepén sötétség borul ránk. Ez sajnos új lehetőségeket ad az értékeinkre pályázó bűnözők, betörők, tolvajok számára. Egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk a kellemetlen meglepetések ellen.

Sokkal könnyebb sötétben elemelni dolgokat, mint világosban – ez a kijelentés nem sok magyarázatot igényel. Ezért télen, amikor már a délután közepe táján alkonyodni kezd, a betörők is „előrébb hozhatják” világosabb évszakokban inkább éjszakára időzített akcióikat. Ebben az időszakban tehát fokozottan érdemes odafigyelni lakásunk, házunk biztonságának szavatolásáról.

A statisztikák tanúsága szerint egyébként a betörések csúcsidőszaka a nyár, akkor ugyanis a szabadság alatti utazások, a sokszor hosszú hetekre magukra hagyott ingatlanok gyakorolnak komoly vonzerőt a betörők számára. A korai sötétedés miatt azonban télen is érdemes figyelmet fordítani a nyáron általában már begyakorolt „biztonsági fogásokra”.

Először is, mindig alaposan zárjuk be az ajtót, ajtókat, és ellenőrizzük, hogy valóban résmentesen záródnak-e. Szükség esetén szakemberrel javíttassuk, netán cseréltessük ki a nyílászárót.

Az ajtók ellenálló-képességén sokat dob a hevederzár: ilyet még az újabb típusú nyílászárókra is érdemes felszerelni. És természetesen fontos, hogy használjuk is a zárat, még akkor is, ha meghosszabbítja a zárás és nyitás folyamatát.

Bár erre nyáron a szellőzés biztosítása végett hajlamosabbak vagyunk, mint télen, mindig oda kell figyelnünk arra, hogy egy bizonyos magasság alatt az ablakok is zárva legyenek. A „bizonyos magasság” tekintetében irányadó lehet a biztosítók szabályozása, amely a kártérítés kizáró tényezőjeként említi a nyitva hagyott, az alatta lévő talajtól, szinttől kevesebb, mint három méterre lévő nyílászárókat.

Ha megtehetjük, riasztóberendezésekkel, biztonsági szolgálathoz bekötött figyelő rendszerrel is fokozhatjuk házunk, lakásunk biztonságát.

Ezek tehát az általános praktikák! Télen azonban az előnyünkre fordíthatjuk azt, ami eredetileg éppen a betörők malmára hajtja a vizet: a sötétséget. Külön berendezések, vagy akár egy számítógép segítségével könnyen megoldható, hogy a különböző helyiségekben „spontán” fel- és lekapcsolódjon a világítás. Ha délután 4 órától folyamatosan változik a házban vagy lakásban lévő helyiségek megvilágítása, a közelben ólálkodó betörők minden bizonnyal inkább letesznek arról, hogy értékeinkre szemet vessenek.

Ha – idő, netán anyagi források hiányában – a fenti megoldás kivitelezése meghalad minket, még mindig ajánlatos egy-egy helyiségben még reggel égve hagyni a világítást – különösen, ha korábban energiatakarékos izzót szereltünk be. Ennek hatékonysága ugyan alacsonyabb, mint a „fel- és lekapcsolós” rendszeré, ám a sötétben árválkodó ingatlannál még mindig jobb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.