Hat tipp utazás előtt, hogy még nagyobb biztonságban hagyd magára lakásod!

lakás, biztonság, utazás, kulcs, veszély, értékA nagy utazás előtt sokan készítenek egy listát arról mit ellenőrizzenek mielőtt ráfordítják a kulcsot lakásukra és beülnek a reptéri mikrobuszba. A bepakolandó cuccok, a repülőjegy és útlevél, netán a meglátogatandó távoli rokonnak szánt ajándék állnak többnyire a lista élén, míg a lakással kapcsolatos teendők sokszor nem kapnak elég figyelmet. Ezért összeírtunk néhány tippet a második csekklistához, amivel már a nyugodt hazatérést alapozzuk meg.

1.    Ne csak a gáztűzhelyt ellenőrizd, hanem a kávéfőzőt is!

Nemcsak egy betörő, hanem saját gondatlanságunk is semmivé teheti a nyaralás örömét. Ezért ne csak azt nézzük meg elindulás előtt, hogy elzártuk-e a gázt, hanem azt is, hogy a mindennapokban – nem túl takarékos megoldásként – készenléti üzemmódban tartott számtalan konyhai kisgép vagy például a tévé dugóját kihúztuk-e a konnektorból, illetve lekapcsoltuk-e az elosztó áramellátó gombját. Semmi se maradjon az elektromos hálózatra kötve, még a szinte minden háztartásban stand by módban tartott automata mosógép sem. Nem lenne kellemes arra érkezni, hogy egy váratlan zivatar villámcsapása tönkretett egy nagy értékű gépet, mivel éppen nem voltunk otthon ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk. A meleg hatására esetlegesen meggyulladó anyagokat pedig tüntessük el.

2.    A szomszédokkal ápolt jó kapcsolat most meghozza gyümölcsét!

Megbízhatónak tartott szomszédjainkkal osszuk meg, hogy hosszabb időre magányosan marad lakásunk, így felfigyelhetnek a váratlan zajokra. Érdemes megkérni őket néhány feladatra is, mint például a postaláda rendszeres ürítésére, de legalább is a reklámanyagok eltávolítására, ha a levélszekrény kulcsát nem is akarjuk átadni, bár ez a legésszerűbb megoldás. Jó, ha tud a szomszéd arról is, hogy milyen riasztókat kapcsoltunk be, s legyen ott nála az a mobilszám is, amelyen bármi váratlan esemény esetén elérhetnek. Az enyveskezű látogatók ellen ez az egyik legjobb megoldás, nem pedig a napokig lehúzva maradó roló, amely jócskán növelheti a betörés kockázatát.

3.    Legyen egy pótkulcs a rokonoknál vagy a legjobb barátnál!

Egy váratlan csőtörés vagy vihar miatti beázás esetén jó, ha nem lakatossal kell felfeszíttetni a lakásunkat, hanem azt barátságosabb módon is ki tudják nyitni hozzátartozóink vagy közeli ismerőseink. Mindenesetre ez sokkal jobb megoldás, mintha a lábtörlő alá vagy valahova a bejárat közelébe rejtenénk el a kulcsot, amelyet aztán egy nem várt látogató megtalálhat. A kulcsátadással ráadásul a nyaralás alatti fatális események ellen is védhetjük magunkat, ha netán elveszne a holmink, akkor is simán bejuthatunk majd otthonunkba. Sokszor a kulcsot muszáj is egy közeli ismerősnek odaadni, hogy etesse a lakásban maradt kisállatot vagy öntözze a növényeket. Ebben az esetben érdemes arra is megkérni a kiszemelt áldozatot, hogy lehetőleg mindig más időpontban tegye kötelességét. Jó, ha egyszer délelőtt, másszor pedig délután van mozgás a lakásban.

4.     Ne tegyük közszemlére a pályaudvarokon a koffercédulánkat.

Ezt a tanácsot talán néhányan túlzásnak érzik, de manapság soha sem lehet tudni, hol ólálkodnak a célpontokat kereső rablók vagy bandákhoz tartozó megfigyelők. Mindenesetre könnyű préda lehet a dörzsölt tolvajok számára az a lakás, amelynek tulajdonosa nevét és címét jól látható módon, nagy betűkkel írja fel bőröndjére, azt gondolván, hogy így az elvesző csomag hamarabb visszatalál gazdájához. Ugyan lehet, hogy a koffer így nagyobb biztonságban lesz, a lakás viszont aligha. Egy kisebb, távolról nehezen leolvasható cédula, netán egy fedeles koffercímkével egyszerűen ki lehet zárni ezt a veszélyt.

5.    Kapcsoljuk ki a vezetékes telefon hangrögzítőjét!

Bár az otthoni vezetékes készülékek számának megfogyatkozásával egyre ritkább, hogy a gyerekek csilingelő hangjával keverve azt hallhassa a hívó, hogy ne keress, mert nyaralunk, azért annak, aki használ még üzenetrögzítőt érdemes erre is figyelnie. Ha mégsem szeretne lemondani arról, hogy visszahallgathassa a hívók listáját, jobb, ha semleges üzenetet hagy hátra, például most éppen nem vagyok itthon, hívj később.

6.    Értékeink legyenek biztos helyen dokumentálva!

Az értékesebb holmikról, gyűjteményekről, műtárgyakról legyen mindig egy pontos leltár és leírás. Érdemes összeírni, hogy milyen anyagból készültek, milyen gyártási és egyéb azonosító számmal vannak ellátva. A dokumentációba bekerülhetnek számlák, eredetet, származást igazoló egyéb iratok is, s ha igazán nagy értékű holmikról van szó, akkor mindezt lehetőleg ne saját lakásunk négy fala között őrizzük. Egy ilyen lista jó szolgálatot tehet akkor is, ha mégsem sikerül kellő gondossággal megelőzni a betörést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.