Életveszélyes villámcsapás a lakásban – hogyan kerülhetjük el?

villámcsapás, lakás, kár, életveszély, telefon, televíziómostanában tomboló nyári viharok nemcsak a Balaton közepén vagy egy szabadtéri rendezvényen, de saját lakásunk falai között is veszélyessé válhatnak számunkra, elsősorban a villámcsapások kockázata miatt. A vezetékes telefonok vagy a fémből készült zuhanyzók, vízcsapok kifejezetten életveszélyesek lehetnek.

Néhány alapvető óvintézkedés betartásával azonban nemcsak a sérüléseket kerülhetjük el, de az esetleges komoly anyagi károkat is.


Egy korábbi bejegyzésünkben már említettük, hogy szabadság alatt nemcsak az energiatakarékosság, de a villámcsapás okozta esetleges kár miatt is megéri kihúzni a falból elektromos berendezéseink csatlakozóit. Nos, érdemes közelebbről is szemügyre venni, milyen esetekben fenyeget a leginkább egy esetleges villámcsapás veszélye otthonunkban. 

Különösen legyünk óvatosak, ha a villámlás és a dörgés között eltelt idő kevesebb, mint 4 másodperc. Ebben az esetben ugyanis a vihar a közvetlen közelünkben van, és a villámcsapás veszélye különösen nagy. Ilyenkor az egyik legveszélyeztetettebb berendezés a televízió.

Az égi háború alapvetően két módon károsíthatja tévénket. Az egyik a közvetlen villámcsapás, vagy az antennán, vagy az elektromos vezetéken keresztül. Ez egy hagyományos, képcsöves készülék esetén akár egy fülsüketítő robbanást is eredményezhet. Egy lapos képernyős típusnál a képcső felrobbanása ugyan elmarad, de maga a készülék ebben az esetben is tönkremegy. Ráadásul, ha egy kis pechünk van, a villámcsapás nemcsak a televíziót teszi tönkre, de esetleg a lakás teljes elektromos hálózatát megrongálja, összeolvadt elosztódobozokat hagyva maga után.

A másik eshetőség, hogy a villám valahol a lakásunk közelében csap be, eltalálva az elektromos- vagy vízvezeték-hálózatot. Ekkor olyan elektromágneses mező keletkezik, amely akár egy kilométeres körzetben is képes kárt okozni. Ez az a jelenség, amikor látunk-hallunk egy távolabbi villámcsapást, majd abban a pillanatban kimegy a tévénk. Jó hír, hogy az ilyen közvetett csapást a legtöbb esetben túlélik az elektromos berendezések. Mindezt összegezve továbbra is az marad a legfőbb bölcsesség, hogy viharban mind az elektromos dugót ki kell húzni a konnektorból, mind az antenna- vagy hálózati csatlakozókat el kell távolítani a készülékekből.

Különösen pikáns e tekintetben a vezetékes telefonok esete, mert ezeken keresztül életveszélyes áramütést is kaphatunk villámcsapás esetén. Szóval viharban jobb nem telefonálgatni. Ugyanígy nem ajánlatos a fémből készült csapok, zuhanyrózsák használata sem, de bármilyen fémből készült csővezeték vagy fűtőtest érintése is kockázatos lehet.
Ami a védelmet illeti, a hagyományos külső mellett érdemes belső villámhárító rendszert is alkalmazni. Ez nem jelent mást, minthogy a fémből készült csöveket, korlátokat, fűtőtesteket összekötjük egymással, illetve egy központi földelő vezetékkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.