Jobb félni, mint megijedni – így védekezz, ha üresen hagyod a lakást

Nyáron sokan utaznak el több napra, vagy akár hetekre is, és ezt a betörők is jól tudják. Nem árt felkészülni a hívatlan látogatók fogadására, hogy minimalizáljuk az általuk okozott anyagi – vagy éppen lelki – károkat. De hogyan lehet csökkenteni a betörés kockázatát? Összegyűjtöttünk néhány tippet.

A nyári hónapokban sokan útra kelnek, és ezzel a betörők is számolnak. Az üresen hagyott lakások igazi paradicsomot jelenthetnek a rablók számára, ami már számtalan ingatlantulajdonosnak okozott kellemetlen meglepetést a szabadságról visszatérve. De mit lehet tenni a betörés ellen? Bár eléggé evidensnek tűnik, megesik, hogy az indulás előtti kapkodásban nyitva marad egy ablak, vagy rosszul zár egy ajtó. Ügyeljünk arra, hogy ez még véletlenül se történjen meg, mert még a legkisebb, például alagsornál vagy fürdőszobánál lévő nyitott ablak is növeli a kockázatot.

Ha családi házban élünk, érdemes a kertben is körülnézni: ne maradjanak kint olyan értékek, melyek odavonzanák a betolakodókat, vagy éppen szerszámokat, melyek megkönnyíthetik a lakásba való bejutást. Ha kintről is elérhető, zárja be a villanyóra szekrényét, hiszen a lakás áramtalanításával egy gombnyomással hatástalanítani lehet az esetleg drága pénzért beszerelt riasztót.

A betörők a lakás kiválasztásakor több tényezőt is szemügyre vesznek. Nagyobb az esély a betörésre ott, ahol a bejárati ajtó az utcáról nem látható vagy esetleg fák, bokrok takarják, így akár hosszabb ideig is zavartalanul lehet babrálni a zárral. Ugyancsak szempont lehet, hogy milyen ajtó van felszerelve, és milyen nehéz azt feltörni. Valószínűleg ők is a kisebb ellenállás felé fognak mozdulni, így egy komolyabb zár beszerzése már csak elrettentés céljából is megfontolandó.

Hasznos lehet mozgásérzékelővel ellátott lámpák felszerelése, így ha valaki megközelíti a bejárati ajtót, azok egyből felkapcsolnak. Ez egyrészt mutatja a behatoló számára, hogy az adott lakásnál fel vannak készülve a hívatlan látogatók fogadására, másrészt pedig a szomszédoknak is jelzi, hogy illetéktelenek léptek a területre.

Ha komolyabb védelemben gondolkodik, riasztórendszert is kiépíthet. Ezek rendkívül széles választékban kaphatók, vannak, amelyek csak hangjelzést adnak, de olyanok is, amelyek folyamatos összeköttetésben vannak biztonsági szolgálattal, vagy rendőrséggel. Érdemes ezeket jól látható helyekre felszerelni, így már eleve elrettentő hatása lehet a berendezésnek.

És talán a legfontosabb: a betörők általában nem véletlenül jönnek pont akkor, amikor a család nyaralását tölti. Gyakran már jó előre kifigyelik, hogy honnan, mikor utaznak el, ráadásul ezeket az információkat könnyebb megtudni, mint azt elsőre gondolnánk. A szabadságra vonatkozó terveinket ezért nem árt némi diszkrécióval kezelni. Egyre gyakrabban fordul például elő, hogy a különböző közösségi oldalakon a feltöltött bejegyzésekből, fényképekből jól kiszűrhető, hogy valaki éppen hol tartózkodik.

Érdemes valakit megkérni a postaládánk ürítésére is

Természetesen nem dolgozik mindenki ilyen kifinomult módszerekkel. A lakók távollétét jelezheti például, ha nincs kihúzva a kuka, vagy a postaládában napok óta halmozódnak a levelek, szórólapok. Hasznos lehet ilyen esetben egy szomszédot vagy ismerőst megkérni, hogy időnként nézzen rá a postaládára, már csak azért is, nehogy egy-egy fontosabb küldemény elkallódjon.

Érdemes arra is felkészülni, hogy a betörők bejutnak a lakásba. Ha hosszabb időre elutazunk, lehetőleg ne hagyjunk nagyobb mennyiségű készpénzt otthon, mert a betörők sokszor a legelvetemültebb rejtekhelyeket is megtalálhatják. A leggyakrabban ékszerek, illetve kisebb méretű elektronikai cikkek – fényképezőgép, laptop – esik áldozatául a behatolásnak, ezeket elutazás előtt esetleg rábízhatjuk egy ismerősünkre vagy rokonunkra.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy minden nyaralást görcsben ülve kéne eltölteni, vagy, hogy mindenkinek méregdrága biztonsági berendezések kell beszerezni, ugyanakkor egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük a betörés kockázatát, vagy az okozott kár mértékét.

Előző cikkünk: Piacképes a panellakás?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.