A hó árnyoldalai

hó, medencetakaró, csőtörés, balesetBiztosítós körökben közismert tény, hogy a korábban lakótelepen élő, és onnan a kertvárosba kiköltözők körében általában az első év jelentősen több kárbejelentést hoz, mint más biztosítottak esetében. Aki nem szokott hozzá a természet erejéhez, és nem kalkulál vele, hogy a ház négy falán túl tombolnak az elemek, az meglepve tapasztalhatja, hogy a szél képes elvinni és összetörni a kertibútort, a jég kilukasztja a napernyőt, a napsütés pedig kimarja a teregetett ruha színét. A hóval is vigyázni kell, az is tud rombolni, nem csak ablakunk felé röpülő hógolyó formájában.

Senkit sem szeretnénk elriasztani attól, hogy önfeledten élvezze a havat, és vidám perceket töltsön el családja körében szánkózással, hógolyózással, korizással. Ha néhány óvintézkedést megteszünk, akkor a havazástól sem kell jobban tartanunk, mint más évszak égi adományaitól.

A hóval kapcsolatban két fontos veszélyforrásból ered minden későbbi kár, és mindkét hátrányos tulajdonságát jól álcázza.

Az egyik, hogy bár vattacukornak tűnik, de halmazállapota ellenére vízről van szó. Ugyanakkor a víz elcsorog és lepereg, a hó viszont huzamosabb ideig is helybenmarad. Ennélfogva olyan erővel képes nedvesen tartani és áztatni bármilyen felületet, mintha csak vízbeáztatott rongyokkal és pokrócokkal fedtük volna le. A folyamatos és közvetlen vízzel való érintkezés mindenféle fa felületre, porózus kőzetre, de még a nedvszívó műanyagokra (például szigetelések) is nagyon káros hatással tud lenni. Ajánlott minden nedvességnek kitett felületet valamilyen víztaszítóval bevonni, lakkozni, impregnálni, vagy eleve strapabíróbb kivitelt választani. Nincs az a márkás fa felület, ami ellenállna a folyamatos hóval való érintkezésnek, ha nincsen megfelelően lekezelve. Az ízléses és hangulatos bontott tégla járdák, párkányok és szegélyek akár egy szezon alatt porrá mállanak, ha nincsenek előkészítve és védve a víztől és még inkább a jégtől!

A hó másik olyan tulajdonsága, amire nem is gondolnánk, hogy valójában igen nehéz. 5-10cm vastagságú hó egy négyzetméteren akár 30-50 kilót is nyomhat. Ez egy fejlett gyermek, vagy fiatal felnőtt súlya. Azok a könnyűszerkezetes árnyékolók, udvari tetők, ideiglenes garázsok, vagy éppen medencetakaró fóliák, amik ezt nem bírják el, azokat érdemes sebtében megszabadítani a tehertől. Ráadásul a hó még lejtős felületeken is simán megmarad. Sok tető esik áldozatul annak a folyamatnak, hogy a lehulló hó nem csúszik le, friss hó is esik rá, tömörödik, végül egy kemény és súlyos páncélként feszül neki a csatornának, vagy a fal síkján túlnyúló, kisebb teherbírású eresznek. A tetőkre ugyan kifejezetten a hó megtartása céljából képeznek ki karmokat, de ez nem jelenti azt, hogy jelentős hóesés esetén nem ajánlatos megszabadítani ettől a tetőt. Ráadásul a nagy havazásokat napsütéses enyhébb napszakok váltogatják, akkor a jégcsapképződés is megindul és ugyancsak balesetveszélyt okozhat.

A téllel együtt jár a jegesedés, az ónos eső, a pára. Sok baleset származik abból, hogy a reggel munkába indulók nem szánnak elég időt az autójuk alapos letakarítására, mert lusták felöltözni, késésben vannak, vagy arra számítanak, hogy majd bemelegszik az autó. Akár már az első sarkon meglepetés érheti őket, ha a kocsi tetejéről a szélvédőre csúszik a hó, a jégtől és párától nem látnak ki, illetve tükreikből sem tudnak megfelelően tájékozódni. Ráadásul pont az indulás után leselkedik sok veszély egy autósra: a lakóövezetben még sok az ember, vagy kisgyerek, és míg az ember a párátlanítással bíbelődik, a mozgó járművel már balesetet okozhat! Azt se felejtsük el, hogy a szélvédők mellett a fényszórókat és féklámpákat is takarítsuk le, illetve minden olyan felületet, ahonnan másokra havat, vagy hópermetet szórhatunk, így veszélyeztetve őket.

Aki még nem víztelenítette kerti locsolóit az már valószínűleg hiába pótolja, viszont azt még érdemes lehet ellenőrizni, hogy a vízórát megfelelően burkoltuk-e? Ugyan a folyamatos vízáramlás megvédi ezeket a vezetékeket, de az óra környékén, főleg éjszaka használaton kívül könnyen alakulhat ki csőtörés, repedés.

A média lépten nyomon beszámolt már arról, hogy a háztulajdonosok felelőssége milyen nagy, ha a hozzájuk tartozó járdákon nem takarítják el a havat, és abból baleset keletkezik. Nem csak mások, hanem saját testi épségünk miatt is fontos, hogy a hó leesése után viszonylag rövid idővel  toljuk el a havat. Aki lapátolt már havat, az tudja, hogy a friss hóval sokkal könnyebb a dolgunk, mint a letaposott, már jegesedő, leragadt rétegekkel. 5-10 perc munka az egészségünknek is jót tesz, ráadásul félórás vakargatást, vagy akár egész hónapos gipszet előzhetünk meg vele!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.