Így hűtsük lakásunkat!

Bár az elmúlt napok időjárása inkább őszi mintsem kora nyári hangulatot hozott, pár héten belül beköszönthet a kánikula. A nyári hőségben otthonunk is felmelegszik, ami sok kellemetlenséget és álmatlan éjszakát okozhat. Akkor is lehet enyhíteni a hőséget, ha nem akarunk költséges és nem túl környezetbarát légkondicionálót beszerezni. Érdemes már most felkészülni.

Az, hogy mennyire melegszik át a lakás nyáron, részben már az építéskor eldől, hiszen nem mindegy, hogy milyen építőanyagokat használunk, és milyen falvastagságot alkalmazunk. Nem véletlenül marad kellemesen hűvös a régi, vastag falú régi épületekben. Természetesen akkor sincs veszve a remény, ha otthonunk nem egy régi parasztházban lett kialakítva.

A hő egy jelentős része az üvegfelületeken keresztül, ablakokon, balkonajtókon keresztül jut a lakásba, ezért mindenképp érdemes valamilyen árnyékolási technikát alkalmazni ezeken a felületeken. Az árnyékolásnak rendkívül sok típusa van a zsalugáterektől kezdve a napellenzőkön át egészen az egyszerű sötétítőfüggönyökig. Ahhoz, hogy eldöntsük, melyiket válasszuk, természetesen azt kell végiggondolni, hogy milyen célra szeretnénk ezt használni: sötétítésre, védelemre, vagy éppen hőszigetelésre.

Beltéri árnyékolás a sötétítés legegyszerűbb módja, és általában valamilyen függönyt jelent. Nagy előnye, hogy viszonylag olcsón beszerezhető, egyszerűen felrakható, ugyanakkor nem is lehet tőle csodát várni. Bár a függönyök leárnyékolják a szobát, szigetelő hatásuk nemigen van, mivel a hő az ablak és a függöny közé jut így tovább melegíti a helyiséget. Ugyancsak hátrány, hogy nem szabályozható a fénymennyiség. Az, hogy mennyi fényt enged be a szobába, alapvetően a függöny anyagának és színének megválasztásakor eldől. Ugyancsak belső árnyékoló az elsősorban irodákban alkalmazott reluxa, amely már állítható, így jobban tudjuk vele szabályozni a beáramló fény mennyiségét, ugyanakkor kevésbé esztétikus, így otthon nem olyan gyakori ezek használata.

A kültéri árnyékolók közé tartoznak a balkonok, ablakok fölé lehelyezett napellenzők, amelyek nagyon változatos méretben, formában, színben kaphatók. Előnyük, hogy az erkélyeken az eső ellen is védelmet nyújt, hőszigetelő funkciója azonban ezeknek sincs.
A redőny vagy zsalugáter használata az árnyékolás leghatékonyabb módja. A választék ezen a téren is széles, a műanyagtól az alumíniumig, a hagyományostól a motorosig. A megfelelő árnyékolás nem csak a nyári meleg ellen nyújthat védelmet, télen rásegíthet szigetelésre. A redőny és az ablak közötti levegőréteg jól szigetel, és még rosszul záró ablakok esetén a huzat ellen is véd.

Ha valaki ilyen típusú árnyékolásban gondolkodik, ugyancsak mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia, de az ár természetesen függ attól, hogy milyen redőnyt szeretnénk. A legolcsóbb műanyagredőnyök négyzetméterára 6-7 ezer forint körül alakul, de aki a tartósabb, és jobban szigetelő alumíniumredőnyt szeretne, annak már 15-17 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhat. Természetesen számos kiegészítő növelheti a költségeket. Aki vakolható, szúnyoghálóval kombinált redőnyt szerelne fel, annak már 20 ezer forint feletti alapárakkal kell számolnia. Ez természetesen még tovább növelhető, ha motoros emelőt szeretnénk hozzá, és nem szabad megfeledkezni a szerelés költségeiről sem, melyet általában az ár 15 százalékában határoznak meg. Megnéztük, hogy mennyibe kerülne egy kis panellakás három ablakára és egy erkélyajtóra redőnyök felszerelése. A legolcsóbb, minden extra nélküli műanyag redőny 65 ezer forint lenne, az alumínium viszont ennek duplája, 120-130 ezer forintot kóstálna.

A lakás hőháztartását egyéb, költségkímélő praktikákkal is egyensúlyban lehet tartani. Fontos, hogy a nyári hónapokban a szellőztetést az éjszakai, és a hajnali órákban végezzük, amikor odakint is lehűl a levegő, napközben viszont gondosan zárjuk be az ablakokat, így meggátoljuk a meleg lakásba jutását. Az árnyékolás az ablakok elé telepített növényzettel is megoldható. A lombkorona nyáron elzárja a napsugarak útját, de a levelek lehullásával már nem sötétít túlságosan.

Előző cikkünk: Jöhet az átfogó lakásfelújítási program – négy év múlva

További bejegyzések:
Júliusig 3700 lakást árverezhetnek el
Elszabaduló ingatlanárak Németországban
Így adózz az ingatlan után – hitelelengedés
Máris döntés lesz a magáncsődről?
Irány a Balaton! Élénkül a nyaralópiac

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.