Piromán élmény a szobában

cserépkályhák, kandallók, pellet, kályha, cirkóSzép, energiát lehet vele megtakarítani és jobb lesz tőle a szoba levegője – ezeket az előnyöket szokták felhozni a fatüzelésű cserépkályhák, kandallók kedvelői. A szépséghez ugyanakkor nemcsak a kályha külseje tartozik, hanem a benne lobogó tűz is. Éppen ezért a hagyományos, zárt cserépkályhákkal szemben a kandalló kályhák nyernek mind nagyobb népszerűséget.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a zárt cserépkályhák iránt ne lenne kereslet. Ezek körében európai trend, hogy a régebbi, díszesebb cseréppel borított modellek mellett az egyszerű vonalvezetésű modellek is egyre divatosabbak. A színek pedig hagyományos terrakottától a barna és a beige felé mozdultak el.

Másik érdekesség, hogy egyre többen választanak olyan modellt, ahol a cserepeket „vakolattal” burkolják be. Ennek az egyik legfőbb előnye, hogy idővel megváltoztatható a külső színe. Tekintettel arra, hogy egy cserépkályhát korántsem lehet olyan egyszerűen kicserélni, mint egy dohányzóasztalt, ennek különösen nagy jelentősége lehet, ha új színeket szeretnénk adni szobánknak.

A kandalló kályhák esetében szintén nagyon fontos a külalak, mivel sokan ezeket hőforrás mellett egyben szobadíszként is használják. A kandalló kályháknál a fekete és az antracit színek a meghatározók, de természetesen lehet itt is beige, barna vagy szürkés árnyalatú modellekkel találkozni. Ráadásul a kandalló kályhák külsején, például a tűztérre nyíló ablak foglalatánál sok lehetősség van a különböző rézből vagy másból készült veretek alkalmazására.

A pellet kályha általában a kandallók helyettesítőjeként állnak a lakószobában, és puritánabb dizájn jellemzi őket. Ugyanakkor a pellet kályha ennél nagyobb szerepet is játszhat a fűtésben, hiszen akár a cirkó amúgy jellemzően gázzal működtetett központi egységét is helyettesítheti. Persze ilyenkor a normális kazánhoz hasonlóan inkább a pincében vagy valamelyik mellékhelyiségben áll, és az ilyen darabok általában nélkülöznek mindenfajta esztétikai élvezetet. Vannak ugyanakkor olyan díszesebb kivitelű pellet kályhák is, amelyek a nappali berendezési tárgyaként is megállják a helyüket. Igaz, a pellet lángjának látványa még így sem versenyezhet a szép keményfa hasábokéval.

A kályha látványának és a fa lángjainak élvezete mellett azonban fontos figyelni néhány dologra a tüzelőanyag beszerzésekor. Először is mindig figyeljünk arra, hogy a fa mindig fenntartható termelésből, vagyis szabályosan működő erdőgazdaságból származzon. Ezt jobb esetben már azzal biztosítani tudjuk, ha engedéllyel rendelkező fakereskedésben szerezzük be a hasábokat.

Azt, hogy a kályha vagy kandalló tulajdonosa milyen típusú fát vásárol, az egyéni ízlés is befolyásolja. Minden fának más az égési ideje, más szagú a füstje és más színű lánggal ég. A lángok színe sokféle lehet: a lassan égő fánál kékes, a gyorsabbaknál pedig inkább zöldes árnyalatú. Ami azonban mindegyik esetébe fontos, hogy a hasábok mérete passzoljon a kandallóhoz, és a fa legyen kellően száraz. Különben nagyon pattogni fog, és főleg túl sok füstöt termel majd, ami sem nekünk, sem az esetleges szomszédoknak nem túl jó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.