Ne féljünk a színektől!

színek, felhordás, szoba, helyiség, festékA fehér fal továbbra is alapmegoldásnak számít a lakás kifestésénél, jóllehet sok esetben egyáltalán nem tekinthető optimálisnak. Okosan választott színekkel sokat javíthatunk a szobák atmoszféráján, de vigyázat! Össze nem illő, esetleg irritáló vagy a harmóniát zavaró árnyalatoknál még az egyszerű fehérre meszelt fal is sokkal jobb.

A fehér fal hátránya lehet, hogy egy nagy teret karakter nélkülivé változtathat, kisebb szobákat pedig unalmassá, akár szűkössé is tehet – persze optikai értelemben. Mi lehet az oka, hogy a fehér továbbra is klasszikusnak számít? Az egyik, hogy a fehér „színtől” (szigorú, fizikai értelemben a fehér nem is számít színnek) sokan semleges hatást várnak otthonukban. Pedig a fehér, akárcsak a valódi színek, szintén hatással van ránk, így a semlegességre vonatkozó elvárás nem teljesül. A másik ok a lehet, hogy a szintetikus festékek elterjedése a hagyományos, kézműves festékkeverési és falfestési eljárásokat is visszaszorította. Pedig még magával a fehérrel is lehet játszani, különböző árnyalatai egészen eltérő hatást képesek kiváltani.

Függetlenül attól, hogy kikérjük-e egy profi szakember tanácsát a színkeveréshez vagy sem, azt mindenképpen fontos előre eldönteni, hogy milyen hangulatot szeretnénk elérni egy szoba kifestésével. Ehhez például érdemes kiismerni a helyiségben uralkodó napi fényviszonyokat, hogy a felvivendő festék ezekkel jól együtt tudjon később működni. Ökölszabályként elmondható, hogy e tekintetben érdemes mellőzni az alapszínek használatát. A pasztelles árnyalatok sokkal kevésbé tolakodóak, és a változó fényviszonyokkal is jobban játszanak.

Sokan próbálnak szakkönyvekből, magazinokból ihletet gyűjteni. Ez hasznos lehet, de csak egy bizonyos pontig. Nem érdemes azonban „szóról szóra” lemásolni a fényképen látottakat, mivel más közegben, vagyis a mi szobáinkban egyáltalán nem biztos, hogy a kívánt hatást érjük el velük. Inkább szolgáljanak az ilyen példák kiindulópontnak vagy iránymutatónak, a konkrét megvalósítást azonban igazítsuk saját lakásunk viszonyaihoz.

A színek katalógusból történő kiválasztása is rendkívül kockázatos vállalkozás, és adott esetben nagy lehet a meglepetés, amikor kifestett szoba színe teljesen más, mint amilyet a minta alapján elképzeltünk magunknak. Éppen ezért ha szakember segítsége nélkül akarunk boldogulni, érdemes kísérletezni. Vásároljunk kis mennyiségeket, azt fessük fel papírlapokra, akasszuk fel a szobában, és figyeljük meg, hogy az adott szín hogyan viselkedik a különböző fényviszonyok közepette.

A megfelelő szín megtalálása azonban még csak az első lépés. A felhordás is súlyos buktatókat rejtegethet, ha felkészületlenül vágunk bele a munkába. Az mindenképpen alapkövetelménynek számít, hogy tudjunk bánni az ecsettel, hengerrel, és ismerjük a választott festéktípus viselkedését, hígításának módját stb. Van néhány alapszabály, amit szinte minden anyag használatánál érdemes betartani.

•    Soha ne vigyük fel túl vastagon a festéket, mert a felület így kevéssé lesz képes átereszteni a levegőt, benntartja a nedvességet a lakótérben, ráadásul könnyebben le is pereghet.

•    Ügyeljünk arra, hogy a választott anyag mennyiben passzol az adott helyiség adottságaihoz. A nedves mellékhelyiségekben például különösen fontos a festék légáteresztő képessége.

•    Az egyes rétegek felvitele között mindig kellően hosszú száradási időt kell hagyni, különben tartósan elronthatjuk a helyiség levegőjét a később távozó kipárolgásokkal, és a lepergés kockázata is nő.

A száradási idő gondos betartása egyébként éppen az újépítésű házak, lakások esetében nagyon fontos, mivel ezek precíz nyílászárói és jól szigetelt falai sokkal kisebb természetes szellőzést tesznek lehetővé, mint a régi épületekéi. A szoba levegője ráadásul még gondos szárítás és szellőztetés esetén is romolhat néhány hét erejéig. Gondatlan eljárás esetén azonban hónapokkal, évekkel később is káros anyagok keringhetnek még nappalink vagy hálószobánk légterében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.