Már most készüljünk a fűtési szezonra!

Már hivatalosan is vége a nyárnak, a napokban pedig jöhet a jóval hűvösebb, esős idő is, úgyhogy éppen időszerűvé vált már most elkezdeni készülni a fűtési szezonra, hiszen ez sok kellemetlenségtől óvhat meg minden lakástulajdonost. Azt, hogy mire érdemes ilyenkor figyelni, megtudhatják a bejegyzésünkből.

A fűtési szezonra való felkészülés legfontosabb pontja a kazánok átvizsgálása, karbantartása, illetve a teljes fűtési rendszer kivizsgálása. Mindehhez érdemes szakember segítségét kérni, hiszen kellő ismeretek híján valószínűleg többet árthatunk, mint használhatunk a kazánunknak.

A kazánok, gázkészülékek átvizsgálása, kitisztítása nem csak a magasabb fűtésszámlától, hanem a szén-monoxid-mérgezéstől és egyéb veszélytől is megóvhatja a felhasználókat. A tisztítás elmaradása ugyanis azt okozhatja, hogy a nyári hónapok alatt lerakódott finom porszemcsék, szennyeződések elégnek a készülék bekapcsolásakor, ez a kormozódás pedig jelentősen csökkenti a teljesítményt. A nem megfelelő beszabályozás is csökkentheti a hatásfokot, ezt is érdemes ellenőriztetni.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a gázkészülékek elöregedésével korrózió jelenhet meg a vezetékeknél, belső alkatrészeknél, a tömítések kiszáradhatnak, ami mind veszélyforrást jelent. A berendezések áttekintésén kívül nagyon fontos a kémény átvizsgáltatása is, hiszen ha a készülék égési táplevegőjének biztosítása nem megfelelő, a füstgáz visszaáramolhat a helyiségbe, mely komoly veszélyeket hordoz, adott esetben halált is okozhat. A kéményeket egyébként pont ezért kötelező évente átvizsgáltatni.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a gázberendezések és egyéb a fűtési rendszerhez kapcsolódó eszközök biztonságos állapotáról az ingatlan tulajdonosának vagy használójának kell gondoskodnia, a rendszeres karbantartásra, műszaki-biztonsági felülvizsgálatra törvény is kötelezi az érintetteket. A vizsgálatot az előírás szerint legalább ötévente meg kell ejteni, de javasolt minden fűtési szezon előtt erre gondot fordítani. A megfelelően ellenőrzött és karbantartott gázkészülékek biztonságosak, hatásfokuk nagyobb, így gazdaságosabban és takarékosabban lehet üzemeltetni őket.

A fűtési szezon kezdetén azt is érdemes megvizsgálni, hogy a fűtőrendszerben nem gyűlt-e fel levegő, ez ugyanis szintén jelentősen ront a fűtés hatékonyságán. Ezt jelzi, ha a fűtőtestben csobog a víz, vagy a felülete nem egyenletesen meleg. A legtöbb fűtőtesten található kis szeleppel lehet a levegőt kiengedni, hogy hatékonyabban melegítsen a fűtőtest.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.